Babyolie. Babyolie is een zeer fijn product om zelfbruiner te verwijderen. De olie helpt bij het vervagen van de bruine tint, terwijl de huid ook nog eens gevoed wordt. Houd de olie zo lang mogelijk op je huid, maar minimaal 15 minuten.
Zelfbruiner verwijderen
Het kan gebeuren dat je een beetje te ver gaat met de zelfbruiner en het te lang laat zitten, of gewoonweg een donkere zelfbruiner hebt gepakt (of te oranje). Dit kan je makkelijk oplossen door de huid in te smeren met baby- of kokosolie en vervolgens in een warm bad te gaan liggen.
Over het algemeen blijft de kleur 5 dagen zichtbaar. Wat wel een nadeel is, is dat je met een zelfbruiner geen natuurlijke huidbescherming opbouwd. Het is dus heel belangrijk om nog steeds een zonnebrandcreme te gebruiken, wat geschikt is voor je huidtype.
De huid kan na één uur worden gespoeld met lauw warm water. Voor een donkerdere bruine teint laat je gedurende maximaal 8 uur de zelfbruiner inwerken voordat je gaat douchen met warm water en de 'guide colour' afspoelt. Hoe langer je de zelfbruinende mousse laat zitten hoe dieper de kleur. Dep de huid zachtjes droog.
Zelfbruiner en scheren
Grote kans dat je dan een vlekkerig resultaat krijgt. Scheer jezelf ook niet vlak ná het aanbrengen van zelfbruiner. Dan verwijder je namelijk ook de dode huidcellen waaraan de zelfbruiner zich hecht. Met weer dat vlekkerige resultaat als gevolg.
De zelfbruiners van Vita Liberata trekken in principe allemaal direct in, maar het beste is om de eerste dag witte kleding te vermijden. Mocht je dan veel gaan zweten, dan krijg je in ieder geval geen vlekken krijgt.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Uiteindelijk kun je niet geheel voorkomen dat de kleur vervaagt. Door een bruin zonder zon te gebruiken of door gebruik te maken van de zonnebank kun je je kleur toch nog behouden. Let op bij het gebruik van een zonnebank goed op dat je niet verbrand, en gebruik bij voorkeur een zonnebankcrème.
Zowel een tanning mousse, tanning spray, tanning lotion of een tanning oil kan gebruikt worden als je gaat zwemmen. Wel is het zo dat door het chloorwater in een zwembad, maar ook het zoutere water van de zee, de teint iets sneller zal verdwijnen.
Ga de eerste drie uur nog niet sporten of douchen na het aanbrengen van een zelfbruiner. De zelfbruiner heeft namelijk nog de tijd nodig om goed in te werken op je huid. Na deze 3 uur kan je gerust lekker onder de douche stappen.
Bondi Sands Dark Self-Tanning Foam kan 1-8 uur op de huid blijven zitten, afhankelijk van hoe donker je je kleurtje wilt. Hoe langer je het laat staan, hoe donkerder je wordt.
Als je regelmatig je huid scrubt, verwijdert dit de dode huidcellen. Dit zorgt ervoor dat je huid sneller egaal bruin wordt. En je loopt niet de kans dat je dode huidcellen bruin worden. Want als je je huidcellen verliest, is je bruine kleurtje binnen no-time verdwenen.
GAAT NIET SAMEN MET DE ZON
Een tanningproduct heeft alleen effect op de bovenste huidlaag met dode huidcellen: deze verdwijnen na een paar dagen van je huid en zo verdwijnt dus ook je teint. Een zelfbruiner heeft geen invloed op je pigment, terwijl het natuurlijke bruiningsproces in de zon dat wél heeft.
Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand. Daardoor kan uv-straling je ook bereiken als je in de schaduw zit.
Aan het water word je sneller bruin.
Dat klopt. Water weerkaatst - net als korrels op het strand - de uv-stralen van de zon waardoor je extra veel zon vangt. Logischerwijs verbrand je op deze plekken dus ook sneller dan bijvoorbeeld in een park.
Zonnen aan het water
Water reflecteert uv-straling, dus je wordt sneller bruin aan zee of bij het zwembad. Daarnaast wordt zonlicht ook op grote, lichte oppervlakten gereflecteerd, dus het strand en de witte vakantiehuisjes in Griekenland geven ook extra straling.
Bij blootstelling aan uv-stralen maakt de huid melanine aan en wordt bruin.
Zorg dat je de eerste 8 uur na het zelfbruinen niet in aanraking komt met water en niet gaat zweten. Het is dus handig om het 's avonds te doen zodat het goed kan intrekken als je ligt te slapen. Wees niet bang dat het op je lakens gaat vlekken, dat gebeurt na dat kwartier niet meer!
Wacht na het aanbrengen van je zelfbruiner 6 uur voordat je gaat douchen of zwemmen, dit is de inwerktijd. Zo heb je optimaal plezier van de beste zelfbruiner.
Zelfbruiner direct na het douchen aanbrengen
Het warme water tast namelijk het beschermde vetlaagje van je huid aan en zet de poriën wagenwijd open. Je kunt dit voorkomen door koud te douchen (koud!) of je huid heel even afspoelen met kouder water.
Sporten betekent zweten en zweten betekent vlekken. Niet sporten dus op de dag dat je zelfbruiner hebt aangebracht!
Was je handen na het smeren goed en veeg met een droog washandje nog even tussen je vingers door. Haal dit washandje ook even over droge plekjes als je knieën en ellebogen. Op droge plekken kan zelfbruiner namelijk wat donkerder uitpakken. Vergeet de bovenkant van je handen en je voeten niet!
Bondi sands vlekken
Zelfs niet als je direct na het opsmeren, zonder af te spoelen, je kleding aantrekt. De tweede Bondi Sands zelfbruiner uit het lijstje hierboven, geeft wel vlekken af als je het niet afspoelt. Wit beddengoed en witte kleding, worden dan een beetje lichtroze.