Dan is een Amerikaanse zinfandel of een Australische shiraz heel erg lekker. Bij flensjes met pekingeend en hoisinsaus gaan deze wijnen trouwens net zo goed.
Door de saus gaan de usual suspects zoals gember, kurkuma, koriander- en komijnzaad en chilipoeder, al is tikka masala nooit echt loeiheet. Op het laatst wordt vaak room toegevoegd, wat zorgt voor een milde en romige saus. Bij een tikka masala kun je het beste kijken naar een frisse witte wijn, zoals een riesling.
Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier.
Een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc zijn met hun fruitigheid en zuurgraad heerlijk bij sushi, maar er zijn veel meer geweldige combinaties te maken. Andere mooie wijnen bij sushi zijn voorbeeld een Pinot Blanc, Albariño, Chablis, een bleekroze rosé, Grüner Veltliner of een mooie Riesling.
Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris en Viognier zijn heel geschikt. Ook een zachte rosé met rijp fruit uit Zuid-Afrika, Italië, Bandol of Tavel past er prima bij. Liever rood? Probeer een volle Pinot Noir d'Alsace, of een fruitige equivalent uit de nieuwe wereld.
Onder Indonesisch eten worden de authentieke gerechten uit Indonesië verstaan. Ieder eiland van de archipel heeft haar eigen specialiteiten. De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Europese keuken. Deze keuken komt dus ook uit de tijd van Nederlands-Indië.
De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische keuken met de Europese keuken, die begon in de tijd van Nederlands-Indië. In tegenstelling tot wat velen denken, is de Indische keuken niet hetzelfde als de Indonesische keuken.
SAUVIGNON BLANC
Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld.
In Japan is het heel gebruikelijk om een lekker biertje te bestellen bij je sushigerecht. Bekende Japanse biertjes zijn Sapporo, Krin, Asahi en Iki. Natuurlijk kun je ook een koud Nederlands pilsje bij je sushi drinken maar echt Japans bier maakt je sushigerecht natuurlijk wel helemaal af.
De Pinot Grigio druif staat ook bekend onder andere namen, lees je Pinot Gris of Grauburgunder op een etiket? Dit zijn andere namen voor dezelfde druif. Dit heeft er vooral met de afkomst van deze druif te maken. Komt de druif uit de Elzas (Frankrijk), dan staat er Pinot Gris op het etiket.
Zo kun je bij bouillons of lichte soepen het beste kiezen voor een frisse witte wijn, zoals bijvoorbeeld de Plage Du Sud Blanc. Zware vettige witte wijnen matchen beter bij wat zwaardere soepen, zoals tomatensoep, uiensoep, champignonsoep of erwtensoep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Manoir Grignon Chardonnay.
Een unieke smaak
Dat maakt dat een goede syrah of shiraz uitstekend te combineren zijn met wat zwaardere gerechten zoals (wild)vlees, maar ook stoofpotten en zelfs kaasplankjes. De wijn heeft doorgaans een hoog alcoholpercentage, waardoor we het afraden om hem bij lichte gerechten zoals gevogelte of salades te drinken.
Masala is dus het overkoepelende woord voor vele soorten kruidenmengsels. Vaak zijn specerijen als kaneel, komijn, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat en korianderzaad in wisselende samenstelling terug te vinden. Denk aan chana masala, tikka masala en, jawel, garam masala.
Een witte wijn met een fruitige smaak en een lichte body kan bijvoorbeeld een goede keuze zijn. Pinot Grigio, Graševina of Sauvignon Blanc zijn goede opties, omdat ze beide een frisse smaak hebben die de smaken van de gerechten versterkt.
Welke wijn bij Surinaamse kerriekip? De zachte pittigheid van dit klassieke Surinaamse stoofgerecht combineert uitstekend met een frisse, lichtvoetige Bardolino (of sappige Valpolicella) uit het noorden van Italië.
Spätburgunder is de Duitse naam van de pinot noir. Het is de populairste blauwe druif van Duitsland. Duitsland is goed voor ongeveer 14% van de totale productie van spätbrugunder. In Duitsland is de spätburgunder voor rode wijn wat de riesling is voor witte wijn: wijnen van goede kwaliteit.
Een krachtige, volle, houtgerijpte merlot uit de Nieuwe Wereld is een aanrader bij geroosterd vlees als entrecote, spareribs en hamburgers van de barbecue. Een mollige, fruitige merlot uit een warm klimaat geeft een aparte sensatie met romige, pittige kazen als camembert en kernhem.
Syrah's zijn stevige, sappige rode wijnen. Krachtig, en dus liever niet te combineren met een lichte maaltijd. Ga je voor een syrah bij je eten? Gegrilde en geroosterde vleesgerechten zoals worsten of stoofpotjes smaken goed bij syrah.
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Veelal vallen meer peperige toetsen op in combinatie met hints van andere kruiden en citrus. Wil je een lichtere meer toegankelijke wijn, dan is de pinot gris ideaal. Wanneer je juist een frisse wijn met meer pit en kruiden wilt, kies dan voor de sauvignon blanc.
Niet alleen aan het uiterlijk, maar ook aan de achternamen zijn ze te herkennen, die zijn doorgaans Europees of gewoon lekker Hollands. Indische Nederlanders worden kortweg Indisch of zelfs Indo genoemd. Door het gemengde bloed is hun huid lichter, hebben ze soms lichte ogen en wat scherpere Westerse trekjes.
Rendang is misschien wel het bekendste gerecht uit Indonesië. Het is door CNN in 2011 zelfs verkozen tot het lekkerste gerecht ter wereld. Dit typisch Indonesische stoofgerecht heeft een heel rijke smaak.
De Indonesische keuken is gezond
Wat je wel veel zult eten: groenten, gevogelte, vis en zeevruchten. Lekker gezond dus. En bovendien wordt het vaak vetarm bereid. De Indonesische keuken is niet overal even pikant.