Je mag een tussenjaar nemen wanneer je aan je kwalificatieplicht voldoet en minimaal 16 jaar bent. De overheid verwacht dus dat je minimaal een havo, vwo of MBO-diploma (niveau 2 of hoger) op zak hebt. Heb je dit niet op zak? Dan ben je minimaal tot je 18e verplicht om naar school te gaan.
Vanaf het moment dat je niet meer onder de leerplicht valt kun je een tussenjaar nemen. Dit is het geval als je een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) hebt en minimaal 16 jaar bent. Dan heb je een zogenoemde startkwalificatie. Als je 16 bent en een havo diploma hebt, kun je dus een tussenjaar nemen.
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Vanwege de leerplicht moet je sowieso tot je zestiende een voltijdopleiding volgen. Zodra je 16 bent, ben je dus vrij om een tussenjaar te nemen, mits je voldoet aan de kwalificatieplicht. Oftewel, je mag dan alleen een tussenjaar nemen als je een diploma hebt op mbo niveau 2, havo of vwo.
Na je middelbare schooltijd weet je misschien niet direct welke opleiding je wilt gaan doen. Mogelijk kun je een tussenjaar nemen. In dat jaar kun je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen of gaan reizen.
Je mag een tussenjaar nemen wanneer je aan je kwalificatieplicht voldoet en minimaal 16 jaar bent. De overheid verwacht dus dat je minimaal een havo, vwo of MBO-diploma (niveau 2 of hoger) op zak hebt. Heb je dit niet op zak? Dan ben je minimaal tot je 18e verplicht om naar school te gaan.
Ja, dat kan! Een havo- of vwo diploma geldt als een startkwalificatie. Als je nog geen 18 bent, heb je zo'n startkwalificatie nodig om een tussenjaar nemen.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden.Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
Een tussenjaar nemen heeft dus meerdere voordelen. Zo werk je aan jezelf en leer je jezelf kennen, ontwikkel je jezelf en verbreed je jouw horizon. Daarnaast word je beter in het maken van de juiste studiekeuze en weet je na het nemen van een tussenjaar dus wél wat je wil gaan doen!
Urennorm basisonderwijs
Een kind op de basisschool moet het volgende aantal uren onderwijs krijgen: de eerste 4 schooljaren (onderbouw): minimaal 3.520 uur; de laatste 4 schooljaren (bovenbouw): 3.760 uur.
De Leerplichtwet is streng. De wet zorgt ervoor dat ieder kind naar school gaat en op een school staat ingeschreven. Ouders of verzorgers zijn er verantwoordelijk voor dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Ze worden er dan ook op aangesproken als dat niet gebeurt.
Als je ouder bent dan 18 jaar, ben je zelf verantwoordelijk voor je toekomst en kan je stoppen met je studie en een tussenjaar nemen. Als je jonger bent dan 18 jaar, heb je een startkwalificatie nodig om te kunnen stoppen. Heb je dit niet, dan ben je nog leerplichtig en kan je niet zomaar stoppen.
Om een tussenjaar te mogen nemen, moet je minimaal 16 jaar zijn en een havo-, vwo- of mbo-diploma op zak hebben. Vanaf je 18e zijn die diploma's niet meer nodig om een jaar lang zelf te bepalen wat je doet. Maar om nu een paar maanden lui op de bank te gaan liggen en alleen je favoriete series te bingen…
Dit betekent dat het collegegeld voor het tussenjaar niet door de overheid wordt gesubsidieerd. Zo is het collegegeld gelijk aan het instellingstarief (het niet-gesubsidieerde overheidstarief) dat gemiddeld 10.000 euro per jaar bedraagt.
Als je 18 jaar bent geworden dan val je niet meer onder de leerplichtwet. Dit betekent niet dat je zo maar weg kunt blijven van school. Als je geen geldige reden hebt en je blijft toch weg dan is dit ongeoorloofde afwezigheid.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was. En als een leerling minimaal 4 aaneengesloten schoolweken (28 kalenderdagen) continu afwezig en jonger dan 23 jaar is.
School is belangrijk voor hun ontwikkeling en voor de kans op een goede baan. Een jongere (van 12 tot 18 jaar) die spijbelt, overtreedt de wet: de leerplicht. De jongere is dan strafbaar. Als een jongere veel spijbelt, moet de school dit bij de leerplichtambtenaar melden.
Zonder vmbo-diploma naar het mbo
Dan kan je een mbo-opleiding op niveau 1 doen. Dit heet een 'entreeopleiding'. Een entreeopleiding duurt meestal een jaar, soms iets korter. Na een entreeopleiding kan je een baan zoeken.
Om een tussenjaar te nemen moet je namelijk minimaal 16 jaar oud zijn en aan je kwalificatieplicht voldoen. Kwalificatieplicht houdt in dat je minimaal een havo, vwo of mbo-diploma (niveau 2 of hoger) hebt behaald.
In ons land ben je leerplichtig tot je 16 jaar oud bent. Je bent dus tot die leeftijd verplicht om een opleiding te volgen. Maar dat betekent niet dat je daarna zomaar mag stoppen met school. Soms mag dat pas als je 18 jaar bent.
Je moet naar school tot je 18e verjaardag, tenzij je al eerder een diploma haalt voor mbo-2, havo of vwo. Doorstuderen mag altijd.
Vrijstelling voor een (deel van het) schooljaar
U moet dat voor ieder schooljaar opnieuw doen voor 1 juli. Dit zijn enkele situaties waarin u vrijstelling kunt aanvragen: Uw kind is ernstig ziek. Of uw kind heeft psychische klachten, waardoor het niet naar school kan.