De zaadcellen in sperma worden door alcohol minder actief. Daarnaast kan alcoholconsumptie leiden tot beschadiging van de zaadcellen. Cellen kunnen zichzelf niet meer voortbewegen of gaan dood. Hierdoor is het bevruchten van een vrouwelijk eitje niet meer mogelijk.
Een enkele keer een glaasje wijn tast de vruchtbaarheid niet aan, maar alcohol verhoogt wel de hoeveelheid oestrogeen in het bloed. Dit heeft invloed op de menstruele cyclus. Wanneer je zwanger bent is uiteraard het dringende advies om alcohol volledig te vermijden.
Alcohol kan tijdelijk je testosteron- en oestrogeenniveaus verhogen – de hormonen die essentieel zijn voor de ovulatie. Deze schommelingen in je hormoonspiegels kunnen leiden tot een onregelmatige of zelfs gemiste menstruatie, maar dit gebeurd alleen als je heel erg veel drinkt.
Ook alcoholgebruik door de vrouw rond de conceptie verlaagt de vruchtbaarheid en verhoogt de kans op een miskraam en foetale sterfte. Zo zijn er aanwijzingen dat alcohol het rijpingsproces van de eicel kan beïnvloeden. Dit kan de eicel schaden en verhoogt daarmee de kans op lagere vruchtbaarheid en op vruchtdood.
Je kunt de risico's van alcohol alleen met zekerheid uitsluiten als jij én je partner geen alcohol meer drinken voordat je zwanger wordt. Zodra je stopt met voorbehoedsmiddelen kun je zwanger worden. Hierdoor kun je een aantal weken zwanger zijn zonder dat je het weet.
Uit de dosis-response analyse blijkt dat er een lineair verband is tussen alcoholconsumptie en vruchtbaarheid. Voor elke 12,5 g alcohol per dag vinden de onderzoekers een verminderde vruchtbaarheid van 2%. Gekeken naar categorieën blijken lichte drinkers (tot 12,5 g/dag) een 11% verminderde vruchtbaarheid te hebben.
De menstruatiecyclus kan snel ontregeld raken, door ziekte, stress en dergelijke. Of een keer overmatig drinken de oorzaak van het uitblijven van jouw menstruatie is, is niet vast te stellen. Wel is het zo dat langdurig overmatig alcoholgebruik de menstruatiecyclus kan beïnvloeden.
Indien jullie zwanger wensen te worden, is het aangeraden zo veel mogelijk negatieve leefstijlfactoren aan te pakken: invloed alcohol op vruchtbaarheid. invloed roken op vruchtbaarheid. invloed cafeïne op vruchtbaarheid.
Gezond leven is belangrijk voor de vruchtbaarheid en heeft dus ook invloed op de kans om zwanger te worden. Gezond eten, een gezond gewicht en bewegen helpen je om gezond te blijven. Alcohol, nicotine en drugs kunnen er voor zorgen dat je minder vruchtbaar wordt. Dat geldt voor vrouwen én mannen.
Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap het ongeboren kind bereiken. Dus ook wanneer de placenta nog niet is ontwikkeld of als je nog niet weet dat je zwanger bent. Alcohol heeft op een baby een heel ander effect dan op een volwassene. De lever van een baby kan de alcohol nog niet afbreken.
Je wist niet dat je zwanger was en hebt per ongeluk nog wel een paar wijntjes gedronken? Maak je niet al te veel zorgen: de eerste paar weken is dat nog niet schadelijk. Er is namelijk nog geen placenta en dus geen direct bloedcontact tussen jou en de foetus.
Alcohol is tijdens de hele zwangerschap gevaarlijk voor het baby in de buik. Ook in de eerste weken als je nog niet weet dat je zwanger bent. Als je zwanger bent en alcohol drinkt, komt de alcohol via het bloed, het vruchtwater en de placenta ook in het lichaam van het baby.
Hoe hoger je lengte, hoe langer je bloedbanen, hoe meer bloed. En hoe meer bloed, hoe meer alcohol je aankunt. Alcohol verspreidt zich in het lichaam over de vetvrije massa en lange (en zwaardere) mensen hebben meer vetvrije massa dan kleine (en dunnere) mensen.
Tot slot is genoeg water drinken als je ongesteld bent of moet worden ook van belang. Dat helpt tegen het vasthouden van vocht en dus tegen een opgeblazen gevoel. Je kunt het beste echt voor water (of thee) kiezen in plaats van koffie, frisdrank of sap.
Gemiddeld bedraagt de zwangerschapskans ongeveer 15% per cyclus. Een goede eicel heeft in goede omstandigheden zo'n 70% kans om bevrucht te raken. Eenmaal bevrucht heeft de eicel opnieuw zo'n 70% kans om voldoende verder te ontwikkelen zodat een innesteling mogelijk wordt.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Vanaf je dertigste daalt die kans gestaag en tussen je 35 en 37 jaar heb je nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 40ste nog maar een vierde. Hoe ouder je wordt, hoe langer je dus moet wachten eer je zwanger wordt.
Inositol. Het stofje inositol heeft een positieve invloed op de follikels en dus op de gezondheid van de eicel. Ook speelt het een rol bij de verwerking van vetzuren. Bruine rijst, bonen, linzen, citrusvruchten, noten en zaden zijn hier goede bronnen van.
Clomifeen bevordert de eirijping en eisprong, waarna de eicellen bevrucht kunnen worden door de mannelijke zaadcellen. Ongeveer acht op de tien vrouwen krijgt na stimulering met clomifeen rijpe eicellen. De kans op zwangerschap bij geslachtsgemeenschap is echter kleiner, namelijk bij ongeveer vijf op de tien vrouwen.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.