Wat zijn ETF's of Trackers? - ING. ETF's volgen (in het Engels 'track', vandaar de naam trackers) een index. Een ETF of Tracker heeft als doel om beleggers hetzelfde rendement te bieden als de onderliggende markt (minus de kosten van de ETF).
Hoe werkt een ETF? Waar je met een aandeel eigenaar wordt van een stukje van een bedrijf, koop je met een tracker een product dat slechts de waarde van onderliggende producten volgt. Om de prestaties zo min mogelijk af te laten wijken, moet de uitgever van de ETF een portefeuille opbouwen met vergelijkbare posities.
Een tracker- of indexfonds is een beleggingsfonds waarvan de strategie bestaat in het repliceren of “tracken” van de prestaties van een financiële index. Het verschil met traditionele beleggingsfondsen is dat zijn passieve benadering de kosten drastisch verlaagt en fouten van kapitaalbeheerders vermijdt.
Nadelen van ETF's
De ETF-aanbieder heeft niet alle onderdelen van de index in bezit, maar slechts een deel. Een index kan wijzigen door herbalancering of het verdwijnen van een bedrijf, dus aandeel, van de beurs. Dividenduitkeringen van de onderliggende beleggingen.
Een Exchange Traded Fund (ETF) is een open-ended beleggingsfonds dat op één of meer beurzen verhandeld wordt. Net als een beleggingsfonds biedt een ETF toegang tot een hele portefeuille met aandelen, obligaties of andere effecten, zoals grondstoffen of vastgoed.
Een van de belangrijkste voordelen van ETF belegging is diversificatie. Door je geld te spreiden over verschillende effecten vermindert je het risico van je belegging. Wanneer een aandeel in de ETF het minder goed doet, wordt dit gecompenseerd door andere aandelen die het juist beter doen.
Een ETF heeft dus als taak de onderliggende waarden te volgen. Een ETF zal dus geen beter resultaat boeken dan de onderliggende waarden maar wel zo belangrijk ook geen slechter. Dat maakt een ETF zeer betrouwbaar en dat is ook een van de redenen dat ik uitsluitend in ETFs beleg.
De voordelen van ETF beleggen
Bij een ETF is het koersverloop veel rustiger. Een Index of grondstof kan ook niet failliet gaan en de kans dat een hele groep bedrijven vallende onder 1 ETF het loodje legt is ook klein. Uiteraard is er een klein risico dat als het heel slecht gaat de waarde van een ETF flink daalt.
ETF-details
Risico: Beleggers in obligatie ETFs kunnen geld verliezen tot het totale verlies van hun belegging als gevolg van de Belangrijkste risicofactoren zoals kredietrisico, liquiditeitsrisico en veranderingen in rentetarieven zoals beschreven in het essentiële-informatiedocumentTAT/TGBT) en prospectus.
ETF fondskosten: interne transactiekosten
Een aandelen-ETF moet zo nu en dan aandelen aankopen of verkopen om de index die de ETF nabootst goed te blijven volgen. Typisch liggen deze kosten rond de 0.03% per jaar. Deze kosten maken normaliter geen onderdeel uit van de TER.
Als beginnende belegger zijn er uitstekende ETF's die (globale) spreiding bieden. Een voorbeeld van een gespreide ETF is de Vanguard Total World Stock ETF.
Trackingcookies zijn niet per definitie gevaarlijk.Veel gebruikers zijn echter bezorgd over het gebruik ervan en de mogelijkheid om de online privacy in gevaar te brengen.
Een ETF of Tracker heeft als doel om beleggers hetzelfde rendement te bieden als de onderliggende markt (minus de kosten van de ETF). Stijgt een index bijvoorbeeld met 7%, dan heeft de ETF op deze index min of meer hetzelfde rendement. Dit geldt ook als de index daalt.
Hoe maak je winst met ETF's? Winst maken met ETF's gebeurt doordat de waarde van de onderliggende effecten in de index stijgt, wat leidt tot een stijging van de waarde van de ETF. Bovendien kunnen sommige ETF's dividend uitkeren, wat een extra bron van inkomsten kan zijn voor beleggers.
Hoeveel dividend geeft een aandeel? Veel bedrijven en ETFs geven 1 tot 2% dividend per jaar (dit is het dividend ten opzichte van de aandelenkoers). Dat zou betekenen dat je voor elke euro elk jaar €0,01 tot €0,02 dividend krijgt. Er zijn ook bedrijven of ETFs die een stuk meer dividend geven.
Net als bij aandelen betaal je de wettelijk verplichte taks op beursverrichtingen. Hoeveel die bedraagt hangt af van de aard van de ETF. De taks ligt tussen 0,12 en 1,32%. Belangrijk hiervoor is dat je het verschil kent tussen een kapitalisatie- en distributie-ETF.
Wanneer u begint met beleggen in aandelen is het verstandig om te starten met een kleine investering. Op die manier krijgt u feeling met het beleggen en kunt u gestaag uw vermogen opbouwen. Binnen dit segment kunt u denken aan goedkope aandelen zoals: Ordina, PostNL, Nokia, Deceuninck, Renewi, BAM, Atari of Pharming.
Wilt u verstandig beleggen en uw risico beperken? Dan is het slim om uw belegging te verspreiden. Dit kunt u zelf doen door aandelen van verschillende bedrijven en branches te kopen of voor uw laten doen, door te beleggen in een ETF.
Ja, het is nu verstandig om te beleggen, mits je er het geld voor hebt. Er is namelijk geen 'beste' moment om in te stappen. Een goed rendement wordt niet bepaald door 'timing the market', maar door 'time in the market'. De tijd dat je belegd bent is namelijk veel belangrijker dan het timen van het instapmoment.
De SPDR-etf haalt het hoogste rendement. Deze heeft ook de laagste kosten. De etf van Amundi weet het rendement van de benchmark het beste na te bootsen, waarschijnlijk door de volledige replicatie.
De Pimco US Dollar Short Maturity UCITS ETF (MINT) gaat fier aan kop van de lijst met ETF's die een Morningstar medal dragen; de afstand tot de andere ETF's als het gaat om rendement is fors. Geen enkele andere komt ook maar in de buurt van de ruim 13% rendement in de eerste 10 maanden van 2022.