Maar met de hand poleren is een tijdrovend werkje. U pakt het bestek vast in een linnen doek en met de andere hand goed wrijven totdat het bestek blinkt en vrij is van alle vlekken. Wel goed oppassen dat u niet met de hand weer het bestek aanraakt, want dan ziet u de afdruk er weer op.
Glaswerk poleren
Neem dus een deel van het glas in de linkerhand. Bij een wijnglas bijvoorbeeld de voet. Stop vervolgens een uiteinde van de doek in het glaswerk en wrijf deze met duim en vingers schoon. Zet niet te veel druk, want het is en blijft breekbaar glas.
Poleren is een handeling in de horeca. Het betreft hier het na de afwas vlekvrij afdrogen van bestek, servies en glazen (voornamelijk wijnglazen).
Traditioneel wordt voor bestek of glazen poleren een schone, soms opgewarmde, theedoek of poleerdoek gebruikt. Hiermee worden achtergebleven vlekresten en kalkaanslag verwijderd die ontstaat doordat het water waarmee wordt afgespoeld mineralen en zouten bevat.
Droog de glazen dan na het wassen af met een linnen (thee)doek. Het voordeel van een linnen doek is dat het sneller vocht opneemt en dat je ook geen pluisjes op je wijnglas krijgt. Wrijf het wijnglas na het droogmaken met een nieuwe droge linnendoek op voor een mooie glans. Dit heeft met een sjiek woord poleren.
Maar met de hand poleren is een tijdrovend werkje. U pakt het bestek vast in een linnen doek en met de andere hand goed wrijven totdat het bestek blinkt en vrij is van alle vlekken. Wel goed oppassen dat u niet met de hand weer het bestek aanraakt, want dan ziet u de afdruk er weer op.
Door de wijnglazen ondersteboven in de kast te plaatsen, voorkom je dat er stof in het glas komt. Heel slim bedacht natuurlijk, maar toch kun je de glazen de volgende keer beter met de steel naar beneden opbergen. De rand van een wijnglas is het zwakste onderdeel van het glas.
Dat zilver zwart wordt, heeft te maken met zwavelverbindingen uit de lucht en de vochtige deeltjes die daarin zijn opgelost en die zich als zwavelzilver op het metalen oppervlak afzetten. Dit kun je voorkomen door enkele schoolkrijtjes in de besteklade te leggen die het vocht opnemen.
Een ei bevat zwavel. En als de zwavel uit het ei in contact komt met het zilveren bestek dan treedt er een chemische reactie op. Tijdens deze reactie ontstaat er zilversulfide, dat is zwart van kleur.
Handige manier om je oude bestek te recyclen! Buig een aantal lepels om en schroef ze vast aan de muur of op een plankje. Ideaal als amuselepel, als kandelaar (met een theelichtje) of om je sleutels te bewaren.
Er is geen vaste termijn voor hoe vaak je zilver moet poetsen. Poets het als het zwart is. Je kunt het zilver het beste donker en zuurstofvrij (bijvoorbeeld in een bak met deksel) bewaren. Hierdoor zal het aanzienlijk minder snel zwart worden.
Wil jij weer een fris lepeltje in je theeglas of koffiekop? Laat ze een nachtje in een glas azijn staan en ze zijn weer als nieuw! Wel even afspoelen met kraanwater.
Doffe glazenschoonmaken
Vul elk glas eerst met een laagje soda. Giet er vervolgens een bodempje schoonmaakazijn bij. Laat dit een nachtje staan. Spoel het glas goed uit en wrijf het vervolgens met een schone doek goed schoon.
Soda werkt ontkalkend én ontvettend en is dus uitermate geschikt om glazen weer te laten glanzen. Stap 1: Vul de wasbak of een teiltje met warm water. Stap 2: Giet een schep Driehoek soda in het water. Stap 3: Laat de doffe glazen even in de teil of wasbak liggen en was ze vervolgens af met het sodasopje.
Plastic fantastic
Een eitje werd vroeger altijd met een hoornen of parelmoeren lepeltje gegeten, omdat het smaakneutraal was. Tegenwoordig is er plastic voor in de plaats gekomen. RVS is ook geschikt, maar plastic heeft als voordeel dat het eitje niet zo snel afkoelt als bij metaal.
Bestek dat je als eerst gaat gebruiken, plaats je aan de buitenkant. Het bestek voor je salade of voorgerecht ligt dus het verst van het bord af. Het bestek voor het hoofdgerecht ligt het dichts bij het bord.
Edelstaal 18/10 bestek wordt ook als RVS bestek aangeduid. De getallen 18/10 staan voor de toevoeging van 18% chroom en 10% nikkel aan het bestek. Hierdoor roest het bestek niet en krijgt het de mooie glans. Heb je een nikkelallergie, kies dan voor 18/0 bestek.
Uit een vergelijking tussen 10 methoden is gebleken dat het beste zilverpoetsmiddel Hagerty silver bath is. In een paar seconden is het zilver schoon, zonder te hoeven poetsen. Hagerty polish vergt, net als Silvo, wat meer moeite maar geeft zilver wel een mooie glans.
Zilver schoonmaken met Dreft
Vul een emmer met lauwwarm water en doe hier een scheutje, of een theelepel, Dreft in. Voeg eventueel ook een theelepel (zuiverings)zout toe. Leg de zilveren sieraden ongeveer 15 minuten in het water. Poets hierna de sieraden droog en glimmend.
Zilver schoonmaken met Dreft
Maak een badje van lauwwarm water en een theelepel Dreft. Voeg ook een theelepel zuiveringszout toe. Leg uw zilver minimaal 5 en maximaal 10 minuten in het badje. Daarna doet u er goed aan het sieraad te poetsen met een oude tandenborstel, dan kunt u ook de randjes bereiken.
Niet: glazen en vazen
Dit 'geharde' glas heeft een ander smeltpunt dan verpakkingsglas en verstoort de recycling. Ook kristal hoort niet in de glasbak omdat het een andere samenstelling heeft. Het verschil tussen glassoorten is niet makkelijk te zien. Daarom mogen deze glassoorten niet in de glasbak.
Gebruik geen vaatwasser
Zet je bierglazen NOOIT in een vaatwasser. Afwasmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden zijn vaak bijtend en maken de glazen dof (=glascorrosie). Een beschadigd glas heeft een negatieve invloed op de vorming van een schuimkraag.
Glazen voorspoelen, of niet? Speciaalbier schenk of tap je bij voorkeur in een droog glas. Maar als je pils gaat tappen of inschenken, spoel dan je glas voor gebruik even om onder de koude kraan. Hiermee breng je een filmlaagje aan in het glas zodat koolzuur zich niet kan hechten.