Enkele voorbeelden: De uitdroging en toenemende vervuiling van het Aralmeer in Kazachstan en Oezbekistan waardoor alle leven uit het meer is verdwenen. De historische proefnemingen met kernwapens in de Stille Zuidzee kunnen als een milieuramp bestempeld worden.
De conclusie is dat wellicht aardbevingen (inclusief eventuele tsunami's) de dodelijkste natuurrampen zijn. Ze komen zo goed als bij elke methode naar voren als zeer dodelijk. Hittegolven, cyclonen en vloeden volgen op enige afstand.
De explosie van Texas City is één van de grootste rampen ooit veroorzaakt door de mens. Het begint met het Franse vaartuig, de 'SS Grandcamp'. Die lag gedokt in de haven van Texas City met een grote lading ammoniumnitraat en enige munitie voor kleine wapens.
Enkele voorbeelden van natuurrampen zijn stormen, overstromingen, tornado's, orkanen en aardbevingen. Ze worden veroorzaakt door specifieke natuurverschijnselen en hebben een grote impact op de maatschappij: ze brengen mensen in gevaar en kunnen enorme schade veroorzaken.
Aardbevingen en vulkanen, bijvoorbeeld, komen het vaakst voor bij de randen van tektonische platen, orkanen het vaakst tussen de keerkringen. Vanwege haar specifieke locatie en vorm is Azië het continent waar de meeste natuurrampen voorkomen.
Als gevolg van natuurrampen is vaak de toegang tot voedsel, medische zorg of zelfs de buitenwereld afgesneden, raakt de medische zorg overvraagd. Zo zorgt een sprinkhanenplaag voor hongersnood. Een aardbeving of overstroming kan woningen, scholen, ziekenhuizen en gewassen verwoesten.
1.000.000 tot 2.000.000; 1931 Overstroming in China 900.000 tot 2.000.000; 1887 Overstroming van de Gele Rivier (China) 830.000; 1556 Aardbeving in Shaanxi (China) 500.000; 1970 Cycloon Bhola (Bangladesh) 316.000; 2010 Aardbeving op Haiti 300.000; 1839 Cycloon in India 230.000 tot 310.000; 2004 Tsunami in de Indische ...
De gigant die hij 'bereed' was 24,38 meter hoog. Volgens Smithsonian Magazine werd in 1958 in Lituya Bay (Alaska) de hoogste golf ooit gemeten: 30,5 meter. Dat was een tsunami als gevolg van een aardbeving.
Op zondag 26 december 2004 vond een zeer zware zeebeving plaats in de Indische Oceaan, die een vloedgolf veroorzaakte die zich in verschillende richtingen over de Indische Oceaan verplaatste met ongeveer 230.000 doden als gevolg. De catastrofe wordt gezien als een van de ergste natuurrampen in de recente geschiedenis.
Natuurrampen zijn ingrijpende gebeurtenissen in de wereld die (grotendeels) worden veroorzaakt door de natuur. Over het algemeen maken we onderscheid tussen zes verschillende natuurrampen: aardbevingen, tsunami's, vulkaanuitbarstingen, cyclonen, overstromingen en extreme droogte.
In totaal waren er 306 catastrofale gebeurtenissen in 2021 die als natuurramp worden aangemerkt.
Rampzalige gebeurtenissen die door menselijk handelen veroorzaakt of in stand gehouden worden, zijn alleen opgenomen als de ramp een onvoorzien en onbedoeld gevolg van dat handelen is. Daarom zijn bijvoorbeeld de Hongerwinter en de schietpartij in Alphen aan den Rijn niet opgenomen, maar de cafébrand in Volendam wel.
De Grote Chileense Aardbeving of de Valdivia-aardbeving was de sterkste aardbeving die ooit is gemeten. Deze beving, die plaatsvond op 22 mei 1960 in de provincie Valdivia in Chili had een kracht van 9,6 op de momentmagnitudeschaal, wat overeenkomt met ongeveer 32 gigaton TNT.
Een tsunami ontstaat als er in zeer korte tijd een grote hoeveelheid water vertikaal verplaatst. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er een aardbeving in de korst onder de oceaan plaatsvindt, én als die aardbeving een vertikale bodembeweging veroorzaakt.
De WRI kijkt naar de frequentie van natuurrampen en naar de mogelijkheden van het betreffende land om daarop te reageren. Volgens de WRI loop je de grootste kans om slachtoffer te zijn van een natuurramp in Centraal Amerika, West- en Midden-Afrika, Zuidoost-Azië en Oceanië.
Natuurrampen ontstaan ook door wat er binnen in de aarde gebeurt. Aardbevingen ontstaan doordat aardplaten elkaar raken. Ook zijn op deze zwakke plekken in de loop van miljoenen jaren vulkanen ontstaan. In Indonesië, de Filipijnen, Japan en Chili zijn vulkanen die regelmatig uitbarsten.
De kans dat een tsunami in Nederland voorkomt, is gelukkig heel erg klein. Voor een tsunami heb je naast een ondergrondse zeebeving namelijk ook veel zeewater nodig. De Noordzee is voor een zee erg ondiep.
Nederlanders collecteerden ruim 208 miljoen euro voor hulp aan slachtoffers. Dankzij uw bijdragen aan Giro555 kregen 3 miljoen mensen hulp.
De kans dat Nederland getroffen wordt door een tsunami is uiterst klein. Een zware aardbeving in de Noordzee is zeer onwaarschijnlijk. Mocht die toch plaatsvinden dan is de Noordzee te ondiep om een hoge tsunami te laten ontstaan. Waarschijnlijk is een halve meter het maximum.
Om een tsunami te genereren is een mechanisme nodig dat in korte tijd een grote hoeveelheid water verplaatst. Een voorbeeld van zo'n mechanisme is een aardbeving die plaatsvindt in de aardkorst onder water. Niet elke aardbeving onder water veroorzaakt een tsunami.
Vlakbij de kust is het water ondiep. De golven krijgen daar te maken met de bodem. Er ontstaat wrijving. Door die wrijving wordt de golf afgeremd.
Twee zware aardbevingen in Papua Nieuw-Guinea (Indonesië) hebben vier mensen het leven gekost. Er ontstond een kleine tsunami voor de kust van Japan, maar die stichtte geen gevaar.
Volgens de officiële ongevalscijfers kwamen er in 2021 516 personen om het leven in ons verkeer. Dat is een stijging ten opzichte van 2020 toen er 499 doden te betreuren vielen.
De Watersnoodramp van 1953 is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij, zorgde ervoor dat grote delen van ons land overstroomden. 1.836 mensen overleefden de ramp niet, tienduizenden dieren lieten het leven en ook huizen werden kapotgemaakt.
Bij de watersnood in België vielen in juli 41 doden. De materiële schade bedroeg maar liefst 4 miljard euro. Duizenden mensen raakten dakloos. Slachtoffers zitten nog steeds met vragen.