- De meeste gewatteerde jassen of donsjassen kunnen wel in de droger, maar gebruik daarbij alleen een langdurig programma op lage temperaturen. Ook hier kunt u de tennis ballen weer mee laten draaien om dezelfde reden. - Bij normale buitentemperaturen kan de jas uiteraard ook aan de lijn worden gedroogd.
Een dons dekbed drogen kan wel.Zowel in de buitenlucht als in de wasdroger. Wil je toch zelf aan de slag gaan, na het lezen van het waslabel, dan volgen hier enkele voorschriften: Was enkel op een lage temperatuur, maximaal 40 graden Celsius.
Je moet rekenen op minstens 3 droogbeurten voordat je jas goed droog is en weer een heerlijk donzig volume heeft. Hierna is het belangrijk om de donsjas nog minstens 24 uur in een warme en droge ruimte te laten luchten. Tussentijds schud je de jas nog een paar keer goed op voordat je hem opbergt.
De jas moet per se in de droger drogen, omdat dons langzaam droogt en waterafstotende stoffen de verdamping vertragen. Er kunnen vlekken ontstaan door stilstaand water. Er moet een programma van 20 tot 40 minuten worden uitgekozen.
De beste tips
Was de jas met een beetje vloeibaar wasmiddel op een fijn was programma. Draai hierna hetzelfde was programma met de inhoud van een flesje "waterdicht". Hierna in de droger doen op lage temperatuur met 3 tennisballen. Zelf doe ik er 2 schone gymschoenen bij om de jas extra luchtig te maken.
Vaak kun je de donsjas op 30°C wassen, gebruik zeker geen wasprogramma op een temperatuur hoger dan 40°C. Was niet meerdere producten van dons tegelijk. Hierdoor kan de vulling aangetast worden. Als laatste zorg je ervoor dat alle ritsen dicht zijn en stop je je jas in de wasmachine.
Een jas kun je vaak in de wasdroger drogen door een aantal tennisballen mee te laten draaien. De jas behoudt dan zijn vorm. Vaak is het een beter idee de jas buiten te hangen. Daarom kun je het best bij mooi weer wassen.
Er zijn twee manieren om je donsjas te drogen: aan de lucht of in de wasdroger. Voor het beste resultaat droog je je gewatteerde jas in de wasdroger. Zo behoudt hij zijn vorm en blijft de vulling luchtig en gelijkmatig verdeeld.
Gebruik een mild wasmiddel en kies de juiste was cyclus en temperatuur voor het materiaal van de jas. Het kan ook verstandig zijn om de jas binnenstebuiten te keren en de ritsen en knopen dicht te doen om te voorkomen dat ze beschadigen tijdens het wassen.
~Als je geen wasdroger hebt dan kun je de jas gewoon aan de waslijn drogen. Het kan wel een aantal dagen duren (4 dagen) voordat de jas gedroogd is en let erop dat je de jas regelmatig omdraait en uitschudt zodat de veertjes niet aan elkaar gaan kleven. Leg je donsjas tijdens het drogen nooit op de verwarming!
Ten slotte de droger in: stop de jas na het wassen met de tennisballen in de droger. De droger moet ongeveer een uur lang op 30 tot 60 graden draaien, mits de jas daar volgens het wasvoorschrift geschikt voor is.
Je krijgt een jas met een donzen vulling of een synthetische vulling even warm. Wat wel zo is, is dat een donsjas altijd lichter, compacter en ook duurder is. Technisch gezien presteert dons op alle vlakken beter, tenzij je je in natte omstandigheden gaat begeven.
We hebben ook ontdekt dat best wat kleding wel in de droger kan (mits soms op een minder warme stand), maar dat je kleding er sneller van slijt of soms van beschadigd. Daarnaast is het minder goed voor het milieu en je portemonnee.
Welnee, gebruik tennisballen tegen de kreukels. Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen.
Ons advies is om de jas om de twee maanden te wassen; in de winter wordt de jas dan twee keer per seizoen gewassen en dat is voldoende. Vaker wassen kan ook, maar voorkom dat je een jas vaker dan één keer per maand wast. Zo blijft de jas het mooist en kun je lang genieten van dit warme kledingstuk.
Het enige wat je bij deze techniek nodig hebt is een wasbak gevuld met water en douchegel. Laat het kledingstuk een paar minuutjes weken in lauw water en kneedt het met een beetje douchgel. Vervolgens spoel je het kledingstuk zachtjes uit en laat je het drogen op een grote handdoek of in de buitenlucht aan een wasrek.
Donzen winterjas in de wasmachine
Je kunt natuurlijk de donsjas met de hand wassen, maar je kunt ook gewoon de wasmachine gebruiken. Kies dan wel voor het volwasprogramma, op maximaal 40 graden. Het is belangrijk om maar kort te centrifugeren en een speciaal donswasmiddel te gebruiken.
Kleding in de wasdroger
Katoenen kleding die je op 60 graden mag wassen, kun je probleemloos in de wasdroger drogen. Denk aan T-shirts of katoenen broeken. Kleding die koeler gewassen moet worden, is vaak kwetsbaarder. Op het waslabel zie je staan of het artikel in de droger mag.
Wasgoed zoals handdoeken en beddengoed kun je met een gerust hart - zo vaak als je wil - in de droger stoppen. Zowel de wasmachine als de wasdroger draaien met veel toeren het wasgoed rond, dus daar zit geen verschil in. Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen.
Ja, dat kan.Tenminste, met een paar belangrijke tips en voorwaarden. Makkelijk is het niet, omdat kleding in de droger kan krimpen. Vooral katoen krimpt snel, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met jouw T-shirts.
Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.