Een teentje knoflook kan al wonderen doen voor een gerecht. Daarom mag deze kleine smaakmaker bij het bakken, braden en kokkerellen nooit op de ingrediëntenlijst ontbreken. Maar ook rauwe knoflook kun je eten.Sterker nog: het zou zelfs gezond zijn.
Knoflook puur eten
Sommige mensen eten teentjes knoflook puur, zoals ze ook tabletten slikken, bedoeld om ziekten te voorkomen of gewoon om de bloedcirculatie te versterken. Nodig is dat niet: dat rauwe knoflook het meest gezond is, betekent nog niet dat je die dan maar puur moet eten.
Eén teentje weegt namelijk maar zes gram. Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
In hoge doses kan knoflook een branderig gevoel geven in de mond, lichaamsgeur geven, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken en het maagdarmstelstelsel irriteren en maagpijn, gasvorming en zelfs braken veroorzaken (2,3).
Eet het gebakken met een uitje, rauw door de salade of drink het in een sapje. Knoflook is veelzijdig en je kunt er alle kanten mee op. Tijd om in deze witte smaakmaker te duiken.
Ook het enzym alliinase en de antibacteriële werking zijn goed voor het lichaam. Hierdoor werkt het ontstekingsremmend en geeft het je immuunsysteem een oppepper. Zeker rauw. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat mensen die drie maanden lang rauwe knoflook aten minder vaak verkouden werden.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Het eten van knoflook zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten. Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam.
Sommige mensen hebben last van darmkrampen, een opgeblazen buik en winderigheid na het eten van ui, knoflook, bonen of linzen. Dit komt omdat er in peulvruchten, uien en knoflook bepaalde voedingsvezels zitten, die je lichaam zelf niet kan verteren, maar zorgen voor een fermentatieproces in je darmen.
Knoflook ondersteunt de leverenzymen die helpen je lichaam bij het ontgiftingsproces. Knoflook heeft ook een hoog gehalte aan allicine en selenium, twee natuurlijke stoffen die helpen bij leverreiniging.
Verse knoflook vs gedroogde
Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.
Het gebruik van verse knoflook (1 tot 2 teentjes per dag) is aan te raden. Nederlanders eten relatief weinig knoflook. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spanjaarden, die per persoon gemiddeld anderhalve kilo knoflook per jaar eten, wat neerkomt op zo'n 450 teentjes: zo'n beetje de aanbevolen hoeveelheid.
Verse knoflook kan bepaalde bacteriën bestrijden die voedselinfecties veroorzaken zoals: E. coli, Listeria en Campylobacter. Onderzoek suggereert dat de smaakstof diallyl sulfide door het pantser van de bacterie kan dringen en deze zo kan doden. Zo kan rauwe knoflook in je voeding voedselvergiftiging tegengaan.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Knoflook is goed voor de huid en wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van de medische aandoening psoriasis. In knoflook zitten namelijk veel ontstekingsremmende stoffen. Het wrijven van knoflookolie op het gebied met psoriasis kan de problemen verminderen.
Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben. Wanneer knoflookcapsules tegelijkertijd met reguliere bloedverdunners wordt gebruikt, kan het effect op de bloedstolling daarom groter zijn dan verwacht. Hierdoor wordt de kans op blauwe plekken en inwendige bloedingen groter.
De verse teentjes, die groter zijn dan die van gedroogde knoflook, zijn ook sappiger. In alle gerechten waarin gedroogde knoflook gebruikt wordt, kan ook verse gebruikt worden. Verse knoflook is lichter verteerbaar. Bijkomend voordeel is dat verse knoflook door zijn milde smaak, weinig of geen reuk van de adem geeft.
Knoflook biedt een verlichting van een hardnekkige verkoudheid en griep. Door twee à drie teentjes knoflook per dag te nemen of een paar kopjes knoflookthee te drinken (met een vleugje honing of gember om de smaak te verbeteren), verdwijnt een verstopte neus, geneest de verkoudheid en versterkt het immuunsysteem.
Uien en knoflook
Vooral bij rauw gebruik hebben knoflook en uien dankzij hun specifieke stoffen een ontstekingsremmende werking. Regelmatig uien eten verlaagt bovendien zowel het vetgehalte in het bloed als de bloeddruk.
Knoflook remt de bloedstolling en lost bloedstolsels op, is bloedverdunnend en vaatverwijdend, bloeddruk- en cholesterolverlagend. Knoflook wordt dan ook aangeraden als geneeskrachtig middel.
Knoflook is namelijk een natuurlijke manier om je verstopte neus te openen. Het heeft sterke antibacteriële eigenschappen. Door dagelijks zo'n drie à vier keer op een stukje knoflook te kauwen, zorg je ervoor dat er etherische oliën vrijkomen. En juist dié gaan je verstopte neus openen.
Op de verteringsweg die de knoflook aflegt, verandert de chemische samenstelling. Dat gebeurt met name in de longen, die uiteindelijk stoffen afgeven die anders ruiken dan de oorspronkelijke lucht: methylsulfide en aceton. Die zijn tot dertig uur na het eten van de knoflook in de adem terug te vinden.
Knoflook is een natuurlijke bloeddrukverlager en heeft een zeer brede werking die verschillende aspecten van de bloeddruk beïnvloedt. Het remt oxidatieve stress, remt ontsteking en verbetert de vaatwandfunctie.
Knoflook heeft een sterke smaak en indringend aroma. Gebruik ongeveer 1-4 teentjes knoflook per recept voor 4 personen.