Om voldoende water te bereiken moest men vaak tot grote diepte gaan, soms tot meer dan 70 meter. De wand van meerdere zeer oude waterputten bestond uit gemetseld klein formaat mergelsteen. meestal opgetrokken van veldkeien of vuursteen, al of niet met grote mergelblokken.
Een waterput waarin grondwater op een efficiënte manier wordt opgepompt om te dienen als drink- of proceswater wordt een waterwinput genoemd. De diepte waarop het water wordt gewonnen varieert van 80 meter tot 320 meter.
Kijk dus goed naar de specificaties van de pomp. Om te zorgen dat je grondwater drinkbaar is, zal je dieper moeten gaan dan 10 meter. Je kunt het water testen met verschillende testkits die je een indicatie geven van de kwaliteit van het water.
Putboringen voor het gebruik van grondwater:
Deze putboring wordt ook wel filterput of boorput genoemd. Filterputboringen voor beregening en grijswatercircuit moeten niet op grote diepte geboord worden. Meestal kan er tot +- 10 m diepte geboord worden waar het grondwater voor deze toepassing gebruikt kan worden.
Normaal is de boorput te traceren door de aansluitleiding op te sporen en te volgen. Als alle sporen echter in die mate zijn weggewerkt, wordt het moeilijk om de boorput terug te vinden, tenzij met gespecialiseerde apparatuur (metaaldetector, grondscanner, ..).
Het grondwater dat mensen gebruiken kan op veel plekken aarde opraken, zo blijkt uit een nieuwe studie. Minder dan zes procent van alle grondwatervoorraden in de bovenste twee kilometer van de aardlaag kan binnen een mensenleven weer worden aangevuld door de natuur.
"Regenputten zijn leeg als je ze echt nodig hebt, maar een grondwaterput kan eigenlijk nooit uitgeput raken. Meestal is dat 2000 à 3.000 liter per uur, en zo kan je dan je tuin besproeien met verschillende sproeiers tegelijkertijd."
Indien u ervoor kiest om de beerput niet te verwijderen, moeten er wel gaten in de bodem worden geboord, zodat het grondwaterpeil gewoon kan stijgen en dalen binnen de put. Ook regenwater kan dan wegzakken, zodat de put bij zware of langdurige regenval niet kan overlopen en voor wateroverlast zorgen.
In principe heb je voor alle bouwwerken een vergunning nodig. Ook de ondergrondse. Toch zijn er enkele uitzonderingen. Voor een aantal kleinere werken, zoals de plaatsing van een waterput of septische put, heb je geen vergunning nodig.
Waterput boren
Bij langdurige droogte is het water nog steeds voorradig. Water uit een ondiepe waterput van zo'n zeven tot negen meter kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld tuinberegening. Dit grondwater bevat veel ijzer en is minder geschikt als drinkwater voor dieren of als water voor het zwembad.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Ook in geval van beregening, bevloeiing of veedrenking geldt er geen vergunningplicht wanneer de hoeveelheid te onttrekken grondwater minder bedraagt dan 60 m3 per uur. Niet vergunningplichtige onttrekkingen moeten wel gemeld worden.
Prijs van een waterboring voor particulieren
De prijs van een waterput voor een particulier bedraagt € 100 per geboorde strekkende meter. Er zij op gewezen dat het boren van een put een uitgraving van ongeveer 10 meter tot meer dan 100 meter kan vergen!
Grondwaterstand of grondwaterpeil is het peil van het water dat zich in de bodem bevindt. De grondwaterspiegel in Nederland bevindt zich over het algemeen binnen de 2 meter onder het maaiveld.
In principe mag je in grote delen van Nederland zelf grondwater oppompen. Maar om een pompsysteem aan te leggen moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De overheid en de drinkwaterbedrijven staan er trouwens niet om te springen dat we dit massaal gaan doen.
Je zou het water weg kunnen pompen met een dompelpomp, maar als je buren het zelfde euvel hebben, zal het water van de omliggende huizen, naar jouw woning toestromen. Als er sprake is van een te hoge grondwaterstand heeft wegpompen natuurlijk weinig zin.
De diepte van de put is afhankelijk:
Van de grondsoort waarin de put geplaatst wordt. Bij fijn zand moet je dieper, en bij grof grind hoef je minder diep. Hoeveel water moet de put uiteindelijk geven, 3 tot 4 kuub, of meer dan 10 kuub per uur.
Net zoals bij het gebruik van leidingwater, betaal je ook kosten voor de afvoer en zuivering van je afvalwater. Jaarlijks betaal je een heffing op de waterverontreiniging (zuiveringsbijdrage) aan de VMM.
Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater. Daarom is ook elke vaste of tijdelijke verbinding tussen regenwater en het leidingnet voor kraantjeswater, bijvoorbeeld een kantelkraantje tussen de twee stelsels, verboden.
Putwater is water dat je zelf oppompt en als bron ondiep of diep grondwater heeft. Putwater is niet afkomstig uit het openbare waternet en is ook niet hetzelfde als regenwater.
Dan kan het voorvallen dat de pomp vuil en slib begint op te zuigen. De filter aan de pomp zal hierdoor snel verkleuren en veel vuil bevatten. Je kan een vervuilde regenwaterput ook herkennen door geurhinder. De regenwaterput stinkt en geeft een hinderlijke geur af.
Gemiddeld inderdaad een 800l per horizontaal geprojecteerde m² dakvlak. Voor een dak van 100m² is dat dus een 80m³ per jaar.
Wees met grondwater voorzichtig met het sproeien van je tegels en het wassen van je auto. Het roestachtige water kan vlekken geven. Voor je gazon en tuinplanten is dit geen probleem. Er is wel apparatuur in de handel om je grondwater van ijzer te ontdoen.
De bron gaat dus minimaal 5 jaar mee, maar de bron generaties lang mee gaan. Een waterput voor een dorp verandert dan ook het leven van alle dorpsbewoners. Meisjes kunnen naar school en vrouwen hebben tijd om te gaan werken. Het inslaan van een waterput bedraagt vanaf €1200 en verschilt in de kosten per land.
Ijzer kan je makkelijk testen door een glas met grondwater te nemen en er een scheutje bleekwater in te gieten. Als er ijzer aanweig is kleurt het water onmiddellijk bruin.