Standaard geeft het meestal een afwijking van +10% en zeker niet -10.
„Er is vaak een afwijking naar boven van 4-10 procent”, bevestigt Jos van der Drift, auto-expert bij de ANWB, aan de telefoon aan het NRC. „De snelheidsmeter van de auto mag van de Europese wet nooit minder aangeven dan de werkelijke snelheid, maar wel meer. Daarom bouwen autofabrikanten een veiligheidsmarge in.”
Sommige scooter wijken wel 7 of 15km/u af op de teller..
Opvoeren 4-takt
De 4-takt wordt vaak alleen beperkt met een cdi (ontstekingsregeling) en een vario-ring. Door de vario-ring te verwijderen en de cdi aan te passen rijdt de scooter meteen een stuk sneller. Gemiddeld rijdt de scooter 60 à 65 km/u na de aanpassing. Dit verschilt uiteraard per scootermerk en model.
Nederlanders rijden niet veel harder op een 130-weg
Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde snelheden op een 120- en 130-weg tussen 19.00 uur en 06.00 uur erg dicht bij elkaar liggen. Op de snelwegen met een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur is 's avonds gemiddeld 110 kilometer per uur gereden.
Kilometerteller. De snelheidsmeter in het dashboard van je auto geeft haast nooit 100 procent nauwkeurig aan hoe hard je rijdt. Vrijwel altijd geeft deze meter een hogere snelheid aan dan die van een navigatiesysteem.
Die marge verschilt per merk en model, maar een positieve afwijking tussen de 4 en 10% is normaal. Een navigatiesysteem geeft in het normale geval dus een lagere snelheid aan dan de snelheidsmeter van de auto, maar wel de meest nauwkeurige.
De Wema GPS snelheidsmeter geeft u op basis van de ingebouwde GPS ontvanger nauwkeurig analoog de snelheid en digitaal de koers aan. Door het ontbreken van het traditionele schoepenwieltje om de snelheid te meten eenvoudig in te bouwen, slechts 1 gat van 85mm in het dashboard benodigd. Aan te sluiten op 12 of 24 volt.
De berekeningen gaan uit van een snelheid van iets meer dan 4 kilometer per uur. Bij het plannen van wandelroutes zal Google u langs eventuele wandelpaden sturen en niet langer laten omlopen bij straten met eenrichtingsverkeer.
U kunt iemand vragen om langs de waterkant te fietsen en zelf vol gas parallel aan de fietser te varen. Dan krijgt u een indicatie van uw maximale snelheid. Nauwkeuriger is om de exacte snelheid te meten met GPS. Dit kan met een sporthorloge met GPS, TomTom of een App op uw smartphone.
Een elektronische kilometerteller is meestal gebaseerd op een magnetische puls. De teller registreert elke keer dat een speciaal bevestigd magneetje op een wiel langs de ontvanger beweegt een puls, en vertaalt dat in een wielomwenteling.
ODO staat voor odometer. Het woord is afgeleid van het Grieks: 'hodos' betekent zoiets als 'weg', daarom kan odometer worden vertaald als 'kilometerteller'. Het is dus een teller die de door het voertuig afgelegde afstand meet, in dit geval aan de hand van het aantal omwentelingen van de wielen.
Een fietscomputer is een computertje wat je op het stuur van je fiets bevestigt. Het meet vervolgens de snelheid, afgelegde afstand en/of andere dingen van de fiets en fietser. De verschillende gegevens lees je af van een lcd-display en vaak kun je met enkele toetsen of op het display zelf wat instellingen wijzigen.
Kilometerteller-geheugenfunctie; reisafstand (DST); ontspanner (TM); calorieën; vet verbrandt gebruiksvriendelijk: kilometers (KM) & mijlen (M) selecteerbaar; 12/24 uur selecteerbaar; ° C & ° F selecteerbaar; onderhoudsprogramma; Auto Scan; standbeeldgeheugen (TM en AVS).
Motorisering van minimaal 20+ pk. Snelheden van boven de 20 km/h.
Als u wilt weten of u een vaarbewijs nodig heeft, hoeft u niet te kijken naar het aantal PK van uw boot. Dit speelt namelijk geen rol. Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heeft u een vaarbewijs nodig.
Snelheden van ruim 45 kilometer per uur lijken misschien wat magertjes, maar geloof me, het is meer dan voldoende om heel veel plezier te kunnen beleven en snel van A naar B te kunnen varen. In de klasse van 30-40 pk worden in Nederland per jaar circa 400 motoren verkocht.
Dat de motor 9.9PK heeft in plaats van 10PK, is omdat vroeger vanaf 10PK een vaarbewijs verplicht was. Tegenwoordig is dat vanaf 20km/h, houdt daar dus rekening mee in de combinatie tussen boot en motor.
Ze trekken sneller op en in sommige gevallen is de topsnelheid ook hoger. Ze wegen minder. Ze zijn vergen minder onderhoud. Tweetaktmotoren wegen iets minder dan viertaktmotoren.
Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen. Word je aangehouden in Nederland omdat je vaart zonder vaarbewijs, dan kost dat € 550,-.
Uit onderzoek is gebleken dat je met een motor met een maximaal vermogen van 4 pk meestal binnen de 20 kilometer per uur blijft. Met een boot met een vermogen van 6 pk of meer is de kans groter dat je harder vaart.
Heb je een klein rubberbootje met 6 pk dan is een vaarbewijs verplicht, deze gaat sneller dan 20 km/h. Wanneer je op je vrije dag; of in de vakantie een eindje wilt gaan varen dan moet je in veel gevallen een vaarbewijs op zak hebben.
Snelle interventie voertuig
286 PK dieselmotor. Acceleratie (0-100 km/h): 5,6 seconden.
De Australian Spirit is momenteel het snelste schip ter wereld. Het is ontworpen door Ken Warby, die het in zijn achtertuin in Sydney heeft geassembleerd. Tijdens een spectaculaire testrit bedroeg de snelheid van het schip maar liefst 511 kilometer per uur.