Bamboe rietjes zijn, in tegenstelling tot plastic rietjes, biologisch afbreekbaar. Daarnaast hoef je ze ook niet na 1 keer gebruiken weg te gooien. Als je ze goed schoon houdt kan je ze jarenlang gebruiken. Om ze schoon te maken kan je ze even onder een lopende kraan houden.
Bamboe rietjes zijn het perfecte duurzame alternatief voor de traditionele vervuilende rietjes van plastic. Ons product is natuurlijk en herbruikbaar.
RVS rietjes gaan echter heel lang mee en zijn daarom lekker duurzaam. Het kost meer energie en grondstoffen om een metalen rietje te maken dan een plastic rietje. Maar een metalen rietje gebruik je veel langer en is zoveel beter voor de natuur.
Alternatieven uit China
Daarnaast wordt de bamboe verpulverd en worden er chemische lijmstoffen gebruikt tijdens het verwerkingsproces om de bamboe in de vorm van een rietje te krijgen. En zoals je helaas kunt verwachten is deze lijmstof erg ongezond en zorg het voor chemisch afval na het gebruik van het rietje.
De rietjes zijn biologisch afbreekbaar, kunnen in de vaatwasser en kunnen (volgens het merk) jarenlang meegaan. Het belangrijkste is dat je de rietjes in heet water schoonmaakt en niet te lang laat weken.
Er is een plastic ring aan de ene kant om te voorkomen dat het stro uit het deksel wordt getrokken. De rietjes worden gemaakt van veilige materialen die je gezondheid niet beschadigen.
Slechte afbreekbaarheid: Een plastic rietje is gemaakt van polypropyleen. Plastic rietjes komen om verschillende redenen in het milieu terecht. Vervolgens duurt het tot 500 jaar voordat polypropyleen is afgebroken.
Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht.
36.400.000 RIETJES
Worden jaarlijks gebruikt in Europa. Hiermee kun je 1x in de 2 dagen om de evenaar, een jaar lang. Helaas kunnen we niet nauwkeurig inschatten hoeveel plastic rietjes er in Nederland worden gebruikt.
Beschrijving. PLA rietjes zijn een milieuvriendelijk alternatief voor plastic rietjes. Sinds 2021 zijn plastic rietjes niet meer toegelaten door het verbod op wegwerpplastic (SUP). De PLA rietjes in ons assortiment worden gemaakt van de hernieuwbare grondstof maïszetmeel.
Vanaf vandaag mogen plastic rietjes niet meer worden verkocht, tenzij ze een Europees keurmerk hebben.
Metalen rietjes zijn erg hygiënisch. Ze zijn gemaakt van roestvrij staal wat het beste materiaal is om drinkwater schoon te houden (en maken). Roestvrij staal is antibacterieel en speelt een belangrijke rol in de nationale hygiëne. Waterleidingen en watertanks worden o.a. van RVS gemaakt.
Gebrek aan containers zorgt voor tekort aan onder meer boterhamzakjes. Het gebrek aan containers, dat nu al anderhalf jaar duurt, en corona-uitbraken in verschillende landen zetten druk op de logistieke keten. Eerder werd al duidelijk dat winkels daar last van hadden, maar nu blijken ook supermarkten eronder te lijden.
De nieuwe wetgeving gaat in op 3 juli 2021.
Onder het SUP-verbod vallen alle producten die deels of geheel gemaakt zijn van plastic en niet ontwikkeld zijn voor meermalig gebruik. Het gaat hierbij om elke vorm van plastic, dus ook bio(based)plastics, zoals PLA en PBS, vallen onder het verbod.
2-6 maanden: Voor een bananenschil, iets wat misschien heel natuurlijk lijkt, heeft de natuur anderhalve maand nodig. Dit komt doordat de schil het taaie cellulose bevat.
Bacteriën en schimmels verteren groente-tuin-en-fruit-afval, zoals een bananenschil of klokhuis. Dit soort afval noemen we biologisch afbreekbaar. Het klokhuis van een appel is al na twee weken verteerd, maar het verteren van een bananenschil kan wel tot 2 jaar duren!
Doordat de schil het taaie cellulose bevat, bedraagt de afbraaktijd 1 jaar. Een ander product waarvan je niet verwacht dat het zo lang duurt, is een papieren zakdoek. Deze zal bijvoorbeeld al snel een maand rondzwerven, voordat hij is afgebroken.
Een rietje of strootje is een plastic of papieren buisje om drinken mee op te zuigen. Door het met de mond creëren van een onderdruk in het rietje, wordt door de luchtdruk die op het vloeistofoppervlak drukt de vloeistof door het rietje richting de mond geduwd.
En rietjes van staal en bamboe kun je volgens de expert zonder zorgen in de vaatwasser doen, zodat ze goed schoon worden. Volgens haar kun je ze het beste in het bestekrekje zetten, zodat ze niet omvallen.
Herbruikbare rietjes worden meestal met een smal borsteltje geleverd. Haal dat borsteltje een paar keer door het rietje, van beide kanten. Eventueel kun je een klein beetje (liefst ecologisch) afwasmiddel of baksoda op het borsteltje doen, maar meestal is dit niet nodig.