Wat gebeurt er als je op verhoor moet komen?

Voorafgaande aan het verhoor wordt uw identiteit door de politie vastgesteld en zal de politie uw vingerafdrukken nemen. Ook wordt er een foto van u gemaakt. In sommige gevallen staat in de brief vermeld dat u voorafgaande aan het verhoor zult worden aangehouden als verdachte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlk-advocaten.nl

Wat gebeurt er tijdens een verhoor?

De politie wil een beeld krijgen wie u precies bent, of u bepaalde problemen heeft, wat voor werk u heeft, hoe uw woonsituatie is, etc. Tijdens het persoonsgericht verhoor zal de politie her en der ook vragen stellen die van belang kunnen zijn voor de zaak zelf, zonder dat u dat direct door heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Wie mag aanwezig zijn bij een verhoor?

Personen die verhoord worden, hebben het recht om zich tijdens dat verhoor te laten bijstaan door een advocaat. Andere personen, ook 'derden' genoemd, zijn in principe niet toegestaan tijdens het verhoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ctparamedics.be

Wat gebeurd er na mijn verhoor bij de politie?

Na verhoor neemt de officier van justitie een beslissing: Uw zaak wordt geseponeerd.U krijgt een oproep voor een strafzitting.Er is meer onderzoek nodig voor uw strafzaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat zijn je rechten tijdens verhoor?

U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Tips voor politieverhoor van een strafrechtadvocaat

19 gerelateerde vragen gevonden

Kan je aangehouden worden bij verhoor?

Voorafgaande aan het verhoor wordt uw identiteit door de politie vastgesteld en zal de politie uw vingerafdrukken nemen. Ook wordt er een foto van u gemaakt. In sommige gevallen staat in de brief vermeld dat u voorafgaande aan het verhoor zult worden aangehouden als verdachte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlk-advocaten.nl

Kun je een verhoor weigeren?

Ja, natuurlijk! Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Hoe lang duurt een verhoor?

Als de politie een verdachte aanhoudt, kan de aangehouden persoon op het politiebureau worden opgehouden voor verhoor. Dat kan in beginsel voor een periode van 9 uren.Bij een verdenking van het plegen van lichtere strafbare feiten (waarvoor geen voorlopige hechtenis is toegelaten) is de maximale termijn 6 uren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ankerenanker.nl

Hoe lang duurt een verhoor bij politie?

Op het politiebureau moet de politie je binnen 6 tot 9 uur verhoren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Is advocaat verplicht bij verhoor?

Als minderjarige (12 t/m 17 jaar) ben je verplicht om met je advocaat te overleggen, voordat het verhoor begint. Het is ook verplicht om bij het politieverhoor een advocaat te hebben. Dus als je wordt verhoord, is er altijd een advocaat bij en jij mag kiezen of er ook een ouder/voogd of vertrouwenspersoon bij is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat als je niet komt opdagen voor verhoor?

Als je een uitnodiging tot verhoort negeert of blijft negeren, kan men vragen aan de onderzoeksrechter om een bevel tot medebrenging. Dit houdt eigenlijk in dat je geseind zal worden en dus gezocht wordt door de politie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaatopmaat.be

Hoe word je uitgenodigd voor een verhoor?

U krijgt meestal een uitnodiging voor een verhoor bij de politie. De politie vraagt u vriendelijk of u op het in de brief vermelde tijdstip op het politiebureau wilt verschijnen om te worden gehoord. Soms is de uitnodigingsbrief van dwingender opgesteld en gaat het om een ontbieding voor verhoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Hoe bereid je je voor op een verhoor?

Hoe voorbereiden politieverhoor?
  1. Ga voor uzelf goed na waar het over gaat. Als u niet weet, waar het over gaat, is het belangrijk dat u dit voor het politieverhoor weet te achterhalen. ...
  2. Laat u adviseren door een advocaat. ...
  3. Bestel informatiebrochure. ...
  4. Bijstand advocaat. ...
  5. Tips en trucs.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Wat is het doel van een verhoor?

