Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
De gatenplant doet het goed op een plek met minder zonlicht. Zet de plant op een plek in de (half)schaduw. Vermijd direct zonlicht, vooral in de warme zomermaanden. De plant krijgt te weinig licht, wanneer je in de winter geelbruine vlekken in het blad ziet komen.
Maak bij een gietbeurt de grond licht vochtig. Tussen de gietbeurten door laat je de kluit bijna helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Waarschijnlijk heeft je (Philodendron) Monstera deliciosa in de lente en zomer één of twee keer per week water nodig en in de winter een keer per week.
Hoe krijg ik weer een mooie volle plant? Één optie is zoals ik hierboven vertelde; de lelijke bladeren weghalen als je je eraan ergert en door middel van stekken, of eventueel een jonge plant die je koopt, de kale plekken weer op vullen. Een andere optie is om je plant een heel eind terug te snoeien.
Lichtbruine of gele plekjes op het blad
Bruine vlekken op het blad heeft in veel gevallen te maken met te weinig water. De echt donkere vlekken of plekken hebben meestal te maken dat de watergift juist weer teveel is geweest.
Het is een plant die relatief gemakkelijk te verzorgen is, maar het kan ook zo maar zijn dat je een 'huilende monstera' hebt. Een huilende monstera betekent dat er druppels aan de bladeren hangen. Er zijn ook andere soorten kamerplanten die wel eens 'huilen', ofwel druppels aan het blad hebben hangen.
Aan het krullen van de bladeren kun je zien dat de plant niet genoeg water krijgt. Het tegenovergestelde kan de oorzaak zijn van een teveel aan water. Als het niet het water is, komt het door de tocht of een gebrek aan warmte.
Luchtwortels die bij oudere planten worden gevormd kun je afknippen, maar kunnen ook decoratief zijn. De Monstera kan zowel licht als donker staan; liever geen direct zonlicht en tocht vindt ze niet relaxed.
Heeft jouw Monstera bruine vlekken en een geel randje? Verkleurde bladeren is een teken van te veel water. De Gatenplant vindt het ook fijn om onderdoor water te krijgen.Dit kun je doen door de pot op een schotel te zetten en daar water op te geven.
Gatenplanten kunnen goed gesnoeid worden en tolereren ook een krachtigere snoeibeurt. Na het verwijderen uit de pot, de aarde afschudden. Rotte worteldelen afknippen en lange samengeklitte wortels inkorten. Plaats de monstera vervolgens in de schoongemaakte pot of in een grotere pot op dezelfde hoogte.
Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
Bruine of gele bladranden komen vaak door een teveel aan water. In dit geval raden we aan minder vaak en met kleinere hoeveelheden water te geven. Ook is het verstandig de grond om de zoveel tijd te controleren door je vinger 1.5cm in de grond te stoppen om te checken dat de plant niet te vochtig staat.
Een lange luchtwortel kun je afknippen tot handzaam formaat (5 centimeter). En het knobbeltje is ook al genoeg om mee te stekken. Uiteraard gebruik je om te knippen een superschone en scherpe (snoei)schaar of mes. Gebruik geen gekarteld mes, je wil een scherpe, schone snede.
In de lente en zomer heeft de Monstera meestal genoeg aan een of twee keer water per week.In de winter is over het algemeen een keer per week voldoende. Maar het is natuurlijk het beste om op je Monstera te letten, zodat je de grond in de gaten kan houden. Zo kan je altijd de hoeveelheid water aanpassen wanneer nodig.
Een kamerplant die ook geschikt is voor buiten is de Monstera. Zowel de Monstera Deliciosa als de Monstera Obliqua kunnen mee naar de tuin. Deze gatenplant staat superleuk op je balkon of dakterras.
Een Monstera op water is een interessante en trendy manier om deze prachtige kamerplant te kweken. Bij het kweken van een Monstera op water worden de wortels in een vaas met water geplaatst, in plaats van in een traditionele pot met potgrond.
Bruine vlekken: te veel / te weinig water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
De Monstera is van nature een klimplant, waardoor de monstera gemakkelijk op een kast, in een hanger of langs een mosstok kan groeien. Het is een van de meest populaire kamerplanten die ook nog makkelijk te stekken is.
Fenestraties zijn de bekende 'gaten' in het blad van de monstera. De exacte biologische reden van de fenestraties is onbewezen, maar er wordt gedacht dat deze ontstaan door.. De beste manier om fenestraties te krijgen in je monstera is door geduldig te wachten en goed voor de plant te zorgen. They WILL come!
Een Monstera is daarentegen officieel een kruipende plant, dus deze blijft laag aan de grond en heeft daarom per blad een wortel nodig om verder te kunnen kruipen. Deze bladeren met wortel kun je afknippen en in vaas/pot met water zetten. Na een aantal weken ontstaan er dan wortels.
De bruine randjes kan je zeker afknippen, maar let op dat je niet in het groene – en dus gezonde – gedeelte knipt én dat je een schone schaar gebruikt.
Bij een Monstera kun je precies zien waar je moet knippen. Knip 1 à 2 cm onder de luchtwortel en maak gebruik va een scherpe snoeischaar. De luchtwortel kan erg lang zijn, maar ook een knobbeltje zijn. Bij een lange luchtwortel is 5 cm voldoende.
Suiker: fabel
Alle micro-organismen in het water. Hierdoor wordt het water juist sneller troebel en heb je minder lang plezier van je bos bloemen. Beter niet doen dus.
De Monstera, ook wel bekend als gatenplant, is een sterke en makkelijke kamerplant. De Monstera behoort tot de aronskelkfamilie en komt van oorsprong uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De gatenplant staat bekend om haar grote bladeren, die opvallende insnijdingen en gaten hebben.