Hij maakte naam door zijn 'ontdekking' van Amerika onder Spaanse vlag in 1492. Columbus dacht na het oversteken van de Atlantische Oceaan Indië bereikt te hebben, maar was in werkelijkheid gestuit op een (voor hem en zijn plaats- en tijdgenoten) Nieuwe Wereld.
Ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus maakte naam door zijn 'ontdekking' van Amerika onder de Spaanse vlag in 1492. Het verhaal luidt dat hij onverwacht op het nieuwe continent stuitte, in de veronderstelling dat hij een westelijke route naar Indië had gevonden.
Columbus wist natuurlijk niet dat er nog een heel onbekend continent op zijn route lag. Toen hij in Amerika aankwam, dacht hij dan ook dat hij in Indië was aangekomen. Hij noemde de bewoners daarom indianen.
Nadat Columbus het nieuwe land ontdekt had, keerde hij terug naar Spanje. Als buit nam hij goud en zes Indianen mee. De Spanjaarden waren blij met de ontdekkingsreiziger omdat ze dachten dat ze rijk zouden worden van al het goud dat hij beloofde. Columbus kreeg meteen een opdracht voor een tweede expeditie.
Dat ontdekkingsreiziger Columbus een grote visionair was, die in tegenstelling tot zijn tijdgenoten doorhad dat de wereld niet plat was maar rond, is een verzinsel uit de Romantiek. De zeevaarder ging zelfs met volledig verkeerde berekeningen op pad. Dat maakt zijn prestatie echter niet minder groot.
Ontdekken Amerika
De ontdekking van Amerika door Columbus was eigenlijk een soort toeval, want hij wilde eigenlijk naar India varen. Toen hij in 1492 in Amerika aankwam, dacht hij dat hij in India was. Dit was ook de reden dat hij de oorspronkelijke bewoners van Amerika indianen noemde.
Guanahani was het eiland waar Columbus in de Nieuwe Wereld het eerst aan land ging; zelf noemde hij het 'San Salvador'. We weten niet welk eiland het was, maar er zijn zeven kandidaten. De meeste onderzoekers houden het op Watling Island.
Columbus ging op reis om een nieuwe route naar Indië te ontdekken.
Heel lang vertelden geschiedenisboeken dat Christoffer Columbus in 1492 Amerika ontdekt heeft. De middeleeuwse sagen over de Viking Leif Eriksson die als eerste het Noord-Amerikaanse continent bereikte, werden lang afgedaan als fictie. De Noormannen staken al vanaf de 8e eeuw de oceaan over.
De eerste expeditie in 1492
Op 3 augustus 1492 verliet Columbus voor het eerst het Spaanse vasteland. Hij voer met drie schepen in westwaartse richting, naar Zuidoost Azië. Na een reis van ruim twee maanden was er op 12 oktober land in zicht.
Nadat Christoffel Columbus de Nieuwe Wereld had ontdekt in 1492, wilden Portugal en Spanje georganiseerde expedities om nieuwe gebieden in kaart te brengen. Ze zaten in elkaars vaarwater: beide landen wilden de 'Nieuwe Wereld', die Columbos (Amerika) had ontdekt en de schatten die er te vinden waren voor zichzelf.
Een stoutmoedig Italiaan, Christophorus Columbus, zocht eindelijk een weg dwars door den Atlantischen Oceaan naar het reeds lang bekende en bezochte Indië in Azie - hij ontdekte daarbij een nieuw werelddeel - Amerika.
Columbus wilde graag een nieuwe route naar Indië ontdekken. Columbus wist niet hoe groot de aarde was en had geen idee wat hij tegen zou komen op zijn lange reis. Ontdekkingsreizer Columbus ging met zijn plan naar de Portugese koning, maar die had niet zoveel belangstelling.
Columbus staat bekend als de ontdekker van Amerika, maar hij was niet de eerste Europeaan die daar voet aan land zette. Dat was Leif Eriksson uit IJsland. De eerste Europeaan die Amerika zag, was Bjarni Herjólfsson.
Christoffel Columbus (1451-1506) Christoffel Columbus wordt waarschijnlijk geboren in Genua, Italië. Hij werkt daar als koopman voor een handelsfirma en vaart langs de Middellandse Zee. In 1476 wordt het schip waarop hij vaart aangevallen door een Franse piraat en tot zinken gebracht.
Het schip van Columbus heette oorspronkelijk María Galante, maar aangezien dit ook een synoniem voor prostituee was, werd besloten de naam te veranderen. Op 24 december 1492 leed de Santa Maria schipbreuk voor de kust van Quisqueya, later Hispaniola genoemd.
Hiertoe leerde columbus latijn, de eenige taal, welke toen onderwezen werd; de meel- en sterrekunde, aardrijksbeschrijving, enz. Hij maakte in al die wetenschappen snelle vorderingen, en reeds op zijn veertiende jaar zette hij de eerste schreden op de moeijelijke baan, welke hem tot het toppunt van eer moest voeren.
De bekendste Vikingen waren ongetwijfeld de legendarische Ragnar Lodbrok en zijn vijf zonen. Bij de Franse Kanaalkust stichtten de Deense Vikingen nederzettingen van waaruit ze jaarlijks strooptochten hielden in Frankrijk en omstreken.
Amerika noemden ze "Vinland" (wijnland), maar lang bleven ze er niet. De indianen waren met duizenden en zelfs de Vikingen konden met hun kleine aantallen niet tegen de indianen op.
Maar wie heeft die namen bedacht? Vaak zijn landen vernoemd naar degene die ze ontdekt heeft. Amerika is bijvoorbeeld vernoemd naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci. Hij ontdekte trouwens ook het eiland Curaçao.
Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland. Ook Nederlanders zelf gebruiken vaak Holland terwijl ze (heel) Nederland bedoelen.
Website Babycenter heeft de populairste babynamen in Amerika gepubliceerd. De meeste ouders hebben voor Olivia als meisjesnaam en Liam als jongensnaam gekozen.