In veel strafzaken draagt de verklaring van een verdachte in belangrijke mate bij aan het bewijs. Het doel van het verhoor is de zogeheten waarheidsvinding; de politie probeert te achterhalen wat er precies is gebeurd en wie daarvoor strafrechtelijk aansprakelijk is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elhannouche.nl

Wat zijn de kenmerken van een verhoor?

Het verhoor van kwetsbare personen vraagt om aanvullende communicatieve competenties. De verhoorder dient onder andere zijn woordkeus, vraagstelling, verhoortempo en attitude af te stemmen op de leeftijd, kwetsbaarheid en het ontwikkelingsniveau van de te verhoren persoon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat als je wordt uitgenodigd voor verhoor door de politie?

Wanneer u wordt uitgenodigd voor verhoor “wordt de betrokkene geacht een vertrouwelijk overleg te hebben gepleegd met een advocaat en de nodige maatregelen te hebben genomen om zich door hem te laten bijstaan tijdens het verhoor.” (art. 47bis §3 Sv.) Enkel in dringende gevallen zal men zonder uitnodiging te werk gaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advo-recht.be

Waarom uitnodiging verhoor?

Indien er te weinig bewijs ligt tegen u, als verdachte, kan de politie besluiten om u maar een uitnodiging te sturen voor een verhoor om u toch te kunnen horen over het strafbare feit waarvan u wordt verdacht, in de hoop dat ze via uw verklaring wel voldoende bewijs verkrijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verhoor-politie.nl

Wat is uitnodiging tot verhoor?

Indien u niet aangehouden bent, kan u door de politie worden uitgenodigd om te worden verhoord op een bepaalde datum en uur. Er bestaan daarbij verschillende mogelijkheden: U kreeg een uitnodiging tot verhoor als slachtoffer of als getuige van een misdrijf (d.i. het verhoor Categorie I).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hulp-bij-verkeersrecht.be

Hoe weet je of je verdachte bent?

Volgens de wet bent u een verdachte in drie gevallen: Als uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden naar voren komt dat u zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Als u door de overheid daadwerkelijk wordt vervolgd voor een strafbaar feit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Kan de politie je zomaar meenemen?

De politie mag alleen aanhouden als u verdachte bent van een strafbaar feit. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld bij een verdenking van terrorisme. Dan gaat het om zo'n ernstig strafbaar feit dat ook een aanwijzing genoeg is. Er hoeft dan nog geen duidelijk vermoeden te zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kantoorvanbreukelen.nl

Wat kost een nacht in de cel?

Vergoeding per etmaal • All-in normprijs € 185,- per etmaal, m.i.v. 1 januari 2007. De normprijs is bedoeld als een all-in vergoeding per etmaal. De normprijs is incl. de € 11,- voor medische kosten, deze is een gewo- gen gemiddelde van de kosten over een aantal jaren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zoek.officielebekendmakingen.nl

Wie beslist of iemand vervolgd wordt?

Meestal begint een strafzaak bij de politie. De officier van justitie besluit vervolgens wel of niet te vervolgen. Bij vervolging doet de rechter een uitspraak (vonnis). In het strafrecht geldt dat de verdachte onschuldig blijft totdat het tegendeel is bewezen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat is een verhoor categorie 3?

Een verhoor categorie 3 heeft specifiek betrekking op verdachten die momenteel niet van hun vrijheid zijn beroofd maar wel worden verhoord voor misdrijven die mogelijks tot een gevangenisstraf kunnen leiden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaatopmaat.be

Wat mag de politie vragen?

De politie mag alleen uw identificatiebewijs vragen als daar een goede reden voor is. Dat is het geval als de politie redelijkerwijs uw identiteit nodig heeft om haar taak uit te voeren. Bijvoorbeeld als u strafbare feiten pleegt of betrokken bent bij een verkeersongeluk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe ziet een verhoorkamer eruit?

Verhoorkamer

Dit is vaak een klein kamertje met een tafel, een computer en een paar stoelen. U zit aan de ene kant van de tafel en de politieagent(en) zitten aan de andere zijde, waar ook de computer staat. In de wat zwaardere zaken zullen er altijd twee verhoorders zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verhoor-politie.nl

Populaire vragen