Na de punctie kunnen de eierstokken erg opgezet zijn en kunnen de kleine bloedvaten in de buik meer vocht doorlaten dan normaal.
Het is normaal dat u na de punctie enkele dagen last heeft van uw buik. Wij adviseren u de eerste dag te rusten. Daarna kunt u uw activiteiten uitbreiden. Het kan enkele weken duren voordat uw eierstokken hun normale grootte weer aangenomen hebben.
Na de punctie blijf je nog even op de punctie- of uitslaapkamer om bij te komen en uit te rusten. Als je je goed voelt, mag je naar huis. Je kan in de dagen erna nog lichte buikpijn, een opgeblazen gevoel en bloedverlies hebben. De verpleegkundige of arts geeft je wat leefregels mee voor de komende dagen.
Bloeding na de punctie
Een bloeding ontstaat doordat tijdens de punctie een bloedvaatje aangeprikt wordt. Bij een bloeding kunt u misselijk worden of het gevoel krijgen dat u flauw gaat vallen. Soms is het bloedverlies niet zichtbaar. Het bloedt dan in de buik.
Als er sprake is van een overstimulatie kun je de volgende klachten hebben: opgezette pijnlijke buik of een opgeblazen gevoel; na de punctie toename in gewicht van meer dan 1 of 2 kg per dag; misselijkheid; braken; kortademigheid; duizeligheid.
Heeft u een ernstige vorm van overstimulatie, dan wordt uw buik dikker door vochtophoping. In korte tijd komt u een aantal kilo's aan en u heeft last van buikpijn. Door vocht achter uw longen kunt u benauwd en kortademig worden. Uw bloed wordt dikker en stroperiger, waardoor u meer kans heeft op trombose.
Bij de behandeling is het de bedoeling ongeveer 10 eiblaasjes (follikels) te kunnen aanprikken uit de eierstok (ovarium), met als doel zo'n 8-10 eicellen (oocyten) te verkrijgen. Hiervoor is het nodig extra hormonen toe te dienen om zoveel mogelijk eiblaasjes te laten groeien.
Dit is meestal 3 tot 5 dagen na de pick-up en is afhankelijk van het aan- tal embryo's en van de kwaliteit van deze embryo's. Bij 3 of minder embryo's wordt vaak geopteerd voor een dag 3 embryoterugplaatsing als er op dat moment al een duidelijk kwaliteitsverschil is bij deze embryo's.
'Het is heel onprettig ja, maar het is echt te doen. Ik had niet met mijn angst gewerkt, en bij mij werden er twaalf blaasjes aangeprikt. Dus dan kun jij het zeker aan, met minder angst, en twee blaasjes die worden aangeprikt.
Die beginvoorraad van oöcyten, de eicelvoorraad of ovariële reserve, wordt tijdens het intra-uteriene leven opgebouwd (tijdens de groei van de baby in de baarmoeder) en krimpt daarna gestaag tot aan de menopauze. Tijdens het leven van een vrouw eindigen slecht 300 tot 400 follikels in een eisprong.
Een punctie is veilig en geeft meestal geen problemen. Soms krijgen mensen een blauwe plek op de plaats van de punctie.
Een punctie en biopt is niet hetzelfde. Bij een punctie worden er cellen en vocht uit uw lichaam opgezogen met behulp van een dunne naald. Een biopt (biopsie) is de afname van een klein stukje weefsel uit een orgaan met behulp van een dikke naald. Beide onderzoeken worden gedaan op de afdeling Radiologie.
Iedere maand beginnen er zo'n 10 eicellen in je eierstokken te rijpen. (als je de pil gebruikt rijpen er geen eicellen en heb je geen eisprong, pas na het stoppen met de pil komt je natuurlijke cyclus weer op gang). Slechts 1 eicel zal volledig rijpen en uiteindelijk uit de eierstok springen (ovulatie).
Dat kan te wijten zijn aan: afwijkingen in de zaadcellen, waardoor ze niet krachtig genoeg zijn om de cellaag rond de eicel af te breken. eicellen van matige kwaliteit, onrijpe eicellen, of eicellen die niet bevrucht kunnen worden.
Na drie IVF-behandelingen is de kans op de geboorte van een kind gemiddeld 40 tot 50 procent. Bij ongeveer de helft van alle paren die IVF-behandelingen ondergaan, leidt IVF niet tot een zwangerschap.
Van alle ingevroren embryo's (ook wel cryo embryo's genoemd) overleeft ongeveer 90% het ontdooien en kan dus teruggeplaatst worden. De kans op een doorgaande zwangerschap na het terugplaatsen van een ontdooid embryo ligt in het Radboudumc de laatste jaren rond de 25%.
Wij raden u aan rust te nemen op de dag van de punctie en niets af te spreken. Na afloop van de punctie kunt u last hebben van vaginaal bloedverlies (een inlegkruisje is meestal toereikend) en menstruatie-achtige buikpijn waarvoor u uitsluitend Paracetamol mag gebruiken.
Het mogelijke voordeel van de dag 5 terugplaatsing is dat alleen de sterke embryo's doorgroeien. Hierdoor is er waarschijnlijk een hogere kans op de geboorte van een kind en kan een dag 5 embryo sneller tot een zwangerschap leiden.
De terugplaatsing is meestal op de derde dag na de punctie. De terugplaatsing is niet pijnlijk. Bij deze behandeling wordt altijd zorgvuldig uw identiteit gecontroleerd, om een persoonsverwisseling te voorkomen.
Rust na de behandeling : U krijgt meestal een tot drie dagen werkverlet na de pick up. Na de transfer dient u schokkende bewegingen en overmatige sportinspanningen te vermijden (dit om uw eierstokken te beschermen die nog gezwollen zijn).
Denk aan variatie in groenten en fruit, afwisseling tussen vis of vlees en vegetarisch, en verschillende soorten volkoren producten. Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen. Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden.
Pijn tijdens de pick-up is individueel en verschilt van vrouw tot vrouw, omdat het onder meer afhangt van het aantal follikels en de ligging van de eierstokken. Sommige vrouwen voelen niks, anderen hebben last. Daarom krijgt elke vrouw vooraf een pijnstillend middel.
Op die manier minimaliseren we het risico op een meerlingzwangerschap en de complicaties die daarmee gepaard gaan. Recente studies hebben aangetoond dat het overbrengen van meerdere embryo's tegelijk de kansen op zwangerschap niet vergroot, maar ze in het geval van een abnormale immuunrespons zelfs kan verkleinen.
Follikels bevinden zich in de eierstokken samen met duizenden eicellen, om elke eicel zit een follikel. De meeste follikels stoppen met groeien, terwijl andere follikels zich klaarmaken voor de rijping van de eicel. Deze follikels worden Graafse follikels genoemd.
Na een 10-tal dagen met hormonale inspuitingen, zijn de eiblaasjes (follikels) groot genoeg (15 tot 20mm) en kunnen de rijpe eicellen geoogst worden. De eicellen worden verzameld (pick-up of aspiratie) met een fijne, holle naald via een vaginale punctie onder echografie.