Bewaartip voor dit product. Bewaar de kaas in de koelkast. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking. Dit voorkomt uitdroging.
In de koelkast kun je brie 4 dagen bewaren nadat het product geopend is. In de vriezer kun je brie zelfs tot drie maanden bewaren (lees verderop op deze pagina hoe dat moet).
Brie, en alle andere zachte kaassoorten, moet in de koelkast bewaard worden. Natuurlijk is dit enerzijds omdat de kaas bederven zou buiten de koelkast, maar anderzijds ook omdat de kaas bij hoge temperaturen vloeibaar of minder vast zou kunnen worden.
Zoals gezegd zijn harde kazen geschikter om in te vriezen dan romige. Maar als je een goed doel voor een zachte kaas hebt na het ontdooien, kan je bijvoorbeeld brie of camembert invriezen en daarna smelten. Dan is er niet zoveel aan de hand. Bewaar het echter niet langer dan een paar weken in de vriezer.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen.
Brie is rijk aan een heleboel verschillende vitamines. Zo bevat het vitamine A wat goed is voor de huid, ogen, de groei en de weerstand. Ook bevat het vitamine B2 wat erg belangrijk is voor een goed werkende stofwisseling, vitamine B2 zit vooral in melkproducten.
Nee, beschimmeld voedsel moet je niet altijd weggooien, maar in de meeste gevallen wel. Een overzicht. Schimmels op voedsel zijn niet altijd gevaarlijk. De schimmel(korsten) van camembert, brie of blauwe schimmelkazen zijn perfect veilig om te eten.
Je kunt een bedorven kaas herkennen aan een sterke geur die in de buurt komt van ammoniak. Ruik je dit? Dan kun je hem beter weggooien. Ook wanneer de korst sterk verkleurd is of als er vreemde plekjes op zitten die er eerst niet op zaten kun je hem beter in de groencontainer deponeren.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Helaas kan HEKS'NKAAS® niet ingevroren worden, omdat de textuur van het product bij die koude temperaturen afbreekt.
Door het vocht verandert de kaas. In plaats van schimmels en bacteriën die van een droge omgeving houden (zoals de witte korst van Camembert en Brie) zul je bacteriën aantreffen die zich meer in een zoute, vochtige omgeving thuisvoelen.
Je kunt het beste vaststellen of brie niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de brie beschimmeld is of uitgedroogd, is deze niet meer geschikt voor consumptie en dient deze weggegooid te worden. Als er schimmel op brie zit, kan je niet dit stukje wegsnijden en de rest opeten.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
OPGELET: niet geschikt zachte kazen (blauwe kaas, brie, camembert, ricotta en andere zachte en ongepasteuriseerde kazen omwille van het risico van botulisme en schimmels!!!)
Zachte en smeuïge kazen zoals brie, feta en camembert - blijven een stuk minder lang houdbaar. Wanneer je deze kaassoort in huis hebt gehaald, doe je er verstandig aan deze binnen twee weken op te eten (lijkt ons geen vervelende opgave).
U kunt thuis schimmelvorming ook voorkomen door de kaas van alle kanten te snijden. Houdt daarbij de kaas vast aan de korst. Raak het zuivel van de kaas nooit aan, want juist op die plekken begint het schimmelen heel snel. Als laatste, bewaar kaas nooit langer dan drie weken, zo hebt u altijd verse kaas in huis.
Het beste is de kazen dan op onbehandelde houten planken te bewaren, die u regelmatig met water en azijn afneemt. Dit werkt reinigend en desinfecterend en de azijn vervliegt al snel zonder sporen achter te laten. U kunt ook telkens een vers laagje stro op de planken leggen.
Gevaren van beschimmelde kaas eten
coli, Listeria, Salmonella, en Brucella. Deze kunnen allemaal voedselvergiftiging veroorzaken (5, 6). De symptomen daarvan zijn onder meer braken, maagpijn en diarree. In ernstige gevallen kan het tot de dood leiden.
Besmetting en preventie van listeria
Voedingsmiddelen kunnen besmet raken door het gebruik van rauwe, besmette ingrediënten. Voorbeelden zijn zachte kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk (bijvoorbeeld sommige soorten brie, camembert, feta en blauwe kaas) en vleesproducten (zoals gehakt, filet américain en paté).
Vaak is de hoofdreden van een stinkende koelkast dat de temperatuur te laag is. Dat is vrij spel voor stinkende kazen en fruit om hun geur lekker te verspreiden. Sterker nog: er zijn zelfs onderzoeken geweest waarbij is gebleken dat ander voedsel de smaak en geur in zich opnemen.
De wrongel wordt niet gesneden of geperst. De kunst van het brie-maken is om de lagen wrongel gelijkmatig in de kaasvormen te scheppen en de wei er goed uit te laten lopen. Wanneer de kaas stevig is geworden, wordt deze op (stro)matjes gelegd.
Brie is een zogeheten witschimmelkaas, bedekt met een laagje donzige witte penseelschimmel die de kaas zijn unieke smaak en geur geeft. Laat dat laagje je niet afschrikken, want het is geheel eetbaar en juist goed voor de gezondheid.
Eetbare schimmel ruimt plastic op
Schimmels kunnen het plasticprobleem oplossen en tegelijkertijd zorgen voor een goedgevuld bord. Bepaalde oesterzwammen verteren namelijk plastic, en blijven gewoon eetbaar voor ons.