Mogelijke nadelen van traagschuim kunnen zijn dat dit matras een open celstructuur heeft. Dat betekent dat het niet zo goed ventileert als bijvoorbeeld een koudschuim matras. Daardoor voelt het matras soms warm aan. Niet zo handig als jij 's nachts veel zweet of het altijd warm hebt in bed.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Het gebruik van traagschuim, en de daarbij behorende techniek, zorgt voor minder drukpunten op je lichaam. Traagschuim matrassen zijn bij uitstek goed voor mensen met gewrichtsklachten, rugklachten of mensen die minder druk op hun spieren willen in de nacht. Een traagschuim matras bestaat uit polyurethaan.
Een traagschuim matras wordt vaak als (te) warm ervaren. De warmte heeft alles met het ventilerende vermogen te maken en dit heeft weer alles met de densiteit te maken. Hoe hoger de densiteit, hoe kleiner de celdichtheid en dus hoe minder lucht er dan doorheen kan.
Hoe slaapt traagschuim? Traagschuim is enorm drukverlagend, het lichaamsgewicht wordt verspreid over heel het matras of topper. Een ander voordeel is dat het zich aanpast aan de omgevings- en lichaamstemperatuur. Dit zorgt ervoor dat je verder wegzakt in het matras naarmate je er langer op ligt.
Traagschuim matrassen variëren sterk wat prijs betreft. Sommige modellen kosten zo weinig als 400 euro, terwijl high-end en luxe traagschuim matrassen meer dan 3000 euro zullen kosten.
Drukverlagend: verbeterde bloedsomloop
Een traagschuim matras past zich naadloos aan de vorm van je lichaam aan en geeft dus geen tegendruk. Integendeel, de druk wordt herverdeeld over het hele lichaam, met een goede doorbloeding als gevolg. Hoe beter je doorbloeding, hoe minder last je zal hebben van kwaaltjes.
Nadelen Tempur Matras:
Zakt door aan het bekken in elke slaaphouding. Volledig synthetisch. Temperatuurgevoelig. Minder goede vocht- en warmteregulatie.
Een traagschuim matras heeft een optimale drukherverdeling, een uitstekend aanpassend vermogen en ventileert bovendien beter dan een pocketveren matras.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras. Slapen op een te hard matras geeft een additionele druk op de rug, dat voor sommige patiënten tot meer rugpijn resulteerd.
Wanneer u last heeft van uw heup is een drukverlagend matras de beste optie. De heup zakt dan namelijk in het matras. Zo ontstaat er minder druk waardoor de gewrichten de ruimte krijgen. Doordat u minder druk op uw heup ervaart is de kans kleiner dat u half op uw buik draait en last krijgt van uw rug of nek.
Een goed matras moet het gewicht van je lichaam goed ondersteunen: het moet voldoende hard zijn om een efficiënte en comfortabele ondersteuning te bieden, maar moet daarnaast ook de natuurlijke kromming van de wervelkolom respecteren. Je hoort vaak dat een hard matras beter is voor de rug maar dat is een fabeltje.
Koudschuim en traagschuim
Ze voeren vocht af en ventileren uitstekend. In combinatie met de extra steun van een pocketvering bieden beiden matrassen alle steun die je nodig hebt.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Wij adviseren mensen met artrose en/of reuma te kiezen voor een drukverlagend M Line matras. Dankzij het traagschuim in deze matrassen wordt de druk perfect verdeeld. Bij traagschuim wordt de toplaag door uw lichaamswarmte zachter waardoor de gevoelige delen van het lichaam wat verder zullen wegzakken.
Levensduur van je matras
Traagschuim matrassen heeft drukverlagende eigenschappen en moet blijven terugveren nadat je erop hebt gelegen. Na 8-10 jaar zal de kwaliteit minder worden. Koudschuim matrassen gaan door een open celstructuur en ventilerend vermogen over het algemeen het langst mee: reken hier op 12 -15 jaar.
Een Tempur matras kent een unieke garantie van 10 jaar. Een kwalitatief goed matras ken een gemiddelde levensduur van 8 a 10 jaar. Het advies is na deze 10 jaar een nieuw matras aan te schaffen, al is het maar uit hygiënische oogpunt. De geadviseerde vervangingstermijn is daarom ook gesteld op 10 jaar.
Wij hebben TEMPUR matrassen in de maten 80x200, 90x200 en 90x210 DIRECT uit voorraad leverbaar! De TEMPUR ONE matras heeft een dikte van 20 cm en is leverbaar 3 verschillende hardheden: SOEPEL, MEDIUM of STEVIG. U heeft nu al een echte Tempur matras vanaf 850,- Er is een TEMPUR matras voor iedereen!
De laag traagschuim moet minimaal zo'n 7 cm dik zijn maar liever 8 cm of zelfs 9 cm. Bij 4 a 5 cm zult u nauwelijks effect van het traagschuim voelen en er doorheen liggen. Verder is het belangrijk dat u goed weet hoe het zou moeten werken.
Tencel of katoen werkt enigszins verkoelend en zijn daarom aan te raden op een traagschuim matras. Ook nemen katoen en Tencel veel beter vocht op waardoor het matras droger blijft. Een droger matras zal altijd beter kunnen ventileren.
Alle matrassen van TEMPUR® zijn voor een deel gemaakt van TEMPUR® materiaal. Dit is een visco-elastisch en temperatuurgevoelig materiaal, ook wel traagschuim genoemd. Dankzij de open celstructuur vormt het materiaal zich naar de contouren van uw lichaam voor een ongeëvenaard comfort en ondersteuning.