Banden met een E-keurmerk voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Je vindt het keurmerk op de zijkant van de band (zie foto). Hebben jouw banden de code 'E4'? Dan zijn deze banden in Nederland gekeurd door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).
Je herkent ze het makkelijkst aan de symbolen op de band zelf. Op een all season band staat A/S, All Season. Vaak staan er voor het gemak ook symbolen op als een zon, regendruppels of een sneeuwvlokje.
Volgorde van de cijfers op autoband
De eerste drie getallen geven de breedte van de band aan. Het tweede getal staat voor de verhouding tussen de breedte en de wanghoogte van de band. De letter daaropvolgend staat voor het bandtype. De twee volgende cijfers geven de diameter van de velg aan.
Bijvoorbeeld: 205 / 55
Dit wordt aangeduid in millimeters en definieert de afstand tussen de binnenste en buitenste zijwand van de band. 205 betekent bijvoorbeeld dat uw band een nominale breedte heeft van 205 mm. Het tweede getal is de verhouding tussen de hoogte van de zijwand van een band en de breedte van de band.
Hoe herken ik all-season banden? Als op de zijkant van je band de code A/S staat, dan is het een all-season band. Het verschil tussen zomerbanden, winterbanden en all-season banden zit in het profiel. Een zomerband heeft het minste profiel omdat deze band niet veel water hoeft af te voeren.
Uit de test van de ANWB blijkt dat de 4-seizoenenbanden, ten opzichte van zomerbanden, vooral slecht scoren qua rijgedrag en stuurgevoel. De 4-seizoenenbanden doen het in de zomer wel beter dan winterbanden, maar op droog wegdek presteren bijna al deze banden slechter dan een gespecialiseerde zomerband.
De overall winnaar is de Goodyear Vector 4Seasons Gen-3, direct gevolgd door de Continental AllSeason Contact. Daarnaast zijn de Hankook Kinergy 4S2 en de Vredestein Quatrac zeer aanbevelenswaardig.
Als er op de wang van je autoband 205/55R16 94V staat, dan is de snelheidsindex van jouw banden V, ofwel 240 km/u. Het getal “94” voor de “V” duidt het draagvermogen aan, dat is voor deze band 670 kg.
De winterse eigenschappen van een band zijn te herkennen aan het sneeuwvlok symbool en (in principe) het M+S logo op de zijkant van de band.
Controleer eerst de slijtage-indicatoren in de groeven van uw banden. Deze kleine horizontale staafjes zijn gelijkmatig verdeeld over de omtrek van uw band. Als uw band tot op het niveau van deze indicatoren is afgesleten, hebt u de minimale profieldiepte bereikt en dient de band te worden vervangen.
Sommige banden hebben de markering XL. Dit staat voor “Extra Load”. Dit betekent eenvoudigweg dat de band is versterkt zodat deze zwaardere belastingen kan dragen dan standaard banden in dezelfde afmeting. Dit type band wordt meestal gebruikt voor zwaardere voertuigen zoals SUV's.
1) De “maat” van de band : 205/55R16 91V
91 : dit getal geeft het draagvermogen (maximale belasting) van Uw band weer : 91 staat voor 615 kg per band. Bij een correcte bandendruk kan deze band dus maximaal 615 kg gewicht dragen. U vindt een overzicht van alle draagvermogens-indexen hier terug.
Voor de banden van een 'gewone personenauto' is de aanbevolen luchtdruk vaak tussen de 2.0 en 2.5 bar, afhankelijk van de belasting van jouw auto. De exacte druk is afhankelijk van het type en model auto.
Over het algemeen kun je aanhouden dat de levensduur van all season banden met de hoogste kwaliteit ongeveer 50.000 kilometer bedraagt. Ga je voor een goedkopere klasse, dan gaan ze vaak maar tussen de 20.000 en 30.000 kilometer mee.
Zomerbanden gaan minder lang mee dan vierseizoenenbanden. Zomerbanden moet je na ongeveer 50.000 km vervangen, terwijl vierseizoenbanden na 70.000 km moeten worden vervangen. Dit hangt natuurlijk ook af van factoren zoals je rijgedrag en de wegomstandigheden.
De winterband is de veiligste keuze. Een 4-seizoenenband bevat minder lamellen (inkepingen) dan een winterband, waardoor hij minder grip heeft bij glad weer. Ga je graag op wintersport vakantie met je eigen auto? Bij de meest wintersportlanden zijn winterbanden verplicht.
Een winterband herkent u direct aan het profiel. Het profiel van een winterband bestaat namelijk uit meer afzonderlijke vlakjes dan een andere band. In deze vlakken zitten zogenoemde lamellen. Deze lijken op kleine zigzag-scheurtjes en zijn bedoeld om in een sneeuwlaag te 'grijpen'.
Ook veranderen de regels rondom de winterband per 1 oktober 2024. Vanaf dan is het sneeuwvlok/alpine symbool verplicht en is enkel M+S op je winterband in Duitsland niet meer voldoende. Je leest er hier meer over, inclusief meer informatie over je verzekering als je toch zonder winterbanden rijdt.
U kunt een winterband herkennen aan het symbool met bergen en een sneeuwvlok op de zijkant. Dit betekent dat de band voldoet aan de veiligheidscriteria voor winterse omstandigheden.
2- Tien jaar is het maximum
Wanneer de banden 10 jaar na hun productiedatum nog niet zijn vervangen, adviseert Michelin om ze uit voorzorg te vervangen. Ook als ze nog bruikbaar lijken en volgens de slijtage-indicator nog niet versleten zijn. Dit geldt eveneens voor reservebanden.
De letter R staat tegenwoordig op bijna alle banden, de codeletter voor de bandconstructie. De R staat voor radiaalband. Hierbij zijn de inwendige bandlagen kruislings (radiaal) op elkaar geplaatst. Dat geeft een comfortabeler en economischer band dan de vroegere diagonale banden.
Volgens de ANWB is de Michelin overtuigend de testwinnaar. In de zomer zit deze band op het niveau van een goede zomerband. Op nat wegdek presteert de band zowel in warme zomerse als in koude winterse omstandigheden goed, maar op sneeuw heeft de CrossClimate niet het niveau van een echte winterband.
All season banden vormen een compromis tussen winterbanden en zomerbanden. Ze hebben duidelijke voordelen ten opzichte van zomerbanden onder winterse omstandigheden en tekortkomingen ten opzichte van winterbanden op besneeuwde wegen. M+S is een niet-beschermde aanduiding: Modder en Sneeuw.
Terwijl de Hankook band uitblinkt in sneeuwprestaties en geluidsvermindering, toont het Vredestein model beter algehele handling, remmen en comfort. Al met al zijn zowel de Hankook Kinergy 4S2 H750 als de Vredestein Quatrac sterke kanshebbers op de all-round bandenmarkt.