Wanneer het ontstoken tandweefsel niet verwijderd wordt zal het verder afsterven en zal de ontsteking verder uitbreiden naar het kaakbot. Hierdoor gaat dan het kaakbot rondom de tand verloren en kan in extreme gevallen het element gaan los staan of zelfs uitvallen.
Tand ontzenuwen
Normaal gezien kan een gaatje eenvoudig worden gevuld, zonder enig werk aan de tandzenuw, laat staan een volledige ontzenuwing. Een tand ontzenuwen is pas nodig wanneer een oude tand- of kanaalvulling niet goed is afgesloten en de tand hierdoor al veel schade heeft opgelopen.
Een ontzenuwde tand kan nog jaren functioneel zijn. Al hangt veel af van het formaat van de vulling. Ontzenuwde tanden hebben iets meer kans op breuk omdat ze vaak zwaar gevuld zijn. Soms zal de tandarts u adviseren om de tand te overkronen, dan wordt een capsule over de tand geplaatst.
Die kosten variëren meestal van € 265,- tot € 770,- euro per tand of kies, maar uitzonderingen naar boven of beneden zijn mogelijk, afhankelijk van de complexiteit van het probleem. Hiervan wordt 25% tot 40% van terugbetaald via de basisverzekering afhankelijk van het type behandeling en aantal kanalen.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot. Als de ontsteking in het kaakbot komt, kunt u tanden en kiezen verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.
De wortelkanaalbehandeling sec heeft ook doelen: het desinfecteren van het wortelkanaalstelsel en het afsluiten van het wortelkanaalstelsel, uiteraard om een nieuwe infectie te voorkomen. Hoe langer je een wortelkanaalbehandeling uitstelt, des te grote wordt de kans dat je tand het als het ware niet redt.
Na de behandeling kan u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. Dit zal vooral drukpijn zijn waardoor de tand erg gevoelig is bij aanraken. De pijn piekt gewoonlijk op de 2e en 3e dag na de behandeling. Met een goede pijnstiller kan u deze pijn onderdrukken.
Vermijd irriterende voedingsmiddelen en dranken (zoet, koud of heet), alsook warmte en koude, als je tandpijn hebt. Je kunt altijd paracetamol innemen. Als het niet helpt, moet je naar de tandarts. Bij terugtrekkend tandvlees kun je een aangepaste tandpasta gebruiken.
Bij een ontstoken zenuw in uw tand of kies is het noodzakelijk om een wortelkanaalbehandeling te ondergaan. Een ontstoken zenuw geneest namelijk niet meer uit zichzelf.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.
Een dode tand krijgt die grijze kleur omdat ijzer in de rode bloedlichaampjes vrijkomt. De verkleuring van de tand kan al binnen enkele dagen na de klap optreden maar kan ook jaren later ineens gebeuren.
Een tand of kies kan tijdens een wortelkanaalbehandeling beschadigd raken of breken. De tand of kies moet dan gerestaureerd worden. Tijdens de behandeling kunnen er perforaties ontstaan. Dit zijn onbedoelde openingen naar tandvlees of het kaakbot.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
De wortelkanaalbehandeling kosten variëren tussen de 130,00 en 400,00 euro, zonder hier de verzekering bij te betrekken. Maar hier moet je dus opletten dat het duurder kan uitvallen, wanneer de wortelkanaalbehandeling complexer is.
Hoe komt het dat de zenuw in mijn kies dood is? Als de pulpa (zenuw) van een tand of kies ontstoken is geraakt door irritatie (een diep gaatje) en de irritatie lang genoeg aanhoudt kan de doorbloeding van de zenuw stoppen en sterft hij af. Ook hard en langdurig klemmen kan leiden tot afsterven van tandzenuwen.
Tandpijn: er is geen tandarts van wacht beschikbaar op de spoeddienst. We kunnen je wel pijnmedicatie en antibioticum voorschrijven. Verwijderen van draadjes of haakjes: maak daarvoor een afspraak met je huisarts of arts-specialist.
Waarom heb ik in de avond meer kies- of tandpijn? Als u gaat liggen, ontstaat er een bepaalde druk op uw gebit. Deze druk kan uw kies- of tandpijn in de avond en in de nacht verergeren. U kunt dit voorkomen door uw hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat uw hoofd (en dus ook uw gebit) hoger komt te liggen.
Waarom doet een kies pijn? Hypergevoeligheid na het leggen van een nieuwe vulling, een stoot of val op een tand gaat meestal van zelf over. Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden).
Een wortelkanaalbehandeling is meestal nodig bij een hevige ontsteking of infectie in de wortel van de tand. Pijn is meestal de sterkste en meest voor de hand liggende indicatie dat er iets mis is. Heb je hier last van? Neem dan contact op met je tandarts.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Door de wortelkanaalbehandeling wordt het afsterven van de pulpa niet afgewacht en kan een mogelijke ontsteking rondom de wortelpunt voorkomen worden. De wortelkanaalbehandeling heeft ook een iets betere prognose als er zich nog geen bacteriën diep in het wortelkanaal hebben gevestigd.
Symptomen. Pijn bij de tand of kies. Een soort puistje op het tandvlees vlakbij de ontstoken wortelpunt (fistel). Meestal zijn er geen klachten, maar de ontsteking gaat niet vanzelf weg.
Een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling of endodontologische behandeling genoemd, is een behandeling, die moet worden uitgevoerd, als er in het wortelkanaal of in het kaakbot rondom de wortelpunt van een tand of een kies een ontsteking is, of een ontsteking dreigt te ontstaan.