Ze worden gemarteld, verkracht, gesteriliseerd en zelfs vermoord in de honderden heropvoedingskampen. Al bijna acht jaar vrezen honderdduizenden Oeigoeren voor hun eigen leven of dat van hun familie.
Meer dan één miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden zijn door China opgesloten in 'heropvoedingskampen' in de regio Xinjiang. Ze worden gemarteld en moeten dwangarbeid verrichten. Ze krijgen geen rechtszaak en hebben geen toegang tot een advocaat. Ouders en kinderen worden van elkaar gescheiden.
De Oeigoeren worden er gehersenspoeld en zelfs gemarteld. Ze krijgen soms geen eten, worden geslagen met ijzeren stokken en aan hun handen opgehangen. Ouders en kinderen worden van elkaar gescheiden. Mensen die vastzitten in de kampen krijgen geen rechtszaak en hebben geen toegang tot een advocaat.
Ze worden onderdrukt en gediscrimineerd door de Chinese regering – die ziet de Oeigoeren als afvallig. Sinds 2017 zijn er naar schatting een miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden door de Chinese autoriteiten willekeurig opgesloten in 'heropvoedingskampen' en gevangenissen in Xinjiang.
Wie zijn de Oeigoeren en wat willen ze? De fabrieken waar de Oeigoeren tewerkgesteld zouden worden, zijn volgens het rapport actief voor grote merken. Onder meer Apple, BMW, Huawei, Nike, Samsung, Sony en Volkswagen worden genoemd.
Onafhankelijkheidsstrijd in China
De bevolkingsgroep is verwant aan het Turkse volk en spreekt een Turkse taal. De Oeigoeren wonen voornamelijk in de Chinese autonome regio Xinjiang, waar ze naar eigen zeggen worden onderdrukt door de Chinezen.
Er zijn dan ook geen officiële cijfers over de religieuze overtuiging van Chinezen, al zijn het boeddhisme (tussen 660 miljoen en 1 miljard volgers), taoïsme (400 miljoen) en traditionele Chinese religies het grootst. In China is het normaal om meerdere religies te belijden.
Het Oeigoers wordt vaak ingedeeld in twee hoofdtalen en meerdere dialecten. In het gebied Xinjiang wordt voornamelijk standaard Xinjiang Oeigoers gesproken, en in en rond Kazachstan wordt Standaard Sovjet Oeigoers gesproken.
Het merendeel van de bevolking bestaat uit Oeigoeren (45 procent), die vooral in het Tarimbekken wonen, en Han Chinezen (41 procent), die een meerderheid vormen in het noordelijke bekken en in de daarin gelegen hoofdstad Ürümqi, met 3,5 miljoen inwoners de grootste stad in Centraal-Azië.
Ze worden onderdrukt, moeten massaal naar 'heropvoedingskampen' en nu blijkt ook dat honderdduizenden Oeigoeren door de Chinese overheid worden gedwongen te werken op katoenvelden. Van de katoen die ze plukken wordt kleding gemaakt die ook hier in de winkel ligt.
Eten en drinken
De Oeigoeren hebben een eigen gerechten. Deze keuken is beïnvloedt door Chinese en Centraal-Aziatische gerechten. Belangrijke ingrediënten zijn rijst, kebab en lamsvlees. De gerechten zijn halal, aangezien veel Oeigoeren moslim zijn.
De Oeigoeren leven voornamelijk in de autonome regio Xinjiang, in het noordwesten van China. Ze vormen er met 11 miljoen mensen zowat 45 procent van de bevolking in deze regio. De Oeigoeren zijn verwant met de Turken, hun taal behoort ook tot de Turkse talen.
De baardmode die in Europa al een poosje rondwaart is ook tot China doorgedrongen. In de praktijk is zo'n mooie baard kweken echter gedoemd jammerlijk te mislukken.
Het 'uiterst problematische' Chinese beleid om terrorisme tegen te gaan in de overwegend door islamitische Oeigoeren bewoonde regio heeft geleid tot stelselmatige, 'ernstige en onnodige beperkingen van een breed scala aan mensenrechten', concludeert het VN-rapport.
Oeigoerse vrouwen ondergaan op systematische wijze gruwelijke verkrachtingen, seksueel geweld en martelingen in interneringskampen in de westelijke Chinese provincie Xinjiang.
Oeigoeren zijn een aan Turken verwant volk uit Centraal-Azië. Oeigoeren hebben een ander uiterlijk dan Han-Chinezen en een eigen cultuur en taal. Veel van de circa twaalf miljoen Oeigoeren in China zijn soennitische moslims, maar vooral onder de stedelijke bevolking zijn ook seculiere Oeigoeren.
Mandarijn is de officiële taal in China en wordt door het overgrote deel van de bevolking gesproken. Daarnaast zijn er nog 12 andere Chinese talen (waaronder Cantonees). De meeste Chinezen spreken geen andere taal.
Net als in andere landen zijn er ook in China verschillende etnische groepen. Zo wonen er onder meer Han-Chinezen, Zhuang-Chinezen, Mongolen, Koreanen, Tibetanen en Oeigoeren. Doordat het merendeel van de inwoners tot de Han-Chinezen gerekend wordt, worden de andere groepen als 'minderheden' gezien.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
Rusland is overwegend christelijk en werd in de 10e eeuw gekerstend. Volgens de US Department of State beschouwden in 2007 ongeveer 100 miljoen inwoners zich als Russisch-orthodoxe christenen. Daarnaast komen ook voornamelijk de islam, het boeddhisme en het jodendom voor.
Nerede yaşıyorsun? Waar kom je vandaan? Nerelisin?
De Turkse talen vormen een nauw verwante taalfamilie van zeker 35 talen, gesproken door de Turkse volkeren van Oost-Europa tot in Centraal-China en de Noordelijke IJszee in Noordoost-Azië. In totaal hebben zo'n 220 miljoen mensen een Turkse taal als moedertaal, waarvan ongeveer 40% Turks.