Gekloofd hout droogt sneller en brandt beter. Daarom is het beter om haardhout te kloven lang voordat je het gaat gebruiken. Vooral eiken-, beuken- en iepenhout zijn door hun hogere dichtheid gebaat bij vroegtijdig kloven. Door hout te kloven help je het niet alleen om sneller te drogen.
Voor het kloven van grote stukken hout gebruik je een kloofhamer of een kloofbijl. Deze bijlen hebben veel gewicht en duwen daardoor het blok uit elkaar. Deze bijlen zijn over het algemeen niet vlijmscherp. Een kloofhamer gebruik je als je tijdens het kloven gebruik wilt maken van een metalen wig.
Het is raadzaam vlak na het snoeien of zagen van een boom zo snel mogelijk hout te kloven. Op dat moment is het haardhout nog vers en nog niet ingedroogd. Hoe langer je wacht met het kloven van hout, des te taaier worden de houtvezels tijdens het drogen van hout.
Tips om beter te klieven
Het vers hout splijten doe je best zo snel mogelijk na het hakken van de boom. Nat hout klieft immers veel makkelijker dan gedroogd hout. Met de hand klieven vraagt een goede techniek. Uiteraard splijt het hout enkel in de richting van de vezel, dwars klieven is bijna onmogelijk.
Het beste antwoord. droog en nat zijn bijde slecht. Nat zorgt voor te soepel hout, en het droogt daarna heel langzaam op, maar kurkdroog hout gaat ook niet goed. een paar tips voor het kloven: kloof het een jaar na het winnen, waarbij het hout onbeschut buiten opgestapeld kan liggen.
Wanneer hout kloven ? Over het algemeen geldt dat hout het beste gekloofd kan worden vlak nadat de boom is gezaagd. Het haardhout is dan nog vers en niet ingedroogd. Houtvezels worden taai tijdens het drogen van het hout wat het kloven van het hout moeilijker maakt.
1. Fiskars X27 Kloofbijl. De Fiskars X27 Kloofbijl heeft een beoordeling van 9,7 gekregen en is te koop voor een prijs van €89,00. Deze kloofbijl heeft een gewicht van 2,6 KG.
Kloven (of klieven) is een bewerking waarbij hout door middel van een kloofbijl of met behulp van wiggen wordt gespleten. Tegenwoordig wordt deze bewerking vooral gebruikt bij brandhout. In het verleden was het kloven ook een gebruikelijke wijze om een boomstam in kleinere stukken te splitsen.
Let er bij essen wel op dat je het niet te droog gaat kloven. Beter met wat natter en verser hout kloven zodat je hout niet gaat splijten op plekken waar je dat niet wilt.
De kracht van de machine wordt aangegeven in tonnen en varieert van ongeveer 5 ton (geschikt om hout te kloven voor een kachel) tot 30 ton (professionele houtklovers). De benodigde kracht hangt af van de houtsoort, de lengte en diameter van de stammen en hoe droog het hout is.
Het gewicht ligt meestal rond de 2 kg. Meestal ligt de lengte van een werpbijl tussen de 30 en 40 cm.
Spieren: Goed houthakken, doe je vanuit een “squat” houding. Je traint daarmee bijna elke spier in je lichaam. Te beginnen bij je kuiten, je beenspieren (boven en beneden), je billen (ja dames, billen), je buik, je rug, je schouders en je armen.
Om te testen of je bijl scherp genoeg is plaats je de snede (voorzichtig) in een hoek van 45 graden op de nagel van je duim. Als de bijl van de nagel af glijdt is deze niet scherp genoeg. Je bijl door een A4-tje halen laat ook prima zien of je bijl goed scherp is.
Bij een liggende houtklover drukt de werktafel het hout tegen een splijtmes. Hierdoor spijt het hout in twee of meerdere stukken, afhankelijk van het mes dat gebruikt wordt. Bij een staande houtklover staat de blok hout op een werktafel en komt het splijtmes naar onderen. Door de enorme kracht splijt het hout in delen.
Het merendeel van de klanten kiest voor een "8 tons houtklover", op 230 volt (normale stroomnetwerk). De Klover 8 is hierin de best verkochte machine. Met 8 ton drukkracht is deze breed inzetbaar; klooft stammen tot wel 50 á 60 cm in doorsnede. Kwalitatief uitermate geschikt voor particulier gebruik.
Het is ook belangrijk dat de houtopslag los van de grond ligt. Direct contact met de bodem leidt er namelijk toe dat vocht veel meer kans heeft om in het haardhout te trekken. Hanteer bij voorkeur een hoogte van circa tien centimeter.
Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout. Let er op dat de houtblokken niet te dik zijn, want dunner hout droogt sneller en brandt beter.
Openhaardhout wordt zogenaamd “droog” genoemd als het vochtigheidspercentage onder de 20% is. Vanaf dit moment is het haardhout droog genoeg om direct te kunnen stoken. Als het vochtigheidspercentage meer dat 20/25% is, dient u het openhaardhout nog langer te laten drogen.
Kloofjes in de vingers kunnen een onderdeel zijn van handeczeem. Ze treden vaak op aan de vingertoppen en kunnen behalve pijnlijk zijn ook gaan bloeden. Kloofjes ontstaan door uitdroging van de huid waardoor de huid gaat barsten en kloven. Het dagelijks invetten van de huid blijkt niet altijd werkzaam te zijn.
Wanneer u last heeft van verdikkingen in de pees en de peesschede kan een medisch specialist uw peesschede klieven. Dat houdt in dat hij een klein sneetje maakt in de lengterichting van uw peesschede, waardoor u uw pees en vingers weer normaal kunt bewegen.
De beste bijl is de Fiskars X10S. Deze Fiskars bijl is met een 4.8 uit 5 de bijl met de hoogste score. Deze bijl is ook een echte allround bijl, zowel geschikt voor het hakken en kloven van haardhout als voor klussen in tuin. Het brede blad van deze beste bijl maakt de Fiskars X10S tot zo'n goede allrounder.
De Japanse timmermansbijl werd oorspronkelijk gebruikt om timmerhout te maken of stukken ruw te bewerken. Vandaag wordt ze gewoonlijk gebruikt om een scherpe punt aan stokken te maken en om een boom op te werken, d.i. van de takken enz. ontdoen.
Bijl Fiskars X25
De X25 is dus lichter en garandeert comfortabel werken. De lengte van de steel heeft ook een belangrijke rol als het gaat om de lengte van de gebruiker. Voor kleine of middelgrote mensen wordt de Fiskars X25 bijl wordt aanbevolen. Beide modellen zijn geschikt voor professionals.