In totaal fietsen we in Nederland maar liefst ruim 15 miljard(!)kilometer per jaar. Dat is ruim 880 kilometer per persoon, per jaar. Gemiddeld doen we dat over 250 tot 300 fietsritten: er zijn dus maar weinig dagen waarop we níet op de fiets stappen om ergens heen te gaan.
Over het hele jaar fietste een persoon gemiddeld 979 kilometer en deed daar 92 uur over. Daarmee was de fiets goed voor bijna 10 procent van alle reizigerskilometers en bijna 22 procent van de totale reisduur van Nederlanders binnen de landsgrenzen.
Over het algemeen wordt aanbevolen dat volwassenen minimaal 30 minuten per dag lichaamsbeweging krijgen, zoals wandelen of fietsen. Die 30 minuten staat gelijk aan ongeveer 3-5 kilometer per dag fietsen, afhankelijk van de snelheid en intensiteit van de fietstocht. Fietsen kan vele gezondheidsvoordelen opleveren.
In een gemiddelde week in 2020 maakten inwoners van Nederland van zes jaar of ouder 4,4 fietsverplaatsingen, bijna 1 minder dan in 2019. Ook 12- tot 18‑jarigen fietsten in 2020 minder vaak, maar met 8,4 keer nog altijd bijna twee maal zo vaak als de gemiddelde Nederlander.
Het hangt ervan af. Rustig fietsen is helemaal niet zo een zware inspanning. Iedereen kan rustig fietsen een paar uur per dag volhouden en daarmee ben je zo 60 of meer kilometer verder. Echte, als je niet gewend bent een paar uur per dag in de fietshouding te zitten heb je wel kans op klachten.
De maximumsnelheden uit het 'Reglement verkeersregels en verkeerstekens' gelden niet voor fietsers. Op fietspaden geldt wel een maximum van dertig kilometer per uur, maar enkel voor 'bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen, uitgerust met motor'.
De gemiddelde snelheid van een fietser is dus van meerdere aspecten afhankelijk. Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen. Je snelheid tijdens het fietsen op een stadsfiets is gemiddeld 17 kilometer per uur.
Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Dat komt niet doordat het hier plat is, maar omdat er hier keihard voor fietsen geknokt is. En daardoor rijden automobilisten ook beter door.
Op de landenlijst staat China met 450 miljoen fietsen veruit aan kop.... In Nederland zijn 16 miljoen fietsen.
Nederland staat bekend om het gebruik van de fiets en heeft dan ook (relatief) de meeste fietsers ter wereld. Een blog over de fiets mag dan ook niet ontbreken in onze serie artikelen over Nederland.
Want wielrennen is een fysiek zware sport, waarbij vaak veel getraind wordt. Herstel bij overtraining duurt soms wel enkele jaren. Zorg dus dat je op tijd de symptomen herkent van overtraining. Rust is de beste behandelmethode.
Van buikvet afkomen
Het goede nieuws is dat je al over het beste instrument beschikt om van dat slechte buikvet af te komen: je fiets. De sleutel is het uitvoeren van verschillende trainingen die je vet-verbrandende enzym, je metabolisme en de productie van vet verbrandende hormonen verhogen.
Met een gemiddelde fietssnelheid van 15 kilometer per uur en een lichaamsgewicht van 70 kilo, verbrand je ongeveer 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je de snelheid naar 20 kilometer per uur, dan verbrand je ruim 500 calorieën per uur.
Van de inwoners in Nederland bezit ruim 85% minstens één fiets. Uitgaande van 6,4 miljoen huishoudens, beschikt elk huishouden dus over gemiddeld ruim drie fietsen.
De meeste personenauto's rijden op benzine. Een benzineauto reed in 2021 gemiddeld 9,8 duizend kilometer. Auto's met andere brandstofsoorten hadden gemiddeld een hoger jaarkilometrage. Een elektrische auto reed gemiddeld 15,1 duizend kilometer en een diesel gemiddeld 18,0 duizend.
De gemiddelde snelheid van een e-bike ligt rond de 25 km per uur, aardig snel dus. Maar bij elektrische fietsen stopt de trapondersteuning meestal bij 25 km per uur. Mocht je nog harder willen fietsen, dan moet je het vanaf dat punt zelf doen.
Fietsen is gezond, fietsen is goedkoop en binnen de grote steden ben je op de fiets vaak sneller dan met de auto. We fietsen vooral zoveel in Nederland omdat fietsen in Nederland zo makkelijk is. Nederland is hartstikke plat dus je hoeft niet keihard tegen een berg op te fietsen. Dat scheelt.
Duitsland: het meest fietsvriendelijk
Voor Duitsland was die totaalscore erg goed. Het land heeft goede fietsroutes die geschikt zijn om een fietsvakantie te houden. En die routes lopen ook nog eens door een afwisselend landschap.
Wat natuurlijk een rol speelt aan de populariteit van fietsen in Nederland, is dat het land bijna volledig plat is. Met enkele heuvels in het zuiden en wat bruggen als uitzondering hoef je niet veel te klimmen. Het helpt ook mee dat Nederland een klein, dichtbevolkt land is.
Utrecht is de fietsprovincie van Nederland
De provincie Utrecht blijft de grootste fietsprovincie met 60 procent dat het meest de fiets gebruikt om op het werk te komen. Opvallend is dat Gelderland nu op een tweede plek staat met 55 procent die meestal fietst naar het werk.
Tsjechië is volgens ons het nieuwe ideale fietsvakantieland. Wist je dat er in Tsjechië 18.000 km aan fietspaden ligt? Dat is na Nederland het meest fijnmazige fietsnetwerk van heel Europa.
Als u nieuw bent met wegfietsen, vraagt u zich af hoeveel kilometer u moet fietsen op een uitstapje. In theorie zou deze afstand tussen de 15 en 30 kilometer moeten zijn. Maar dit zal van verschillende parameters afhangen, o.a. van uw sportachtergrond en het hoogteverschil.
De gemiddelde fietssnelheid ligt rond 12 km per uur. Mannen tussen 25 jaar en 55 jaar fietsen sneller dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Zij halen een gemiddelde snelheid van 14 km per uur, vrouwen zijn ongeveer 2 km per uur langzamer.
De beginnende fietser: 26 km/u gemiddeld
Test het uit en je zult zien dat je dan niet thuiskomt met een gemiddelde van 26 km/u. Waarom niet? Je hebt altijd te maken met factoren als wind, stoplichten, ander verkeer etc.