Rettich wordt gezaaid in de maanden april, mei en juni, Rammenas en Daikin van half juni tot half augustus. Alle rassen houden van een lichte, goed doorwortelbare grond met weinig steentjes of takjes. We willen tenslotte mooie rechte wortels kunnen oogsten.
De oorsprong van rettich, ook wel witte zomerrammenas genoemd, ligt waarschijnlijk in Azië. De Japanse variant heet daikon. De groente was ook al bekend in het oude egypte. Rettich staat namelijk afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven.
Gezonde rakker
Dit lijkt weinig maar toch is het aardig veel. In rettich zit bijvoorbeeld vrij veel vitamine C (18% van de ADH) en ook bevat hij meer dan gemiddeld aan foliumzuur (6% van de ADH) Daarnaast is hij best rijk aan kalium, per 100 gram zo'n 5% van de ADH. Rettich bevat vitamine B6.
Was en schil een rettich en je kunt de wortel rauw eten. Lekker met een plak kaas op de boterham, in een salade en in reepjes met een dipsaus. Een andere naam voor rettich is witte zomerrammenas. En de Japanse variant heet daikon.
Rammenas is eenjarig, de plant wordt ongeveer 30 tot 45 centimeter hoog, afhankelijk van het ras. De rammenas zelf is een heel dikke penwortel die langwerpig of halfrond kan zijn (zoals ook worteltjes, winterpeen, pastinaken, etc. dat zijn).
Waarom is een rammenas goed voor je gezondheid:
De rammenas behoort tot de groentesoorten met het meeste calcium. Calcium is van belang voor het behoud van sterke botten en tanden. Ook is calcium belangrijk voor de normale werking van je zenuwstelsel en spieren en helpt het je spijsvertering gezond te houden.
Als je dit leest kom je misschien op het idee om gelijk een hele berg rammenassen op te eten, maar dat is geen goed idee. Het lichaam heeft helaas moeite om de taaie vezels van de rammenas te verteren. Daarom is het raadzaam de rammenas met mate gebruiken en slechts enkele plakjes per dag te eten.
Je hoeft rettich niet te schillen, maar was hem altijd wel zorgvuldig. Rettich kun je hetzelfde verwerken als gewone wortel. In plakjes, stukjes, raspen… Heb je rettich waar het blad nog aan zit, verwijder deze dan, omdat dit voor een langere houdbaarheid zorgt.
Zonder loof is rettich ruim een week in de koelkast houdbaar, met loof iets korter. Het beste verpak je de wortel in een plastic zakje met gaatjes. Rettich is niet geschikt om in te vriezen.
De Rettich groeit, in tegenstelling tot het radijsje, onder de grond en is dan ook een heel stuk groter en wat milder van smaak. In Azië is deze (vergeten) groente een echte klassieker. Het wordt daar zowel rauw gegeten in salades, maar ook in cakes, soepen en stoofgerechten. Honden mogen met mate rettich eten.
De rettich komt uit Nederland. Wanneer is de rettich verkrijgbaar: Rettich is het hele jaar door verkrijgbaar.
Rettich is een langwerpige, witte wortel. De smaak is pittig, iets scherper dan die van radijs. De groente wordt meestal rauw gegeten.
Het is een langwerpige witte wortel en familie van de radijs. De smaak lijkt ook op die van radijs maar dan pittiger. Net als radijs eet je rettich meestal rauw. Was en schil de rettich eerst en snij hem dan in plakjes of reepjes.
De paarse wortel is speciaal gekweekt voor z'n paarse kleur. Die wordt veroorzaakt door het hoge gehalte anthocyanine: een stofje dat ook extreem goed is voor je hart en bloedvaten. De eerste witte wortels kwamen uit Perzië (nu Iran) en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht.
Rettich is de grote broer van radijs en heeft een soortgelijke scherpe, ietwat bittere smaak. Rettich wordt ook wel daikon genoemd en ziet er uit als een enorm grote witte wortel. Je zal bijna nooit een hele daikon nodig hebben voor een recept, maar hij blijft wel een week goed in de koelkast.
Radijs is een groente en behoort tot een koolgewas. Bloemkool, Chinese kool, koolrabi en boerenkool zijn bijvoorbeeld ook familie van de radijs. De hele plant van de radijs is eetbaar en worden dan ook weleens door gerechten verwerkt. Een radijs heeft een scherpe en peperachtige smaak.
Witte rammenas staat ook wel bekend als rettich of daikon. Witte rammenas is de grote zus van de bekende radijs. Het is een megagrote, witte wortel. Witte rammenas smaakt milder, minder peperig dan een radijsje.
In die periode maak je de meeste kans bij de groenteboer, op de markt en bij biologische winkels. Supermarkten hebben de witte rammenas niet altijd in het assortiment. De rettich (rammenas) is nu wel bij AH te koop: https://www.ah.nl/producten/product/wi225353/ah-rettich .
Rammenas bereiden & bewaren
Je kunt rammenas tot enkele weken bewaren op een koele plaats buiten de koelkast. Je kunt eerst het loof verwijderen. Met loof kun je het product namelijk veel korter bewaren. Een aangesneden rammenas kun je maximaal een week in de koelkast bewaren.
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. De koolrabi is ontstaan uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Tegenwoordig is rammenas zwarte radijs lastig om te vinden en zijn ze voornamelijk te koop in groentewinkels of op groentemarkten. Er zijn twee hoofdtypen rammenas, ronde en de langwerpige. Beide soorten kunnen door elkaar worden gebruikt in rauwe en gekookte toepassingen.