Een condenswaterpomp bestaat uit twee delen: een pomp en een detectiesysteem. Het detectiesysteem, waarin het condensaat binnenkomt, stuurt een signaal naar de pomp zodra het condensaatniveau een bepaalde drempel bereikt. De pomp wordt dan automatisch geactiveerd om het water aan te zuigen en weg te pompen.
De meeste airco's hebben een afvoerbak voor het condenswater en een systeem van pvc-buizen waarmee het water kan afgevoerd worden. Sommige inbouwtoestellen beschikken over een afvoerpomp om het condenswater hogerop in het vals plafond te pompen en dan via zwaartekracht naar de riolering af te voeren.
Condenswater van een airco afvoeren
Dat afvoeren gaat dan via een leiding. Dat kan binnenshuis naar een opvangbak of via de riolering. Bij Monoblock airco's is een gat in de muur naar buiten de meest gebruikte oplossing voor het condenswater.
Bij mobiele airco's komt het condenswater in een speciaal opvangbakje, dat in het apparaat zit. Dit bakje moet je om de paar uur legen. Een gemiddelde airco produceert namelijk 1 tot 2 liter condenswater per uur.
Condenswater is normaalgezien drinkbaar (komt uit de lucht dus is zo zuiver als iets). Maar hou er rekening mee dat dit water van tussen de warmtewisselaar komt (die metalen lamelletjes op je binnen of buitenunit).
Je kunt een stille condenspomp gemakkelijk installeren, waarbij je uit kunt gaan van een maximaal geluidsniveau van 23 dB op maximaal 1 meter afstand. Een condenspomp met een geluidsniveau van maximaal 23 decibel kan beschouwd worden als een geruisloos werkende condenspomp.
Anders dan een ventilator of aircooler (luchtkoeler) komt een airco altijd met een afvoerslang en is deze bedoelt om vocht en warmte naar buiten te leiden.
Als een airco zijn verdamper onder het dauwpunt brengt kan hier water uit de lucht op condenseren. Als er nooit water uit de afvoer komt kan dat komen omdat de airco de verdamper niet onder het dauwpunt brengt, of omdat er geen water in de lucht is. Wat het dauwpunt te ver omlaag brengt.
Hoe lang de airco aan moet staan om te temperatuur naar beneden te kunnen brengen varieert. Dat is mede afhankelijk van de warmte die al in de ruimte aanwezig is. Deze werkwijze is ook omgekeerd van toepassing als u de ruimte wilt verwarmen met airconditioning.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Raamafdichting voor je airco is er in verschillende merken, het bekendst is de AirLock. Dit is een speciale raamafdichting airco met een ritssluiting. Door de geopende ritssluiting van de AirLock steek je de aircoslang naar buiten. Deze raamafdichting werkt bij zowel gewone ramen als kiepramen.
De afvoer van de airconditioning is verstopt
Gecondenseerd water gaat via de afvoer naar buiten, waar het op gepaste wijze moet worden afgevoerd. Dit is een normaal proces, maar soms kan de afvoer van de airconditioner vuil, materie en zelfs insecten verzamelen en uiteindelijk verstopt raken.
De afvoerslang van je mobiele airco zorgt ervoor dat warme lucht de kamer uit stroomt. Om dit zo optimaal mogelijk te doen, is het belangrijk om de slang zo recht mogelijk te houden. Wanneer de slang veel knikken en bochten heeft, is de kans groter dat de warme lucht niet goed wegloopt.
Als een periodiek onderhoud van de airco uitblijft, raken de filters verstopt waardoor er zich in de filters condenswater vormt. Dat water kan zich langs de voorzijde van de unit een weg naar buiten zoeken. Vervuiling in het aircosysteem kan ook te wijten zijn aan dode insecten of door de groei van algen.
Elke mobiele airco moet geleverd worden met een waterreservoir waarin eventuele afvoer kan worden opgevangen. Laten we een paar eenvoudige manieren bespreken die je kunt overwegen om het water af te voeren.
Bij verbranding van het middel ontstaat fluorwaterstofzuur, ook wel waterstoffluoridegas. Dit gif kan al binnen een paar minuten dodelijk zijn in een kleine hoeveelheid bij aanraking met de huid.
Een aircosysteem is vrijwel onderhoudsarm. Toch is het goed om minimaal 2 keer per jaar een check uit te voeren. Aangezien je met stof en vuil van buiten te maken hebt, is de kans aanwezig dat de werking van de airco met de tijd minder wordt.
Als je zeker wil weten dat jouw airco condensatievocht lekt schakel je het apparaat uit. Daarna kan je gelijk zien wat er precies aan de hand is. Is het condensatievocht, dan zal het stoppen wanneer je het apparaat uitschakelt. Is het echter vloeistof die uit het reservoir komt, dan zal dit doordruppelen.
Is er een geaard stopcontact in de buurt? De binnenunit moet uiteraard aangesloten worden op een stopcontact. Het snoer van de airco zit meestal aan de rechterzijde van de unit en is vaak niet langer dan 1,5 meter. Binnen deze afstand moet er dus een geaard stopcontact zitten.
Over het algemeen is de prettigste instelling 23 graden met de middelste circulatie stand wanneer u aan het koelen bent. Door de ontvochtiging van de lucht is de gevoelstemperatuur dan 21 graden. Wanneer u aan het verwarmen bent is 19 a 20 graden een prettige temperatuur om in te werken.
De unit wordt niet strak tegen het plafond geplaatst, er moet ongeveer 15 cm vrij gehouden worden aan de boven- en zijkanten voor een goede werking. Natuurlijk moet de wand sterk genoeg zijn om het gewicht van de binnenunit te kunnen dragen.
Ervaar je overlast van de warmtepomp of airco van je buren? Dan adviseer ik je om eerst hierover met je buren in gesprek te gaan. Je kunt bijvoorbeeld vragen of jouw buren bereid zijn om isolerende maatregelen te nemen. Mocht het gesprek op niets uitlopen, dan kun je een verzoek tot handhaving indienen bij de gemeente.
Geluid van een Mitsubishi split unit airco
De Mitsubishi split unit airco is het stilste van alle bekende airo split units. Zowel de binnen unit als de buiten unit hoor je nauwelijks.
Hierin wordt vermeld dat de installaties niet meer dan 40dB(A) aan geluid mogen veroorzaken bij de buren. Dus maakt uw airco 50dB(A) aan geluid. Zorg dan dat hij ver genoeg van de erfgrens afstaat zodat het geluid bij de buren maximaal 40dB(A) bedraagt.