Gemiddeld zijn de kosten voor de bacteriën, kalk en kleimineralen zo'n 10 euro per ton bokashi. Maar er zijn ook gemeenten die de boeren 10 euro per ton vergoeden voor het bokashi-materiaal, waardoor die kosten tegen elkaar wegvallen.
Om te onderzoeken wat bokashi met de bodemkwaliteit, gewasopbrengst en kwaliteit doet, wordt bij een aantal akkerbouwers op een deel van een perceel boven de normale bemesting jaarlijks 10 tot 15 ton bokashi per hectare uitgereden.
Als de emmer vol is, laat je hem 2 weken fermenteren. Daarna kan je de gefermenteerde etensresten in de bodem inwerken. Maak geulen, dit kan tussen rijen groenten maar houdt 10 cm afstand tot de wortels. Gebruik 1 kg bokashi per m2.
Deze toegevoegde micro-organismen uit de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse GFT resten niet gaan rotten maar fermenteren. Hoelang duurt het maken van Bokashi met de Bokashi-keukenemmer? Het maken van Bokashi met gebruik van de Bokashi-keukenemmer duurt gemiddeld 2 weken.
Compost is al zover omgevormd dat het materiaal geschikt is om in te zaaien. Bokashi, te vergelijken met zuurkool, spreekt het bo- demleven aan. Maar ook ondergewerkte groenbemesters dienen als voedsel voor het bodemleven. Mogelijk wordt bokashi door fermentatie wat sneller opgeno- men door het bodemleven.
Bokashi-afval wordt snel afgebroken tot traditionele compost. Graaf het in de grond of voeg het toe aan een traditionele bak .
De nuttige micro-organismen in de Bokashi Bran werken het beste onder anaerobe omstandigheden (dus als er geen zuurstof aanwezig is). als het deksel open blijft staan - al is het maar een scheurtje - kan er lucht in de composter terechtkomen, waardoor de nuttige micro-organismen niet meer goed kunnen werken .
Bijna alle organische restafval uit de keuken en tuin mag in de bokashi-emmer. Fruit en groenteresten (ook van uitheemse soorten), gekookt voedsel, gekookt en rauw vlees en vis, kaas en yougurt, botjes, eierschalen, brood, koffiedrap, enz. Wat niet mag: beschimmelde etensresten, vloeistoffen zoals melk, olie, soep enz.
Er is geen maximale tijdsduur voor het voedselafval in de bokashi-emmer. Wij adviseren minimaal 2 weken, nadat de laatste etensresten zijn toegevoegd. Als je het langer laat staan, zullen de bokashi-microben gewoon inactief worden totdat de bokashi-voorcompost is begraven .
De traditionele manier om je bokashi-afval weg te gooien is door een greppel te graven en het gefermenteerde afval in minstens 10 cm grond te begraven, het goed met aarde te mengen en het te bedekken met 8-15 cm bovengrond om eventuele geuren te maskeren.
Normaal gesproken raden we aan om de bokashi-thee binnen een paar uur na ontvangst te gebruiken. Als je het langer dan een dag of twee bewaart, gaat het uit (je merkt het aan de vieze geur). Als je meer bokashi-thee hebt dan je kunt gebruiken, heb je een paar opties: 1.
DIY Bokashi-instructies
Voeg EM-microben toe aan het water/melasse-mengsel en roer. Plaats de zemelen in een bak die groot genoeg is om ze te bevatten (of op een zeildoek als u een grote hoeveelheid mengt). Voeg het vloeibare mengsel toe en roer het met je handen. Dit mengsel moet vochtig en kruimelig zijn, maar niet kletsnat.
Eenmaal vol is het afval klaar om begraven te worden . Als je twee Bokashi One-emmers hebt, begin je het proces opnieuw in je tweede emmer, zodat de inhoud van de eerste emmer verder kan gisten. Blijf het bokashi-sap regelmatig afgieten. Was uw Bokashi One emmer na elk gebruik.
Bokashi-zemelen moeten worden bewaard bij ongeveer kamertemperatuur, niet in direct zonlicht en in een luchtdichte verpakking. Als ze op de juiste manier worden bewaard, moeten bokashi-zemelen van topkwaliteit maximaal 2 jaar houdbaar blijven. Eén manier waarop u kunt zien of uw Bokashi-zemelen nog levensvatbaar zijn, is omdat deze een gistachtige, bierachtige geur hebben.
Naast de groente- en fruitresten, eierschalen, thee en koffiedik, kun je ook vet, zuivel, vlees en zelfs botten toevoegen aan een bokashi-systeem . Het werkt ook veel sneller dan welke andere vorm van compostering dan ook, waarbij het hele proces 4 tot 6 weken duurt.
Veelgestelde vragen die wij krijgen zijn “hoe lang moet ik mijn bokashi-emmer laten staan” en “hoe weet je wanneer je bokashi-voorcompost klaar is om begraven te worden”? We raden aan om je bokashi-emmer minimaal 2 weken te laten staan om het bokashi-fermentatieproces te voltooien.
Zorg ervoor dat het bioafval niet te nat is
De derde meest voorkomende oorzaak van een slechte bokashi-bakgeur is een hoog vochtniveau in uw container . Dit kan de groei en voortplanting van micro-organismen verhinderen, die – zoals u inmiddels al weet – van groot belang zijn voor het ideale fermentatieproces.
6Problemen vermijden. Het is normaal dat bokashi-bakken licht zuur ruiken . Als het vies ruikt, zijn je restjes waarschijnlijk aan het rotten in plaats van te gisten.
Terwijl het bij traditioneel composteren enkele maanden kan duren voordat voedselresten zijn afgebroken tot bruikbaar materiaal, kan het bij bokashi slechts een maand duren: twee weken in de anaerobe container en nog eens twee weken in een composthoop of een braakliggend stukje tuin.
In tegenstelling tot een traditioneel compostsysteem kun je ook gekookte voedselresten, vlees, botten, zuivelproducten, gebak (brood, koekjes enz.), eierschalen… Allemaal voedselverspilling toevoegen !
Vlees, botten, gekookt voedsel, zuivelproducten en alle andere voedselresten kunnen eenvoudig aan uw Bokashi-keukencomposter worden toegevoegd om zelfgemaakte compost te produceren .
Koffieresidu en koffiefilters, die in reepjes kunnen worden gesneden (dit is niet absoluut noodzakelijk maar zorgt ervoor dat het samengeperste materiaal er netter uitziet) kunnen dagelijks bij het gebruikelijke voedselafval in de Bokashi-bak worden gedaan . Zemelen worden toegevoegd en het materiaal wordt normaal samengeperst.
Ratten lijken niet van ingemaakt Bokashi-voedsel te houden . Andere resten en schillen moeten in de stapel worden begraven of bedekt met een laag bruin materiaal, bijvoorbeeld papiersnippers, karton of gedroogde bladeren, aarde of afgewerkte compost.
Simpel gezegd: plantenwortels gedijen erop . Vanwege het unieke microbiële gehalte kan bokashi-thee ook worden gebruikt voor het ontstoppen van langzame en stinkende afvoeren, om langzame composthopen te versterken en als onkruidverdelger. Lees verder. Compostthee is ook een meststof en kan worden gebruikt als bladspray of als bodemadditief.
We geven onze bokashizemelen een houdbaarheid van 1 jaar , maar ze zullen doorgaans veel langer overleven. Zolang de zemelen afgesloten en gedroogd zijn, uit de directe zon worden gehouden en niet mogen bevriezen, moeten ze veel langer meegaan. Wanneer de zemelen gesloten worden gehouden, zijn de bacteriën inactief.