U kunt de volgende klachten krijgen als u gaat staan en uw bloeddruk te laag is: duizeligheid, draaierigheid en/of licht in het hoofd worden. hoofdpijn.
Symptomen van een lage bloeddruk zijn: duizeligheid. licht of juist een zwaar gevoel in het hoofd. zwarte vlekken zien.
Als u duizelig wordt, span dan uw buik- en beenspieren aan en knijp in uw vuisten. Dit verhoogt uw bloeddruk, wat uw hersenen meer bloed en zuurstof geeft en uw klachten verminderen. Als u toch het gevoel krijgt dat u moet flauwvallen, probeert u te zitten en uw hoofd tussen uw knieën te leggen.
Een plotselinge daling van de bloeddruk kan gevaarlijk zijn. Een verandering van slechts 20 mm Hg - een daling van 110 systolisch naar 90 mm Hg systolisch, bijvoorbeeld - kan duizeligheid en flauwvallen veroorzaken wanneer de hersenen niet genoeg bloed krijgen.
Een normale bloeddruk ligt rond de 120/80 (bovendruk/onderdruk). Wanneer de bloeddruk lager ligt, rond de 90/60, wordt er gesproken van hypotensie. Er zijn allerlei factoren die hierbij een rol spelen, zoals leeftijd, lichaamsbouw, gezondheid en levensstijl. Daarnaast schommelt de bloeddruk ook altijd.
U kunt een lage bloeddruk hebben zonder dat u het merkt. Een lage bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben zoals bloedverlies, vochtverlies of gebruik van bepaalde medicijnen. Vaak is er geen oorzaak en gaat het om leren omgaan met de klachten.
Oorzaken. Orthostatische hypotensie wordt o.a. veroorzaakt door aandoeningen van het zenuwstelsel, waaronder de ziekte van Parkinson, suikerziekte, bloedarmoede, obstipatie en het gebruik van bepaalde medicatie. Uw arts zal met u bespreken wat bij u de oorzaak is.
Maar wanneer u chronisch lage bloeddruk heeft kan het vervelende gevoel aanhouden. Zo kan het zijn dat u altijd vermoeid bent, u zich slap voelt en het koud hebt. Ook duizeligheid kan dan hele dagen aanhouden. Wanneer dit het geval is, is medicatie een optie.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico.
Zout eten kan de bloeddruk verhogen.Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Lage bloeddruk door stress
Vooral wanneer stress ontstaat door te weinig rust en te weinig tijd voor uzelf kan de bloeddruk sterk dalen. Neem dus genoeg tijd voor pauzes en nachtrust. Wanneer u stress ervaart op plaatsen waar het erg druk is, kan dit de kans op een lage bloeddruk sterk verhogen.
Als u plotseling duizelig en licht in uw hoofd wordt, is het verstandig om direct contact op te nemen met uw huisarts. Zeker als dit gepaard gaat met één of meer van de volgende klachten: Dubbel zien. Moeite met praten en/of articuleren, dit ontstaat plots.
110/65 in het eerste levensjaar;115/75 tussen 1 en 5 jaar;125/85 tussen 6 en 10 jaar;140/90 boven de 10 jaar.
Medicatie tegen lage bloeddruk kan echter worden voorgeschreven en is soms ook nodig. Medicatie tegen lage bloeddruk kan door de arts worden voorgeschreven wanneer andere methoden om de bloeddruk te verhogen niet of onvoldoende helpen.
Koffiedrinken heeft geen klinisch relevant effect op de bloeddruk.
Mensen met een lage bloeddruk hebben geen medicijnen nodig. Wanneer het nodig is, moet u wel naar de huisarts gaan voor een lage bloeddruk. Er kan dan een bloeddrukmeter worden gebruikt om te kijken hoe het met uw bloeddruk gesteld is. Een oplossing bij een lage bloeddruk is meer zout eten.
De bloeddruk kan ook stijgen door gebruik van bepaalde medicijnen, zoals sommige pijnstillers (zoals ibuprofen en diclofenac) of corticosteroïden (prednison).
Lage bloeddruk, blauwe handen: een van de oorzaken kan een lage bloeddruk zijn waardoor u koude handen en voeten ervaart. Een andere oorzaak kan zijn dat de doorbloeding niet optimaal is bij koude handen en voeten.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Een ideale bloeddruk ligt rond de 120/80 mmHg. Tegenwoordig liggen de streefwaarden voor een gezonde bloeddruk op waarden onder de 140/90 mmHg. Dit is een normale bloeddruk voor vrouwen en mannen.
Bij een normale bloeddruk is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 90. Een bovendruk van 120 of lager is een ideale bloeddruk. Hiermee heb je het minste risico op hart- en vaatziekten.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk flink hoger is dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is.
Een hypertensieve crisis is een ernstig verhoogde bloeddruk (meestal >200-220 mmHg systolisch en >120-130 mmHg diastolisch). Hierdoor kan acute schade ontstaan aan organen zoals de hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen.