Stuur het originele formulier met de post op naar de adviserend arts van je ziekenfonds. De poststempel geldt als datum van aangifte. Je kunt het attest ook afgeven aan de adviserend arts tegen ontvangstbewijs. Deponeer het getuigschrift nooit in een CM-brievenbus.
Stuur het getuigschrift online door via dit webformulier. Of verzend het originele getuigschrift (geen kopie) gefrankeerd en onder gesloten omslag met vermelding 'Aangifte arbeidsongeschiktheid' via bpost naar de adviserend arts van je ziekenfonds. De poststempel geldt als datum van aangifte.
Het indienen van de vertrouwelijke doet de patiënt het best door hem op te sturen of af te geven tegen ontvangstbewijs; dus niet door hem in de ziekenfondsbus te steken, want de bewijslast van het indienen rust op hem.
Wat bij een verlenging van de ongeschiktheid? Als de ongeschiktheid voortduurt na het verstrijken van de termijn die oorspronkelijk aangeduid was op het medisch attest, moet men opnieuw melding maken van de verlenging en moet men een nieuw medisch attest overmaken.
Als u langer dan een jaar arbeidsongeschikt bent, krijgt u via uw ziekenfonds niet langer een ziekte-uitkering maar een invaliditeitsuitkering. Afhankelijk van uw gezinstoestand bedraagt deze tussen 40% en 65% van uw laatste brutoloon, met een bepaald minimum en maximum.
Wanneer je langer dan 14 dagen ziek bent, moet je aangifte doen van je arbeidsongeschiktheid via een formulier. Dit formulier wordt door je ziekenfonds uitgereikt en laat je invullen door je behandelende arts. Deze aangifte is noodzakelijk om een tegemoetkoming van je ziekenfonds te kunnen ontvangen.
Langdurig ziek uitkering: Ziektewet
In dat geval kom je in aanmerking voor een Ziektewetuitkering (langdurig ziek uitkering). Je krijgt dan 70% van het dagloon dat je verdiende voordat je ziek werd. Deze uitkering ontvang je zo lang je ziek bent, tot maximaal twee jaar na je eerste ziektedag.
Een ziekmelding via WhatsApp of per mail is niet acceptabel. Stuur een appje of e-mail en vraag of de medewerker telefonisch contact met u opneemt, omdat u via WhatsApp of mail de ziekmelding niet in behandeling kunt nemen.
U kunt dit aanvragen bij uw ziekenfonds of downloaden op de website van uw ziekenfonds. Neem het best een blanco formulier mee als u naar de dokter gaat. Uw arts moet voortaan op dat formulier ook de vermoedelijke einddatum van de arbeidsongeschiktheid vermelden.
De arts en de arbeidsdeskundige van UWV bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid. Dit gebeurt door een sociaal-medische beoordeling. U krijgt die beoordeling als u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk kunt.
Als je in loondienst bent en 20 maanden niet meer (volledig) gewerkt hebt, dan kan je een WIA-uitkering aanvragen. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Van het UWV ontvang je in de 88e week dat je ziekgemeld bent bericht over de aanvraag van een WIA-uitkering.
De adviserend arts is een werknemer van CM, maar beslist zelfstandig en hoeft geen verantwoording af te leggen aan de administratie of ziekenfondsdirectie. Hij wordt gecontroleerd door het Riziv.
Voor arbeiders is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 7 dagen; daarna krijgen ze gedurende 7 dagen 85,88% van hun normale loon. Van de 15e tot de 30e dag arbeidsongeschiktheid hebben arbeiders recht op een percentage van hun loon. Ook dat percentage wordt door de werkgever betaald.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Elke klacht met betrekking tot een verzekeringsovereenkomst kan in eerste instantie gericht worden aan de MOB Verzekeringen CM-Vlaanderen: hetzij per brief (Haachtsesteenweg 579, 1031 Brussel), hetzij per mail (verzekeringen@cm.be), hetzij via www.cm.be/klachten.
Vrijwel alle dringende medische kosten worden terugbetaald indien je vakantiebestemming gedekt is door de CM-reisbijstand. Per dossier en per rechthebbende geldt een franchise van 60 euro (25 euro voor leden met verhoogde tegemoetkoming). In de terugbetaling zit steeds een extra CM-tegemoetkoming.
Dit kan eenvoudig via de rubriek 'Mijn terugbetalingen' of via de Mijn CM-app.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Ja, ook als je ziek bent - waarbij je werkgever je loon doorbetaalt - mag je op vakantie gaan. Je vakantieperiode stem je net zoals niet zieke medewerkers af met je werkgever. Zo nodig kan de (bedrijfs)arts een uitspraak doen of hij medische bezwaren heeft tegen je voorgenomen vakantie.
Verklaart de controlearts je medewerker arbeidsgeschikt en weigert die het werk te hervatten, dan kan de werknemer in kwestie het recht op gewaarborgd loon verliezen vanaf de eerste datum van de uitnodiging op het dokterskabinet, of vanaf de dag van het eerste huisbezoek van de controlearts.