Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar.
Een Griekse salade met feta of toch een salade caprese met tomaat, basilicum en mozzarella, het klinkt allebei even gezond. Maar wil je nog iets van je summerbody maken deze zomer, ruil dan de feta even in voor de mozzarella.De Italiaanse kaas heeft een lager vetpercentage en meer eiwitten.
Omdat er meer koeien zijn dan buffels wordt er meer gewone mozzarella gemaakt. Maar buffelmozzarella is veel lekkerder van smaak. Dit komt omdat de buffel een ander eetpatroon heeft dan de koe. Daardoor is de smaak veel voller en ook wat zuurder en heeft meer karakter en een zachte structuur.
Het hart van de kaas is romig zacht en de smaak is mild, maar tegelijk rijk aan vele subtiele smaaknuances, van licht zoet, tot melkachtig en...iets kruidig. De perfecte kaas om te smelten of als smaakmaker in salades.
Doe de smaaktest. Mozzarella is een zeer jonge ongerijpte kaas, met een elastisch zuivel. De kaas is van oorsprong Italiaans. Door de speciale bereiding wordt deze kaas bij verwarming zacht en draderig.
Ja, mozzarella is gezond. Het past goed in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het bevat minder zout dan veel andere soorten kaas. Daarnaast bevat het ook minder calorieën dan andere soorten kaas, zoals oude kaas.
Omdat mozarella een heel jonge kaas is (hij wordt niet gerijpt, zoals onze Nederlandse harde kazen), heeft hij een hoog gehalte aan vocht en bevat minder zout. Mozarella bevat daarentegen redelijk wat calcium (de buffelmozarella meer dan die van koemelk), fosfor, kalium en zink.
We inspireren je met nog meer heerlijke recepten met dit heerlijke kaasje. Wist je trouwens dat je in veel recepten mozzarella perfect kan vervangen door burrata (voor een luxueuze versie), zalig!
Mozzarella is een heerlijke Italiaanse kaas met een unieke structuur. Eigenlijk bestaat deze kaassoort uit twee verschillende soorten kaas. Oorspronkelijk is mozzarella gemaakt van melk van de waterbuffel. Tegenwoordig maakt men deze kaassoort ook van koemelk.
Smaak en textuur
Heerlijk als aperohapje of als voorgerecht met wat citroenrasp, zout en goede olijfolie. Burrata eet je het beste zo of met een simpele tomatensalade erbij. Als je een kaas wil om ergens doorheen te scheppen of om te eten in combinatie met sterke smaken, is mozzarella dan weer een betere keuze.
Is mozzarella gezond? Mozzarella bevat vergeleken met Hollandse 48+ kaas een stuk minder (verzadigd) vet en zout. Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Stracciatella di burrata is een type Italiaanse kaas dat vaak wordt beschouwd als een romige delicatesse. Het is een variatie op de traditionele burrata, een verse Italiaanse kaas gemaakt van mozzarella en room. De term stracciatella verwijst eigenlijk naar de techniek die wordt gebruikt om deze kaas te maken.
Je kunt het product eventueel vervangen door gewone mozzarella of buffelmozzarella, al zal het resultaat dan iets afwijken (minder romig). Tegenwoordig kun je ook stracciatella kopen, dat is de romige inhoud van burrata. Ook dit is erg lekker.
De TGT-datum geeft aan tot wanneer het product veilig te gebruiken is, zonder risico's. Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht.
Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon. Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
Halloumi is een kaas die wordt gemaakt van geiten-, koeien- en schapenmelk. Hij is te herkennen aan zijn zoute smaak en enigszins elastische eiwitstructuur die doet denken aan mozzarella. Niet alleen de smaak en compacte structuur vallen op in kaasland, maar ook het feit dat deze witte kaassoort niet smelt.
Kaas staat in de lichtgroene zone, maar er vallen wel betere en minder goede keuzes te maken binnen het aanbod. In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas.
Geitenkaas past in een verantwoord voedingspatroon. Zo bevat geitenkaas vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en D.Ook andere belangrijke stoffen – zoals calcium, kalium en fosfor – zijn van nature in geitenkaas aanwezig. Geitenkaas is makkelijker te verteren dan koeienkaas.
Ricotta is een Italiaanse verse kaas die gemaakt wordt van de wei (de wat lichtzure vloeistof) die overblijft tijdens het maken van verschillende soorten koe-, schapen- en geitenkaas.
Tofu/ edelgistvlokken
Tofu kan een goede vervanger zijn voor kaas. Tofu op zich smaakt voornamelijk naar karton, dus koop een goed gekruide plak tofu of kruid hem zelf met pittige kruiden.
Burrata is simpelweg mozzarella gevuld met extra room. Ja, je leest het goed: mozzarella + room! Het prachtige kaasje komt uit Puglia (Italië) en is een ware delicatesse uit de Italiaanse keuken.
Het is gemaakt op basis van amandel- en haverdrink en is, net zoals traditionele mozzarella, gemaakt met microbiologisch stremsel. Daarom lijkt het qua smaak en structuur zeker op de traditionele mozzarella.
Ricotta bevat weinig zout en vet
Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje 'gezonde' kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12. Cottage cheese is eiwitrijk en vult goed.
Door de melk is mozarella ook rijk aan eiwitten: ze houden je energie op peil en zorgen voor gezonde spieren. Daarnaast bevat mozarella veel fosfor, een interessante mineraal als je wilt afvallen. Fosfor zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling op peil blijft. Ook zorgt het ervoor dat je nieren gezond blijven.
Over gezond kan je bij gorgonzola niet persé spreken.Er zitten in deze kaas wel eiwitten, mineralen en vitamine B12, maar gorgonzola is ook rijk aan verzadigd vet en bevat veel zout. Verzadigd vet is niet goed voor de bloedvaten en het natrium in zout zorgt voor een grotere kans op een hoge bloeddruk.