In 1810 wordt Nederland ingelijfd bij Frankrijk, met als gevolg dat de grondbelasting wordt ingevoerd. Voor die belasting wordt gestart met opmeten, schatten en tenaamstelling van grondeigendom. Daarmee begint de opbouw van het Kadaster. Sinds 1832 bestaat het Kadaster officieel.
Het Kadaster werd in de Nederlanden ingevoerd, door Napoleon, bij Keizerlijk decreet van 21 oktober 1811. Eerst werd de begrenzing van een gemeente vastgesteld. Dat gebeurde doordat de landmeter, de burgemeesters van de betrokken gemeente en wat plaatselijke deskundigen een rondgang langs de gemeentegrens maakten.
Het Kadaster registreert namens de overheid van al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland wie eigenaar is en wie welke rechten heeft. Daarnaast is het bijwerken van de Basisregistratie Kadaster en Basisregistratie Topografie de wettelijke taak van het Kadaster.
Het Kadaster registreert van al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland wie welke rechten heeft. De gegevens van het Kadaster zijn beschikbaar voor iedereen.
WatWasWaar was een website waar oude kadastrale gegevens en oude topografische kaarten van Nederland konden worden bekeken. Op de site waren ook foto's, etsen en ander beeldmateriaal te vinden. De website WatWasWaar is van 2007 tot 1 januari 2016 actief geweest.
Het Kadaster is opgericht in 1832 en bestaat dus al bijna 2 eeuwen. In al die jaren is er veel veranderd. Het Kadaster begon met landmeten onder invloed van Napoleon en groeide uit tot het zelfstandig bestuursorgaan dat het nu is.
De gegevens van de gemeente zijn rechtsgeldig. De kadastrale kaart van het Kadaster is alleen rechtsgeldig indien een landmeter van het Kadaster de grensreconstructie uitvoert.
Het Kadaster is geen overheidsinstelling zoals een gemeente of een ministerie. Het is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). Dit houdt in dat het Kadaster een zelfstandige organisatie is. Het ministerie (BZK) is verantwoordelijk voor het beleid dat het Kadaster uitvoert en het toezicht hierop.
De raad van toezicht (rvt) controleert en adviseert de raad van bestuur. De raad is onafhankelijk van het Kadasterbestuur en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Het Kadaster valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
Het hoofdkantoor van het Kadaster is gevestigd in Apeldoorn.
Denkt u dat een authentiek gegeven uit de Basisregistratie Kadaster (BRK) niet klopt? Dan kunt u de fout melden. Notarissen, overheidsorganisaties en bestuursorganen moeten fouten melden. Ook particuliere gebruikers kunnen dit melden, maar dit is niet verplicht.
Voorbeeld Kadastrale kaart met legenda uitleg
Op deze pagina kunt u van ieder perceel in Nederland een gratis kadastrale kaart aanvragen. Elk perceel wordt aangegeven met zwarte lijnen, dit zijn de kadastrale grenzen. In elk perceel staat het perceelnummer. Dit nummer is onderdeel van de kadastrale aanduiding.
Jaarlijks leveren onze 1700 medewerkers bijna 26 miljoen informatieproducten aan uiteenlopende partijen als notaris, financiële instellingen en particulieren. Maar het Kadaster is ook onafhankelijk adviseur bij ruimtelijke vraagstukken.
Het kadastrale percelenplan of kadastraal plan is een grafische voorstelling op een plan van alle kadastrale planpercelen van het Belgische grondgebied. U kunt het dus gebruiken om onroerende goederen (percelen en gebouwen) te visualiseren en lokaliseren.
Het kadaster is leidend waar het gaat om de vraag wie een stuk grond toebehoort. Toch kan een stuk grond ook op een andere manier eigendom worden van een ander, zonder dat daarvoor een koop en overdracht heeft plaatsgevonden. Deze verandering staat niet ingeschreven in het kadaster.
Hoe weet ik wie de eigenaar is van een pand, woning, woonboot of een stuk grond? Neem contact op met het Kadaster om te achterhalen wie de eigenaar is van een pand, woning, woonboot of stuk grond (perceel).
Word je eigenaar van een woning op 1 januari, dan moet je de onroerende voorheffing van dat jaar betalen. Koper en verkoper kunnen echter overeenkomen dat de koper een evenredig deel aan de verkoper moet terugbetalen, als hij in de loop van dat jaar de woning koopt en er dus eigenaar van wordt.
Het kadaster rekent kosten voor het inschrijven van akten. Het bedrag dat wordt gerekend door het kadaster bij leveringen en hypotheken is vaak: € 78,50 of € 137,50,- (tarieven: 2022). Door notariskantoren wordt vaak het laagste tarief doorgegeven bij het maken van een offerte.
De gegevens in onze registraties zijn volgens de wet voor iedereen toegankelijk en openbaar. Hiermee is de rechtszekerheid in het vastgoedverkeer gewaarborgd en ontstaat er geen misverstand over wat van wie is. Het Kadaster registreert onroerende zaken, zoals woningen en bedrijfspanden en de rechten die hierop rusten.
Een fout in het Kadaster kan vele oorzaken hebben. Er kan een fout in een akte of de tekening bij de akte zijn gemaakt. Een bij de inmeting (veldwerk) door de landmeter van het Kadaster kan iets fout zijn gegaan. Na een “aanwijs” die heeft plaatsgevonden wordt de situatie niet juist weergeven op de kadastrale kaart.
Het kadaster is een van overheidswege bijgehouden openbaar register van registergoederen, waaronder onroerende zaken, en de daarop gevestigde rechten.
Bij een conflict tussen het kadaster en het bestemmingsplan is het bestemmingsplan leidend. Het bestemmingsplan is namelijk het officiële document waarin de gemeente heeft vastgelegd wat er op een bepaalde locatie wel of niet mag worden gebouwd.
Het Kadaster houdt niet bij of de grenzen veranderen door verjaring. Wel zijn in onze openbare registers stukken over de ligging van grenzen en verjaring ingeschreven.