Een drachtige poes zal in eerste instantie vooral iets aankomen in gewicht.Ook kunt u aan de tepels zien of uw kat zwanger is, deze veranderen van kleur en worden donkerder en groter. Wilt u zeker weten of uw poes drachtig is? Uw dierenarts kan vanaf 35 dagen via een echo bepalen of uw kat een nestje verwacht.
Verloop van de zwangerschap
De dracht van een kat is gemiddeld 63-67 dagen, negen weken dus ongeveer. Pas na ongeveer 35 dagen kan de zwangerschap zichtbaar worden. De poes kan iets aankomen in gewicht, haar tepels kunnen opzwellen en dieper roze worden. De dierenarts kan vanaf dat moment ook pas een dracht signaleren.
Een gemiddeld nestje bestaat uit vier kittens. Natuurlijk kunnen het er dus ook meer of minder zijn bij jouw poes. Daarnaast weet je pas zeker hoeveel jongen er komen een uurtje of 12 vanaf de bevalling.
Vaak werpt een poes meerdere kittens. De duur tussen de geboorte van de eerste en de tweede kitten duurt meestal drie kwartier tot een uur. Meestal perst je poes dan ook niet. Als de geboorte van de tweede kitten langer dan twee uur duurt, dan is het verstandig om er een dierenarts bij te halen.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
Het kan bij de kat wijzen op een resorptie, maar dat kan bijvoorbeeld maar 1 of 2 kittens betreffen. De overige kittens kunnen dus gewoon normaal op het juiste tijdstip geboren worden. Het is niet onverstandig om op zo'n moment een echo te laten maken, zodat het duidelijk is of er nog levensvatbare kittens over zijn.
Drachtige poezen hebben meer kattenvoer nodig
Bij katten is dat eigenlijk niet anders. Een drachtige poes heeft de laatste twee weken van de dracht meer kattenvoer nodig, omdat ze ook haar kittens van voedingsstoffen moet voorzien. U gaat hierbij uit van 530 kilojoule keer haar lichaamsgewicht tot de macht 0,67.
Zelfs het meest knusse plek om te bevallen zal haar misschien niet bekoren, en sommige katten zullen je voorgestelde kraamplek afwijzen voor een hoekje van een kast! Zorg ervoor dat ze een keuze heeft over waar ze wil bevallen en probeer haar nooit van haar gekozen plek te verplaatsen.
Wist u dat kittens uit hetzelfde nest verschillende vaders kunnen hebben? Dit kan verklaren waarom broertjes en zusjes verschillende vachtsoorten en -patronen hebben.
Uw taak tijdens de bevalling
Sommige katten worden liever alleen gelaten tijdens de bevalling, ze zullen zich dan ook echt verstoppen. Andere katten vinden het wel fijn als de eigenaar bij hun blijft. Het is dan belangrijk dat u vertrouwen geeft: dus raak niet in paniek, maar blijf rustig en vooral geduldig.
De eerste signalen, zoals een iets dikkere buik, opgezwollen en rozere tepels, worden pas na een week of vier zichtbaar en ook de dierenarts kan dan pas voelen (palperen) of er kittens in haar buik zitten. Met een echo kan de dierenarts de eventuele hartslagen zien en de dracht definitief bevestigen.
De meeste katten zijn tussen de 6 en 9 dagen krols. Als er geen bevruchting plaatsvindt, worden ze na 3 weken weer krols. Als een dekking goed is verlopen, is de krolsheid na ongeveer 24 uur volledig over. In de 9 weken dat de poes drachtig is, mag zij geen krolsheid vertonen.
Er is geen ideale leeftijd voor een kat om een nestje te krijgen. Dat verschilt namelijk per dier. Lichamelijk is een poes al vanaf 6 maanden leeftijd in staat om moeder te worden. Een kat is echter vanaf anderhalf tot twee jaar pas echt volwassen.
Draagtijd of dracht is de periode dat een kitten in de baarmoeder doorbrengt vanaf de bevruchting tot aan de bevalling. Bij een kat is de draagtijd gemiddeld 63 dagen, ongeveer negen weken. Dit kan echter ook een paar dagen korter of langer zijn. Als je je kat hebt laten dekken, kun je de dag van bevallen berekenen.
Een poes is al geslachtsrijp vanaf vijf tot zes maanden. Dit betekent dat poezen op deze leeftijd voor het eerst krols kunnen worden. Het kan zijn dat uw poes later vruchtbaar wordt. Vanaf negen maanden zijn de meeste poezen vruchtbaar.
Bij een niet vorderende bevalling kan het nuttig zijn om het aantal kittens te weten. Er kan door middel van een röntgenfoto of echo een inschatting gemaakt worden van het aantal kittens dat in de buik zit. Echo verdient hierbij de voorkeur omdat op deze manier de beste inschatting kan worden gemaakt.
Voor een goede groei is voldoende voeding voor de kittens nodig en een juiste omgevingstemperatuur. Als je gebruik maakt van een warmtelamp, let er dan op dat de moederpoes niet oververhit kan raken en ze ook een koelere plek op kan zoeken in het nest.
Dode kittens worden vaak met intacte vruchtvliezen geboren met placenta. Indien de vruchtvliezen nog niet kapot zijn zal de poes ze open bijten. Het kitten zal ook bewegen om de vliezen open te maken. Indien dit niet gebeurt, kunt u ingrijpen door het vruchtvlies te openen en het van het kitten af te halen.
Als er eenmaal een kitten is geboren, duurt het gemiddeld drie kwartier voordat de volgende komt. Maar er kan ook direct er achteraan weer één uitrollen. Het kan zelfs voorkomen dat er enkele uren (tot wel 48 uur) tussen opeenvolgende kittens zitten.
De belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeboren kittens zijn zuurstoftekort, onderkoeling en trauma. In principe verzorgt het moederdier na de bevalling zelf haar kroost. Zo likt ze de vruchtvliezen van de snuit van het kitten om de ademweg vrij te maken.
Vaak waren deze kittens dan niet gezond. De moeder doodt ze dan om er niet verder energie in te moeten steken en zich te kunnen concentreren op de gezonde kittens. In gevallen waar alle kittens worden gedood, is dit meestal kort na de geboorte en vaak bij een eerste nestje.
In de natuur zal een moederpoes na enkele weken de kittens verplaatsen omdat het nest inmiddels naar urine en ontlasting ruikt wat roofdieren kan aantrekken. In dit geval is het een normaal verschijnsel op zoek naar een veiliger nest.
De krolsheid zal gemiddeld tien tot vijftien dagen duren en maakt heel wat katteneigenaren gek van ergernis. Poezen die in deze periode niet gedekt worden, kunnen om de drie à vier weken weer krols worden. Raskatten worden meestal maar twee keer per jaar krols. Eind oktober eindigt de paartijd.
Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.