Wat mag een incassobureau niet? Een incassobureau mag geen officiële documenten maken, zoals een dagvaarding. Alleen een gerechtsdeurwaarder mag een dagvaarding afgeven of versturen.
Als je weigert je schulden te betalen, kan je een gerechtsdeurwaarder of incassobureau aan je broek krijgen. Hoe kunnen zij je benaderen, wat mogen ze wel en niet van je eisen en wat kan jij doen, als je niet akkoord gaat bijvoorbeeld? Dit moet je weten over jouw rechten als consument.
Een incassobureau stuurt u 1 of meerdere herinneringen (aanmaningen). U moet deze binnen 14 dagen betalen. Betaalt u na aanmaningen van het incassobureau nog steeds niet? Dan kan de rechter u veroordelen tot het betalen van uw schuld plus alle kosten.
Als de klant verhuist en hij/zij heeft nog openstaande rekeningen, dient de klant zijn/haar schuldeiser over de verhuizing te informeren. Doet de klant dit niet, dan kunnen de kosten maar zo heel hard oplopen. Wordt er namelijk niet betaald, dan kan er een incassobureau ingeschakeld worden.
Wanneer je vanaf dat moment niet reageert op brieven en telefoontjes dan zal vaak uiteindelijk worden besloten om gerechtelijke stappen te ondernemen. Er zal een dagvaarding worden opgesteld en betekend (in andere woorden: uitgebracht/bezorgd) door een gerechtsdeurwaarder.
Moet ik wettelijke (buitengerechtelijke) incassokosten betalen? Als u een rekening niet of te laat betaalt, moet u meestal incassokosten betalen. U hoeft niet te betalen als u bijvoorbeeld geen herinnering kreeg. Of als de incassokosten te hoog zijn.
Waar een incassobureau de schuldenaar alleen mag verzoeken de schulden terug te betalen, kan een deurwaarder de schuldenaar hier daadwerkelijk toe dwingen.
Als het niet lukt om de rekeningen te betalen, kan de deurwaarder beslag leggen op (een deel van) je inkomen. De deurwaarder kan dit alleen doen met toestemming van de rechter.
De kosten voor een incassobureau liggen gemiddeld rond de €75,- tot €205,- per uur. De meeste incassokosten mag je doorbelasten aan je schuldenaar. Zij betalen dan de openstaande schuld plus de gemaakte incassokosten.
U mag op elk door u gewenst moment een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen. Hiervoor gelden geen wettelijke termijnen of voorschriften.
Als je in het contract met je klant of in je algemene verkoopsvoorwaarden geen aanmaningskosten voorzien hebt, mag je wettelijk alleen nalatigheidsintresten aanrekenen wanneer de debiteur op de vervaldag niet betaald heeft. Deze interesten, vastgelegd op 8% per jaar, kan je aanrekenen vanaf de vervaldag van de factuur.
De wet bepaalt dat de vordering tot nakoming van deze betalingsverplichting verjaart na verloop van 5 jaar nadat de vordering opeisbaar is geworden. De vordering is opeisbaar na het verstrijken van de betalingstermijn zoals die op uw factuur of in uw overeenkomt is opgenomen.
Een incassobureau moet in veel gevallen dus de hulp inschakelen van een deurwaarder of advocaat. Deurwaarders en advocaten hebben namelijk wel wettelijke bevoegdheden.
Neem contact op met de schuldeiser
Neem eerst contact op met de schuldeiser en probeer er samen uit te komen. Reageer daarnaast altijd op een brief of aanmaning. Bijvoorbeeld als je het niet eens bent met de hoogte van de rekening of incassokosten.
Hoe snel dat is, hangt af van het type schuld. Als u de huur niet betaalt, staat de deurwaarder meestal sneller op de stoep. Na de rechtszaak komt de deurwaarder weer langs om u op de hoogte te brengen van het vonnis, ook als u niet naar de rechtbank bent gekomen.
Het doel tijdens het incassotraject is om de schuldenaar ervan te overtuigen de openstaande facturen aan jou te betalen. Dit kan door het sturen van een incassobrief of door telefonisch contact op te nemen. Bij het incassotraject wordt de schuldenaar overgehaald tot betaling zonder dat er een rechter bij komt kijken.
Incassobureaus mogen geen loonbeslag leggen, of beslag leggen op de inboedel of op goederen van de debiteur. De deurwaarder mag dat wel. De deurwaarder kan kosten in rekening brengen voor het uitbrengen van dagvaardingen, het leggen van beslag en meer dergelijke kosten.
Bel eerst de organisatie die heeft geïncasseerd. Ondertussen kun je kiezen uit blokkeren als je voortaan een automatische afschrijving niet meer wil, terugboeken (storneren) als het geld al is afgeschreven (tot 56 dagen terug), of weigeren als je wil dat we een ingeplande incasso niet afschrijven.
Vraag een betalingsregeling
Klopt de rekening, maar kunt u niet in 1 keer betalen? Neem dan contact op met het incassobureau of bedrijf en vraag om een betalingsregeling.
In de brief vermeldt u dat de betalingstermijn verstreken is en dat u de betaling nog niet heeft ontvangen. Daarbij geeft u uw debiteur de gelegenheid om de openstaande factuur alsnog te betalen. Een dergelijke incassobrief dient een duidelijk praktisch doel, namelijk om uw factuur zo snel mogelijk betaald te krijgen.
Als het gaat om een hoog bedrag, dan zult u naar de rechter moeten om de klant tot betalen te dwingen. Als het echter om een klein bedrag gaat, dan zal het u meer kosten dan opleveren. Het best kunt u advies vragen bij een jurist om na te gaan of het zinvol is om naar een rechtbank te gaan.
Klacht indienen tegen incassobureau
Als je het niet eens bent met de werkwijze van een incassobureau dien dan schriftelijk een klacht in bij het incassobureau. Wanneer dit onvoldoende oplevert kan een klacht ingediend worden bij de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso- ondernemingen (NVI).
Spullen met beslagverbod
De wet geeft aan dat de deurwaarder op bepaalde spullen geen beslag mag leggen. Het gaat om: basis inboedel zoals bedden, beddengoed, tafel, stoelen, gordijnen, servies, kasten, koelkast en wasmachine. kleding.