Houd je viervoeter met deze temperaturen dus lekker binnen of op een koel plekje. Ga vooral niet met je hond fietsen of wandelen, want bij 22 graden is het asfalt al gauw 50 graden!
De meeste kleine honden vertonen vanaf 8 °C verschijnselen van kou. Middelgrote honden kunnen beter tegen kou dan kleine honden, maar overschat ze niet. De eerste verschijnselen treden op rond de 5 °C. Blijf uw hond daarom goed in de gaten houden bij temperaturen die richting het vriespunt gaan.
Puppy's hebben een iets hogere temperatuur, tot max 39,5 graden. Als honden het te warm hebben stijgt de lichaamstemperatuur. We spreken van oververhitting als de lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is.
Van 8 tot 10 graden kunnen kleine honden risico's op onderkoeling krijgen. Pak je viervoeter maar goed in! Middelgrote honden kunnen beter tegen de kou dan kleine honden, maar krijgen de eerste verschijnselen van onderkoeling sneller dan je denkt. Bij 5 tot 7 graden kan jouw hond gaan trillen of niet meer spelen.
Een hond springt zonder moeite in een ijskoude zee, daar kan hij veel beter tegen dan wij mensen. Maar boven de 20 graden zijn de meeste honden vaak niet meer vooruit te branden. Honden kunnen namelijk niet zweten, zoals wij dat kunnen.
Beperk lichamelijk inspanning van je dier
Als het buiten warm is, wordt mensen vaak aangeraden niet noodzakelijke lichamelijk inspanning, zoals sporten, te beperken. Dit geldt ook voor honden. Laat je hond als het warmer is dan 20 graden Celsius niet rennen naast de fiets en maak geen lange wandelingen.
Er is sprake van koorts bij honden als de lichaamstemperatuur minstens 39,5 ºC is. Wanneer een hond koorts heeft en een temperatuur van boven de 40 ºC kan dit gevaarlijk zijn en een bezoek aan de dierenarts is dan echt noodzakelijk.
De meeste mensen zullen ervoor kiezen hun hond in de nacht binnen te houden. In de winter en in de zomer. Hou er dan rekening mee dat temperaturen voor alle soorten honden tot 13 graden niet te koud zijn.
Is je hond oververhit, breng hem dan naar een koele, schaduwrijke plek. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts voor verdere instructies. Koel je hond met (stromend) water probeer de hele hond nat te maken. Gebruik geen ijskoud water.
Daarnaast is het belangrijk om de hond op de buik nat te spuiten en niet op de rug. Honden regelen hun verkoeling via de tong (hijgen) en via de voetzolen. Wanneer je een hond op de rug nat spuit, koelt hij te snel af waardoor de bloedvaten krimpen en de warmte niet meer kan worden afgevoerd.
Symptomen van een hond die oververhit is geraakt
Vaak zonder effect; door het gehijg wordt het lichaam alleen maar warmer terwijl het extra gehijg nauwelijks tot afkoeling leidt. Ook kunnen honden gaan kwijlen, of soms zelfs braken. Oververhitte honden zijn vaak niet goed aanspreekbaar.
Een nachttemperatuur van 15 graden is daarom voor het ene dier prima, maar voor het andere dier echt te koud! Vooral bij honden zijn de rasverschillen groot. Honden met een dikke vacht verliezen veel minder snel hun warmte dan honden met een korte vacht, of zelfs helemaal zonder vacht.
Tip 2: Plan je wandelingen op het juiste moment. Ga op warme dagen vroeg in de ochtend of in de avond met je hond op pad. Tip 3: Laat de hond bij warm weer (warmer dan 20 graden) niet te veel inspannen. Laat je hond dan niet achter een bal of stok aan rennen.
Laat de hond niet in de auto achter, maar ook niet in de tent of caravan of andere ruimtes die snel opwarmen. Verzin een andere oplossing. Leg hem bijvoorbeeld aan een lijn in de schaduw. Laat de hond bij warm weer vooral 's morgens en 's avonds goed uit, dan kun je overdag een korte plasronde doen.
Honden kunnen slecht tegen de hitte op warme dagen. Een hond kan minder makkelijk zijn warmte kwijt en kan daarom je hulp goed gebruiken om verkoeling te vinden.
Het is normaal dat een hond na een zwaardere fysieke inspanning sneller gaat ademen of hijgen.Een tekort aan bloed of rode bloedcellen. Bij bloedarmoede is het vermogen van het bloed om zuurstof rond te brengen afgenomen. Hierdoor kan een hond sneller gaan ademen en buiten adem zijn.
Wanneer een hond het te koud heeft zal hij gaan rillen en dan weet je dat het te koud is. Over het algemeen kan een gezonde volwassen hond prima tegen temperaturen in de winter van zo'n 10 graden, maar hierbij is het belangrijk dat hij niet in de tocht ligt en een warm plekje kan opzoeken als dit nodig is.
De normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 °C. Dat cijfer kan oplopen bij inspanningen, maar door de kou ook snel dalen – zeker als je hond heeft gewandeld in natte sneeuw (die in zijn vacht blijft kleven) of in de regen. Je merkt dat je hond het koud heeft als hij rilt en zichzelf opkrult.
Honden hebben het hele jaar door een comfortabele plek nodig om uit te rusten. Een deken biedt meer dan alleen warmte in de winter. Honden hebben namelijk instinctief de neiging om te 'nestelen' en hun eigen hol te creëren waar ze kunnen schuilen.
Zolang je hond is voorzien van alles waar hij behoefte aan heeft, kan hij prima buiten blijven. Zorg voor beschutting tegen regen, wind en zon en zorg dat je hond het niet te warm of te koud heeft buiten.
Als je geen thermometer te beschikking hebt, kan je de temperatuur van je hond meten door met je wang of de achterkant van je hand aan zijn oren of poten te voelen. Zijn die veel warmer dan jouw huid, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Ook de neus van je geliefde viervoeter controleren, kan je verder helpen.
Meestal is het zo dat uw hond trilt omdat hij of zij angstig is, bijvoorbeeld wegens onweer of andere harde geluiden. Bij angst kunt u uw hond in overleg met een dierenarts een kalmerend supplement geven zoals, Calmex. Maar in sommige gevallen heeft het trillen een hele andere oorzaak dan stress.
Honden met lange of korte, en witte of zwarte vacht, het maakt geen verschil. Ze liggen al hijgend uitgestrekt in de tuin of op het terras op het heetst van de dag. Eén van de meest aanvaardbare redenen voor dit bizarre gedrag is dat je hond een zonnebad neemt om via de huid zonlicht om te zetten naar Vitamine D.