De moslims zien Hem als een groot profeet, die wonderen verrichtte, maar ze beschouwen Hem niet als zoon van God en ze verwerpen dat Hij aan het kruis gestorven is. Ook verwerpen ze de leer van de Drie-eenheid: “De Messias, Jezus is niet een van de drie goden”, zo staat er te lezen in de Koran.
Isa (lees: Iesa, Arabisch: عيسى, ook wel Isa bin Maryam, "Isa zoon van Maryam" genoemd) is de islamitisch-Arabische naam voor Jezus, die in de Koran genoemd wordt als een belangrijk profeet en boodschapper van de Indjil (Evangelie). Arabischtalige christenen gebruiken de term Yasu' al-Masih (يسوع المسيح).
Binnen de islam wordt algemeen aangenomen dat de profeet Isa (Jezus) de messias (al-masih) is, wat betekent dat hij ten hemel is gevaren en terug zal komen om de rest van zijn leven af te maken en de aarde te zuiveren van afgodendienaren.
Jezus was en bleef heel zijn leven een jood. Hij is niet op een zeker moment tot een ander geloof overgegaan. Evenmin als de apostel Paulus op de weg naar Damascus zich van jood tot christen 'bekeerde' en tot een andere geloofsgemeenschap ging behoren, is er bij Jezus sprake geweest van een 'omkeer'.
..." (koran 5, 18). De koran wrijft het de christenen en de joden aan dat zij het verbond met God niet trouw zijn gebleven en eigenlijk ook de Schriften verdraaien. De teksten zijn doorgaans niet zo negatief over de christenen als over de joden, maar toch is er een parallel tussen joden en christenen in koran 5, 12.14.
God is volgens de islamitische godsdienst één: uniek, almachtig, alomtegenwoordig, heeft geen begin (niet geschapen, niet gebaard) en ook geen einde (dood of vernietiging). Als Abrahamitische godsdienst volgt de islamitische godsdienst daarin de joodse en christelijke godsdienst.
De moslims zien Hem als een groot profeet, die wonderen verrichtte, maar ze beschouwen Hem niet als zoon van God en ze verwerpen dat Hij aan het kruis gestorven is. Ook verwerpen ze de leer van de Drie-eenheid: “De Messias, Jezus is niet een van de drie goden”, zo staat er te lezen in de Koran.
Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed één van zijn profeten is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran. Deze is in het Arabisch geschreven en vermeldt welke plichten moslims hebben jegens Allah en andere mensen.
De Islam is ontstaan dankzij de openbaringen die de engel Gabriël deed aan de profeet Mohammed (570-632). Mohammed, geboren in Mekka, leefde eerst als herdersjongen, later als koopman, waarbij hij veel reizen maakte.
Jezus was een religieuze, in Galilea opgegroeide Jood.
Christenen geloven in één God maar spreken wel van de drie-eenheid God, Jezus en de Heilige Geest. God is de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest is de Geest van God (zowel de Vader als de Zoon) op aarde en in mensen.
Hij zegt Maria dat ze door Allah is uitgekozen om moeder van de profeet Isa te worden. Zonder tussenkomst van een man wordt Mirjam zwanger. Ze is zeer bevreesd dat schande over haar gesproken zal worden. Maar het ongeboren kind in haar buik bemoedigt haar.
Jesjoea (ישוע) is een afgekorte vorm van de naam Jehosjoea (יהושע), Jozua (voornaam), te vinden in de laatste boeken van het Oude Testament. Hiervan is de hogepriester Jesjoea in de tijd van Ezra een voorbeeld. De naam betekent 'Jahwe (God) is verlossing'.
Maria is de moeder van Jezus.Samen met Jezus is zij tot 'teken' gesteld (koran 23, 50). Omdat de koran Jezus niet als 'Zoon van God' erkent kunnen de moslims Maria niet 'Moeder Gods' noemen, zoals christenen dat wel doen, bijvoorbeeld in het weesgegroet.
In de islam is Jezus (in het Arabisch: Isa) een profeet en ook al-masih (de messias). Jezus zal volgens een islamitische traditie terugkomen bij de Omajjadenmoskee. De reacties vanuit het christendom op de 'Jezus-islam' variëren sterk.
Het islamitische verhaal is in grote lijnen dit: Mohammed kreeg rond 610 bij Hira, een berg bij Mekka, voor het eerst een verschijning van de engel Gabriël (Jibril). In de loop van 22 jaar gaf de engel hem de boodschap van Allah door.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
op twee na de meeste moslims. Volgens cijfers uit 2010 heeft Indonesië 205 miljoen moslims, Pakistan 178 miljoen, India 177 miljoen en Bangladesh 149 miljoen moslims.
De islam beschouwt het huwelijk niet alleen als een relatie tussen man en vrouw, maar het huwelijk heeft een groter doel. Enerzijds heeft het huwelijk binnen de islam als doel om een gezonde en veilige plek te bieden om kinderen op te laten groeien. Daarnaast is het huwelijk ook bedoeld om je te weerhouden van zonden.
Een synoniem voor moslim is islamiet. Zowel mannelijke als vrouwelijke moslims noemen zichzelf vaak 'moslim', al wordt door met name jongere zelfbewuste islamitische vrouwen tegenwoordig ook steeds vaker het woord moslima gebruikt. In het Nederlands werd lange tijd vaak het woord mohammedaan gebruikt.
Volgens de Joodse geschiedenis blijven zij in de buurt van het volk van Abraham maar volgens de Moslimse geschiedenis trekken zij naar Mekka. Daar zouden Ismaël en Abraham samen de Kaäba herbouwd hebben die ooit was gebouwd door Adam. De Islam ontstaat dus op het Arabische schiereiland Saoedi-Arabië.
Het christendom en de islam stellen zich de hemel voor als een plaats waar men het eeuwig leven heeft; in andere religies is het leven in een hemel slechts tijdelijk. In het boeddhisme en het hindoeïsme wordt een leven in een hemel als een fijnstoffelijk of immaterieel (puur geestelijk) leven beschreven.
Volgens de christelijke leer is Jezus de eniggeboren Zoon van God en de door God in het Oude Testament (Tenach) bij monde van de profeten beloofde messias (o.a. Jesaja 53:3 en verder), de Gezalfde van God, die de mensen verlost van hun zonden en de harmonie tussen God en mensen, die verbroken was als gevolg van de ...
' 'Volgens de islamitische traditie ontving de profeet Mohammed de geschriften die de basis van de Koran vormden tussen de jaren 610 en 632. Op dit moment is zijn goddelijke boodschap dus niet beschreven in de Koran die vandaag de dag verschijnt.
Met 136 vermeldingen in de koran is Mozes veruit de meest genoemde profeet, meer dan Jezus en Abraham. In de oudste koranteksten komt Mozes onmiskenbaar als een profeet naar voren: iemand die zonder omwegen opkomt voor het monotheïsme, het geloof in de ene God.