Reacties. Nee, niet zoals mensen. Een merrie wordt hengstig.
Er is slechts een handjevol diersoorten dat ongesteld wordt. Naast mensen zijn er alleen een paar apen, muizen en vleermuizen die eens in de zoveel tijd ongebruikt baarmoederweefsel uitstoten. Bij alle andere zoogdiersoorten neemt het lichaam dit weefsel gewoon weer op. Daar komt geen druppeltje bloed aan te pas.
De cyclus van de merrie duurt gemiddeld 20-21 dagen, waarbij de hengstigheid gemiddeld 5-7 dagen duurt. Tijdens de hengstigheid groeien er op de eierstokken (vaak meerdere) follikels ('eitjes'). Van deze follikels wordt (meestal) 1 follikel dominant en zal uiteindelijk ovuleren ('eraf komen').
Bij de meeste merries herhaalt de cyclus zich van april tot oktober, waarbij de cyclus zo'n 21 dagen duurt. Elke cyclus bestaat uit een zeer wisselende oestrusfase van zo'n 7 dagen die eindigt in de eisprong waarbij het eitje uit het eiblaasje komt. De periode daarna, zo'n 14 dagen is de merrie niet meer hengstig.
Iedere merrie heeft eens per jaar een periode van hengstigheid. In de natuur loopt deze periode van vruchtbaarheid van het vroege voorjaar tot de late herfst. De meeste merries hebben een cyclus van tussen de 19 en 23 dagen. Elke cyclus duurt gemiddeld vijf dagen.
Van overgevoeligheid tijdens het rijden tot het vertonen van snel geïrriteerd of zelfs agressief gedrag; een rustige, meegaande merrie kan tijdens de hengstigheid veranderen in een onhandelbaar exemplaar en wordt dan al snel een pismerrie genoemd.
Na een castratie blijft de dan zogenoemde ruin nog ongeveer zes weken vruchtbaar. In die periode zal hij soms nog willen dekken en kan hij veulens verwekken.
Het meest ideale is een inseminatie iets na de ovulatie. De hengstigheid duurt ongeveer zo'n 5-7 dagen. Bij oudere merries of merries waarbij het geboorteproces abnormaal is verlopen, kan men het beste de veulenhengstigheid (= eerste hengstigheid op ongeveer 7-12 dagen na het veulenen) overslaan.
De eisprong vindt plaats op het einde van de hengstige periode. Een bevruchting heeft het meeste kans wanneer er gedekt wordt rond de eisprong, het beste is net na de eisprong. Een hengstige merrie kan men herkennen aan het feit dat ze vaak lusteloos is, wat stugger in omgang en frequenter zal plassen.
Dit insemineren gebeurt dan om de dag (een spermacel kan 2 dagen blijven leven in de merrie).
De meeste jonge merries die bestemd zijn voor de fokkerij worden op driejarige leeftijd gedekt. Sommige laten hun merries al op twee jarige leeftijd dekken, de meningen hierover zijn verdeeld.
Ook in de wei kan een hengstige merrie wat typisch reageren in de omgang met andere paarden. Ze kan agressief gedrag vertonen of juist heel plakkerig zijn. Ze kan ook opeens erg dartel en speels en worden in de wei. Al deze kenmerken kunnen individueel sterk verschillen en zijn in een bepaalde mate 'normaal'.
Gust/guste merrie: merrie die niet (direct) drachtig is geworden. Dekgeld: kosten van het gebruik van sperma wat geleverd wordt/is.
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.
Zowel katten als honden kunnen het ruiken als jij ongesteld bent. Ze ruiken dan zowel de geur als de hormonen die erbij komen kijken. Ze weten niet precies wat er dan precies bij je aan de hand is, maar ze weten wel dat er iets anders gaande is dan normaal.
Loopsheid is vergelijkbaar met de menselijke menstruatie. Tijdens deze zogenaamde 'oestrische cyclus' kunnen vrouwelijke honden zwanger raken. De gemiddelde vrouwelijke hond heeft haar eerste cyclus als ze ongeveer zes maanden oud is. Bij sommige honden begint dit eerder en sommige later, zelfs zo laat als 14-maanden!
Merries worden om de drie tot vier weken hengstig. De laatste twee dagen van de hengstigheid is de merrie het meest vruchtbaar, omdat dan de eisprong plaatsvindt.
De hengstigheid duurt ongeveer 5-7 dagen. In deze periode groeit er één en soms twee eitje(s) (follikels) op de eierstokken (ovaria). Aan het eind van de hengstigheid vindt de eisprong (ovulatie) plaats. Als een merrie een veulentje heeft gekregen, wordt ze normaal gesproken 7-12 dagen na het veulenen weer hengstig.
Bij een natuurlijke dekking door de hengst zal de geur van een dekrijpe merrie de hengst stimuleren. De hengst snuffelt aan de merrie, krult zijn lip en bijt in haar hals. Als de merrie dekrijp is gaat ze voor hem staan, waarna de hengst haar bespringt. Het sperma blijft nog ongeveer twee dagen vruchtbaar in de merrie.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Minimumleeftijd. Om zelfstandig een paard te besturen op de openbare weg moet u veertien jaar zijn. Met "besturen" wordt ofwel het berijden van een paard ofwel het "aan de hand" vasthouden ervan terwijl u ernaast loopt bedoeld. Met begeleiding van een ruiter die ten minste 21 jaar is, mag dit vanaf 12 jaar.
Weven, luchtzuigen en kribbebijten zijn zeer duidelijke signalen van langdurige stress bij een paard. Het uitvoeren van stalondeugden zorgt voor productie van het hormoon endorfine, wat een rustgevend en verdovend effect heeft. Paarden met langdurige stress hebben meer kans op maagzweren.
Ruinen en hengsten kun je het beste bij elkaar zetten, zonder merries in de buurt. Merries en veulens gaan vaak goed samen. Hengstveulens kunnen tot ongeveer tien maanden zonder problemen bij de merrie blijven. Daarna moeten ze worden weggehaald of gecastreerd om te voorkomen dat ze hun moeder gaan dekken.
Een gecastreerde hengst wordt ruin genoemd. Als een of beide teelballen niet is ingedaald en de hengst daardoor onvruchtbaar is wordt het dier een klophengst genoemd.