De sterkte van de IR is afhankelijk van hoe ver de camera kijkt. In het algemeen wordt het bereik aangegeven in meters. Een nachtzicht IR camera heeft infrarood LED's in de lens zitten voor soms tot 50 meter nachtzicht in het donker.
Het optische bereik van een bewakingscamera wordt bepaald door de lens. Je kan beschikken over: vaste lenzen bijvoorbeeld 2.8mm, 3.6mm of 6mm die een respectievelijke beeldhoek geven van 110°, 87° of 51° . Het maximaal aantal beeldpixels wordt dus steeds verdeeld over de totale beeldbreedte.
De belangrijkste regel bij camera's bij uw eigen huis is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren. Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen.
Ga naar de rechter
Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Houden uw buren zich niet aan deze regels? Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
Als burger kun je niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet. De politie kan dit pas doen bij een verdenking van een misdrijf zoals mishandeling of diefstal.
Vrijheid van informatiegaring betekent dat het toegestaan is om te filmen en fotograferen in openbare ruimtes. Dit recht geldt niet alleen voor journalisten of fotografen, maar ook voor vloggers of gewone mensen die hun eigen activiteiten of die van anderen op straat willen vastleggen.
De beelden kunnen voor een maximale termijn van 1 jaar worden bewaard. Behalve wat betreft de technische gegevensbanken, bepaalt de WPA niet op welke gegevensdrager de beelden precies moeten opgeslagen worden.
Op welke hoogte hang ik mijn beveiligingscamera? De ideale hoogte voor een bewakingscamera is tussen de 2,5 en 3 meter hoogte. U heeft op deze hoogte de beste gezichtsherkenning.
Een beveiligingscamera ophangen is niet verboden, maar dit mag niet op iedere plek. Zo mogen er geen camera's geplaatst worden zonder dit te laten weten aan de persoon die gefilmd kan worden. Daarom hangen er vaak bordjes in openbare ruimtes met de melding dat er camera's zijn.
Waar kun je spy camera's in verwerken? Donkere hoekjes zijn hier ideaal voor. Denk maar eens aan een hoekje van de kast, bijvoorbeeld achter een vaas of beeldje. Ook een hoek van het aanrecht, achter het koffiezetapparaat of kamerplanten zijn zeer geschikt voor het verbergen van een spycam.
Je kunt grofweg twee kanten op als je besluit te gaan filmen met je fotocamera: je kunt kiezen voor een systeemcamera of een digitale spiegelreflexcamera. Hier heb je meteen het grootste voordeel van de fotocamera te pakken; vaak heb je al een aantal lenzen, die je ook nog eens makkelijk kunt verwisselen.
Nagenoeg elke moderne fotocamera heeft de mogelijkheid om te filmen. Hoewel je een fotocamera in eerste instantie koopt voor fotografie, kan het zijn dat je het toch eens uit wil proberen. De mogelijkheid zit immers op je camera.
Omdat de beelden van een wifi camera draadloos worden verzonden, kunnen deze signalen ook onderschept worden. Daarom krijgen wij vaak de terechte vraag; “is een wifi bewakingscamera wel veilig?” Ook al heeft de wifi bewakingscamera een goede beveiliging, blijft de camera echter maar relatief veilig.
“Volgens de privacywetgeving mag je alleen filmen wat echt nodig is om je huis te beschermen. Er is veel te zien op die camerabeelden, dus het is verstandig om in te zoomen en om zones in te stellen. Zo film je alleen wat noodzakelijk is, want een hele straat filmen wordt niet als noodzakelijk beschouwd.”
Je mag alleen je eigen bezittingen filmen. Dus de voortuin of de auto wel, maar niet de straat of parkeerplek daarachter. Doe je dat wel, dan overtreed je de privacywet. Niet iedereen woont in een huis met een voortuin, dus soms kan het niet anders dat de deurbel een deel van de omgeving filmt.
Wil je een geheime camera in je eigen huis plaatsen? In principe ben je hier vrij in, maar als er andere personen gefilmd worden begeef je je al snel op strafbaar terrein.
Ook als alleen het eigen bezit in beeld wordt gebracht is een bordje of sticker met 'camerabewaking' verplicht.
De Camera verbruikt gemiddeld 5 W. Wanneer de schijnwerper of het infrarood-nachtzicht ingeschakeld is, dan verbruikt de Camera gemiddeld 15 W.
Is filmen met een verborgen camera toegestaan? De Camerawet bepaalt dat elk heimelijk gebruik van bewakingscamera's verboden is. De wet verplicht de verwerkingsverantwoordelijke immers om een uniform model van pictogram te plaatsen zodat de betrokkene die de plaats betreedt, weet dat hij gefilmd zal worden.
Op je eigen privédomein mag je als particuliere eigenaar of als zaakvoerder bewakingscamera's plaatsen. Hiervoor geldt wel de voorwaarde dat je iedereen moet informeren over de aanwezigheid van de camera('s). Zo moet er een pictogram hangen met aanduiding van wie verantwoordelijk is voor de verwerking van de beelden.
De politie kan beelden opvragen om ze te gebruiken voor onderzoek. U bent dan wettelijk verplicht om de beelden af te staan.
Camerabeelden zijn ondersteunend bewijs. De politie maakt gebruik van camerabeelden als dat mogelijk is, namelijk in opsporingsonderzoeken. Er is een speciaal team binnen de politie dat camerabeelden uitkijkt. We krijgen weleens de vraag of het toegestaan is om zelf camera's op te hangen ter preventie.
De politie moet passende beveiligingsmaatregelen nemen om te zorgen dat de camerabeelden niet onrechtmatig of ongeoorloofd worden verwerkt. Alleen personen die de korpschef (als verwerkingsverantwoordelijke) autoriseert, hebben toegang tot de beelden.