Hoeveel klimplanten per meter? Om een mooie haag te maken met de klimplanten, kan je het beste 5 klimplanten per meter aanhouden. Dit is meestal al voldoende om binnen een aantal jaren meer prive in je tuin te krijgen. Maar het nadeel van klimplanten is dat het vaak smalle planten zijn.
Veel klimplanten worden geplant tegen de palen van een pergola of tegen een schutting of muur. Bij toepassing tegen een schutting of muur wordt voor de meeste klimplanten een plantafstand van 1 per lopende meter gehanteerd.
Combinaties van klimplanten
Klimplanten zijn ook prima te combineren. Een klassieker is de Clematis gecombineerd met de klimroos (bijvoorbeeld Clematis Multi Blue/blauw met de klimroos New Dawn/roze). Maar ook Clematis gecombineerd met de Toscaanse Jasmijn biedt vele mogelijkheden.
Voor klimplanten is de herfst een goede planttijd.
De hedera als snelgroeiende klimplant
Als je er buiten op gaat letten, valt het op dat je de hedera veel tegenkomt. Je ziet de klimplant groeien tegen gaaspanelen, muren, maar ook tegen pergola's en bomen. Dit heeft te maken met het feit dat de hedera een oersterke klimplant is die altijd haar groene kleur behoudt.
Maar de clematis montana, in de Nederlandse volksmond 'bosrank', wint het als het gaat om het aanschaffen van een klimplant tegen de schutting, muur of pergola. De bosrank is simpelweg het sterkst en komt zelfs na wintervorst met nieuwe uitlopers.
Kan de Pergola Toscaanse Jasmijn ook in de schaduw? De Pergola Toscaanse Jasmijn kan ook prima in de schaduw groeien. Wel moet je er dan rekening mee houden dat de planten iets minder rijkelijk zullen bloeien. Voor bloemen is zonlicht noodzakelijk.
Clematis standplaats
Het beste gedijt de klimplant, als ze een koele basis heeft. Dit betekent dat de basis door mulch of een beplanting met een bodembedekker schaduw krijgt. De eisen aan de bodem kunnen met vruchtbaar, humusrijk, waterdoorlatend en uitgebalanceerd koel of vochtig beschreven worden.
De passiflora, de clematis en de lonicera (kamperfoelie) zijn voorbeelden van winterharde klimplanten met een prachtige bloei. De passiflora 'Amethyst' bijvoorbeeld, heeft felpaarse bloemen met geelgroene stampers. Kies je voor de clematis, dan heb je een ruime keuze aan kleuren.
Vaak wordt aangeraden om een dakpan aan de voet van een clematis te zetten, als bescherming tegen de zon, maar achter zo'n pan wordt het net snikheet! Je zet er veel beter een lage vaste plant voor, of strooi 10 cm schors tegen de voet.
Dit is een beetje afhankelijk van de soort (Clematis Montana groeit snel en heeft meer ruimte nodig net als Clematis Summer Snow) maar over het algemeen kun je stellen dat het het mooiste is om ongeveer om de 30 - 35 cm een Clematis te planten.
Als u de Bosrank (Clematis ´Romantika´) wilt gebruiken langs schutting, muur, of gevel, raden wij 3 planten per strekkende meter aan voor een mooi vol resultaat. Bij lagere schuttingen of muren kunt u dit aantal verminderen omdat de Bosrank wel ruimte nodig heeft om te kunnen groeien.
De klimplant zelf plant je best in de volle grond, op zo'n 30 cm van de muur. Indien nodig zet je de plant wat schuin in de grond zodat de stengel naar de muur is gericht.
Groei: De Toscaanse jasmijn groeit het eerste jaar na de aanplant niet zo snel, maar daarna kan de Toscaanse jasmijn wel 100cm per jaar groeien.
Plaats in de plantenbak een stok of een rek waar de Toscaanse Jasmijn zijn takken omheen kan laten groeien, dan bereikt de plant al snel een bepaalde hoogte. De Toscaanse Jasmijn is geen zelfhechtende plant, dus u hoeft niet bang te zijn dat een gevel wordt beschadigd door de plant.
De Toscaanse jasmijn ook wel de ster jasmijn genoemd (Trachelospermum jasminoides) is door het behoud van het groene blad (óók in de winter) en de geurende bloemen een populaire wintergroene klimplant. Naast klimplant dient deze jasmijn goed als bodembedekker.
Van veel vaste planten kan zo de bloei verlengd of later in het jaar herhaald worden, zoals vrouwenmantel (Alchemilla), siersalie (Salvia) en bijenkorfje (Prunella).
Sommige clematissen bloeien alleen op de scheuten die het seizoen ervoor zijn aangegroeid. Andere soorten bloeien juist alleen op de nieuwe aangroei van hetzelfde seizoen. Als je niet snoeit, ontstaat er dus een wirwar van oude en nieuwe aangroei, waardoor slechts een deel van de plant zal bloeien.