We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.
Word ik ziek na de houdbaarheidsdatum? Neen, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën! Maar de kwaliteit kan dus wel verminderen. Het is nog steeds hetzelfde bier, alleen met een licht ander aroma, kleur en/of smaak.
De opname van zuurstof in het bier, beslag en de wort kan leiden tot oxidatie. Dit zorgt ervoor dat de smaak minder wordt. Bij oxidatie krijgt het bier een wat muffige smaak en een aroma van karton. Des te minder zuurstof er in het bier wordt opgenomen tijdens het brouwproces, hoe langer de smaak goed blijft.
Over het algemeen geldt dat pilseners en laagalcoholische bieren 6 tot 9 maanden goed blijven. Andere bieren kunnen het best binnen 12 maanden gedronken worden. Bieren met gist op de fles kunnen onder de juiste bewaaromstandigheden zelfs 12 maanden of vele jaren langer bewaard worden.
Oud bier is namelijk niet schadelijk voor de gezondheid. Enkele jaren geleden werden brouwers door de EU verplicht om houdbaarheidsdatums op hun bierflesjes te zetten. Iets waar veel protest op kwam, want bier bederft niet. Het kan wel anders gaan smaken en na lang bewaren kan er een vertroebeling optreden.
Alcohol heeft invloed op het gedrag omdat het een verdovend effect heeft op de hersenen. Als je alcohol drinkt, raak je ontremd: je kan vrolijker worden en meer gaan praten. Ook kan het zijn dat je meer gaat drinken dan je van plan was. Je reageert trager op dingen en ziet minder goed.
De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.
Bij deze bieren wordt aangeraden om het niet langer dan 9 maanden te bewaren. Zwaardere bieren kun je wel langer bewaren. Soms kan dit zelfs voor bijzondere smaakveranderingen zorgen omdat het bier 'rijpt' net als wijn. Biersoorten die hiervoor geschikt zijn: Dubbel, Tripel, Quadrupel, Geuze, Lambic, Kriek en Stout.
De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is. Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken. Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.
Na het openen van het vat is het bier 30 dagen houdbaar zolang het vat koel blijft in de biertap wanneer het aangesloten is of in de koelkast (met de tapkraan).
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.
Wanneer je een bierflesje of blikje hebt geopend, is het aan te raden om het zo snel mogelijk op te drinken. Geopend bier blijft namelijk niet heel lang goed. Als je het echt nog wil bewaren is het aan te raden om dit maximaal 1 dag te doen en het biertje in de koelkast te zetten.
Het is het resultaat van de nagisting op fles, waarbij de brouwer, na de botteling, nog een lepeltje gist en suiker toevoegt. Deze gist maakt dan nog een klein beetje alcohol en koolzuur en dat zorgt ervoor dat het bier een mooie bubbeling heeft. Dit gist is niet, zoals vaak geclaimd, slecht om te drinken.
Hoe warmer de opslagplek is, hoe sneller nare smaken in het bier ontstaan. Je moet bier nooit lang warmer dan tussen de 20 en 25 graden Celsius laten worden. Wanneer je een krat een middagje in de zon zet, kan het na een paar uur al niet meer lekker zijn.
Hoe lang kan ik Tripel karmeliet bewaren? Je kan Tripel Karmeliet 18 maanden bewaren. We adviseren echter om daar niet op te wachten. Probeer van je Tripel Karmeliet te genieten als die nog zo vers mogelijk is voor de beste smaak.
Maar uit het experiment bleek dat zowel bier als wijn de planten dramatisch aantast. Dat komt niet door de alcohol, maar door het hoge suikergehalte in deze dranken. Dit stimuleert de groei van bacteriën en schimmels bij de wortels van de plant. Zij kunnen de plant ernstig beschadigen of zelfs doden.
Voer een flesje bier met 0,5 liter inhoud en kamertemperatuur in een vriezer met drie sterren, kunt u meestal veilig tot 30 minuten kan er zijn. Dan zal het bier koel en niet bevroren zijn. Voor al pre-gekoeld bier moet u rekenen op een maximum van 20 minuten.
De oorsprong van Hertog Jan ligt in 1915, toen vier bevriende brouwers in Arcen een nieuwe stoombierbrouwerij oprichtten, die ze heel toepasselijk "De Vriendschap" noemden. Destijds waren ze één van de eersten met bovengistend speciaalbier, iets waar ze vandaag de dag nog steeds bekend om staan.
Hertog Jan Grand Prestige (10% alc.) is een gerstewijn met een rijpe, volle smaak waarin zoet en bitter te onderscheiden zijn. De smaak wordt rijker met de jaren. De quadrupel van Hertog Jan. Dit bier bevat 5 verschillende moutsoorten.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Leffe is een Belgisch abdijbier dat gebrouwen wordt door AB InBev. Het biermerk is vernoemd naar de in Dinant gelegen abdij van Leffe.
De houdbaarheid van Heineken 0.0 is 6 maanden. Dit is hetzelfde als Heineken Regulier Pils.