We zetten een paar tips voor je op een rijtje die je kunnen helpen op een tactvolle, diplomatieke, maar duidelijke manier 'nee' te zeggen. ... Zo zeg je 'nee' zonder schepen te verbranden:
"Nee, sorry, dat komt me niet uit," is een prima antwoord. Je zult zien dat de ander in de meeste gevallen niet eens naar jouw verklaring zal vragen! Wees duidelijk. Je weet dat je 'nee' wilt zeggen, je weet alleen nog niet hoe.
Wees beleefd en respectvol, zodat je op goede voet blijft met de organisatie; dat kan in de toekomst nog belangrijk zijn. Eventueel kun je heel kort iets zeggen over de reden waarom je het aanbod afwijst, bijvoorbeeld dat een andere baan beter bij je past, of dat je liever in een andere geografische regio werkt.
Borst vooruit, laat het over je heen komen en herhaal de feiten duidelijk en eenvoudig; vergeet niet: je neemt gewoon je ontslag, de initiële schok zal voorbijgaan. Wees zeker van je redenen om weg te gaan en blijf bij je standpunt.
Beste (naam), Bedankt voor het mooie aanbod. Hoewel ik het sollicitatieproces bij jullie erg positief heb ervaren, heb ik toch besloten om het aanbod niet te accepteren. De reden hiervoor is dat ik een andere baan heb aangeboden gekregen waar ik mijn persoonlijke vaardigheden beter kan ontwikkelen.
Noem de reden waarom je iets niet wilt doen. Gebruik het woordje omdat of want. Dat zijn magische woorden. Ook is jouw reden stom, nemen mensen het van je aan.
Neem alleen je tijd eens. Tijd die je liever aan iets anders zou besteden. En hoe vaker jij ja zegt, hoe vaker mensen je iets vragen. ... Daarom hier 5 tips om makkelijker nee te zeggen.
Let eens op hoe anderen nee zeggen. ...
Bedenk dat je nee niet persoonlijk bedoeld is. ...
Mensen hebben moeite met nee zeggen, omdat ze hun eigen mening en behoeften niet genoeg waarderen. Ze geven voorrang aan wat een ander wil en lopen daarmee zichzelf voorbij.
Een opzegging van een werknemer via whatsapp is dus gewoon rechtsgeldig. Daarbij is het voor een werkgever dus wel van belang de gemoedstoestand van de werknemer in de gaten te houden en te checken of de werknemer zich de consequenties realiseert.
Je mag op zoek gaan naar een andere baan als je ziek bent, en je mag ook ziek uit dienst. Meestal zal een werkgever je beter melden als je uit dienst gaat. Je moet wel rekening houden met een opzegtermijn, maar daar valt over te onderhandelen met je werkgever.
Zodra uw werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is.
Helaas betekent dit voor jou dat we je niet verder meenemen in procedure. Je hebt een goed cv maar voor deze functie zie ik niet de match die we zoeken. Ik waardeer de tijd en moeite die je gestoken hebt in deze sollicitatie en wens je natuurlijk heel veel succes bij het vinden van een passende baan.
Volgens Gavin is het heel redelijk om een week de tijd te krijgen om na te denken over een baanaanbod. Volgens haar is dit genoeg tijd om met andere factoren rekening te houden. Denk aan een eventuele verhuizing, een andere werk-privébalans of andere nog lopende sollicitaties.
Het is het heel normaal om één of twee dagen bedenktijd te vragen alvorens je het aanbod weigert of accepteert. Gebruik deze bedenktijd om op een rijtje te zetten wat je op dit moment belangrijk vindt in je carrière.