De eerste dagen na de behandeling kunt u een onprettig gevoel of wat kramp in uw onderbuik voelen. Soms lijkt het of u steeds naar de wc moet. Pijn in uw onderbuik kan de eerste 2 weken voorkomen.
Na de behandeling
Het drukkende gevoel kunt u als onaangenaam ervaren. Dit gevoel verdwijnt vanzelf na ongeveer 24 tot 48 uur. Bloedverlies in de eerste week na de ingreep is normaal en komt doordat het slijmvlies tijdens de behandeling geïrriteerd raakt. Het bloedverlies stopt meestal na een week.
Verloop Het kan nodig zijn de behandeling één of meerdere keren te herhalen. Tijdens de behandeling zal bekeken worden of dit nodig is. Wanneer er geen verdere behandeling meer nodig is, komt u op de polikliniek terug of wordt er een belafspraak gemaakt om het resultaat van de behandeling te bespreken.
Gebruik vezelrijk voedsel bij een moeilijke stoelgang. De dagelijkse activiteiten kunt u na 1 à 2 dagen weer hervatten. Heeft u narcose gehad dan dient u rekening te houden met een langere ziekteduur. De poliklinische controle vindt in overleg met de behandelend specialist plaats.
Als er voortdurend druk op de bloedvaten staat, kunnen ze uitrekken en uitzakken. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens persen of tijdens de vergevorderde zwangerschap. Aambeien of in medische termen hemorroïden zijn uitgezakte zwellichamen. Soms gaan ze vanzelf weg, soms ook niet.
De eerste twee tot drie dagen na de operatie kunt u last hebben van een onaangenaam en pijnlijk gevoel. Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Ook een warm zitbad kan de pijn verlichten. Meestal kunt u binnen één of twee dagen uw werkzaamheden weer hervatten.
Probeer de anus slap te laten en de billen te ontspannen; richt de druk op de anus. Komt de ontlasting echt niet, terwijl u wel aandrang heeft, dan is het aan te raden van het toilet af te gaan en ongeveer tien minuten intensief te bewegen (wandelen, huishoudelijke taken).
Na de behandeling aambeien afbinden
Een vrij groot percentage van de op deze wijze behandelde patiënten kan last krijgen van enigszins onaangename gevoelens. Zoals pijn, loze aandrang en gevoel van een zwelling ter plekke, onmiddellijk na de ingreep. Dit houdt meestal tot meer dan drie dagen aan.
Een getromboseerde aambei is een uitgerekt adertje bij de anus waarin een klein en ongevaarlijk bloedstolsel zit. Het adertje rekt uit, zwelt op en is hierdoor pijnlijk. Een getromboseerde aambei kan zich aan de binnen of aan de buitenkant van de anus bevinden. Soms ontstaan er meer bloedstolsels.
Bij een bandligatie wordt er om het uitgezakte slijmvlies inwendig in het anale kanaal een of meerdere bandjes geplaatst. Hierdoor zal het aambeiweefsel afsterven. Nadat de arts u heeft onderzocht kan soms meteen een bandligatie worden gedaan. Dit kan niet altijd als u bloedverdunners gebruikt.
De behandelingsmogelijkheid (Rubberbandligatie)
Het uitgezakte en dus overtollige slijmvlies kan met behulp van rubberbandje worden afgebonden. Het overtollige slijmvlies sterft binnen zeven tot tien dagen af en verlaat tijdens de stoelgang met het rubber bandje het lichaam.
Van een paar dagen tot enkele maanden. Het hangt van de grootte van de aambeien af, hoeveel klachten u heeft en wat u zelf doet. Zo kunt u zorgen voor zachtere ontlasting. Eet hiervoor voldoende vezels (bijvoorbeeld volkorenbrood en groente) en drink voldoende water.
Bij mild ongemak van aambeien kan men crèmes, zalf of zetpillen proberen. Deze producten kunnen ingrediënten bevatten, zoals toverhazelaar of hydrocortison. Deze kunnen pijn en jeuk tijdelijk af laten nemen. Bij milde pijn, een zwelling of ontsteking kan een warm bad of een zitbad verlichting van de klachten geven.
De arts kan verschillende medicijnen voorschrijven afhankelijk van de oorzaak, de ernst en de duur van de klachten. De meest voorgeschreven medicijnen zijn: Zetpillen met een ontstekingsremmende werking. Klysma's met ontstekingsremmende medicijnen.
Zinksulfaat-crème beschermt en droogt de huid. Het vermindert ook jeuk. Bij aambeien en bij jeuk en irritatie aan de anus. Het kan bij aambeien 2 weken duren voordat de huid voldoende is genezen.
Tandpasta. Een mogelijke gouden tip: er is veel anekdotisch bewijs dat tandpasta zou helpen bij het verschrompelen van de aambei. Je verlaagt daarmee de druk en pijn. Let op: deze methode is niet wetenschappelijk onderzocht.
Heb je last van grote, uitwendige aambeien die na een toiletbezoek naar buiten blijven hangen? Dat kan vervelende klachten geven, zoals jeuk, irritatie en pijn. Deze uitwendige, uitpuilende aambeien kun je in dat geval voorzichtig terugduwen met de vingers. Prik nooit aambeien door en knijp ze niet uit.
Sudocrème: sommige mensen zeggen dat dit goed werkt tegen aambeien. In de praktijk blijkt dit echter slechts voor een enkeling te gelden. De zalf is hier ook zeker niet voor ontwikkeld.
Tegen die tijd zijn de pijnklachten meestal goed onder controle, de wondjes kunnen soms pas na 6 weken volledig genezen zijn. Indien nodig zal dan ook een vervolgafspraak voorzien worden. Ondanks correcte behandeling kunnen de aambeien na maanden of jaren opnieuw klachten veroorzaken.
Vermijd zeep en vochtig toiletpapier waar alcohol of parfum in zit, omdat dit jeuk en irritatie verergert. Soms kan de pijn verminderen door uitgezakte hemorroïden voorzichtig naar binnen te duwen.
Blijft u last houden van aambeien, dan zijn de volgende behandelingen mogelijk: Kleine ingreep tijdens een protoscopie (onderzoek) Barron ligation (behandeling) Laserbehandeling (Laser Haemorrhoid Plastiek LHP) (behandeling)
Voel je een opgezette bult bij de rand van je anus, of kun je een opgezwollen ader zien met behulp van een spiegel? Als de symptomen alleen tot pijn, jeuk of bloed in de ontlasting beperkt blijven en niet erger worden, of met andere symptomen gepaard gaan wijst dat eerder op aambeien dan op kanker.
Meestal zijn aambeien de oorzaak van het bloedverlies. Aambeien zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies die uit de anus naar buiten kunnen puilen. Ze ontstaan door veel persen, harde ontlasting en bijvoorbeeld door veel hoesten. Het bloedverlies komt ook vaak door kleine scheurtjes in de anus (fissuur).
Raadpleeg uw huisarts in de volgende gevallen:
Bij een uitpuilende aambei en zeer hevig pijn doet. Bij een verandering in het stoelgangpatroon, plotseling of geleidelijk. Als u buikpijn, een opgeblazen gevoel en braken bemerkt. Bij een drukkend gevoel in de anus of bij aandrang zonder dat er ontlasting komt.