Finland is het land met relatief de meeste bomen. De Finse bodem bestaat zelfs voor 77 procent uit bossen.
Brazilië kapt veruit het meest en is daarmee wereldwijd ook verantwoordelijk voor een groot deel van het verdwenen bos. Jaarlijks verdwijnt er per wel 1,4 miljoen hectare regenwoud in Brazilië. Ook in Indonesië en Tanzania worden jaarlijks veel bomen gekapt.
Dit gebeurt heel veel, iedere twee seconden verdwijnt een voetbalveld aan bos. Geschat wordt dat in 2030 wel 80% van de wereldwijde ontbossing plaatsvindt in slechts 11 gebieden. Het gaat onder meer om de Amazone, Borneo en Sumatra, het Congobekken, de Cerrado, maar ook het oosten van Australië.
Suriname is het bosrijkste land ter wereld met 93% bebossing en een lage ontbossingsgraad, ookwel een High Forest, Low Deforestation (HFLD) land genoemd. Suriname behoort hiermee tot een heel kleine groep van landen, die zich kenmerken vanwege deze hoge bosbedekking en lage ontbossingsgraad.
Al wandelend de gedachten verzetten in dichtbegroeide bossen, dat kan uitstekend in de provincie Gelderland, maar ook in Limburg. Daar vind je procentueel het hoogste percentage bos per landoppervlakte, respectievelijk 19,7% en 16,1%, blijkt uit cijfers van het vakblad Natuur Bos Landschap.
Grappig genoeg hebben de Scandinavische Faröer Eilanden het minste percentage bos. De eilanden staat op nummer één in de lijst minst bosrijke landen. IJsland staat in die lijst op nummer vijf. Ook zijn er vier landen die helemaal geen bos hebben: San Marino, Qatar, Groenland en Oman.
Maar je kan natuurlijk ook kijken naar het aantal natuurgebieden in een land. Dan voert Duitsland de lijst aan, met maar liefst 17.654 aangewezen natuurgebieden. Met iets meer dan 15.000 gebieden volgt Zweden en daarna komt Zwitserland met iets meer dan 10.000 plekken die als beschermd natuurgebied zijn aangewezen.
Oekraïne, een land dat geeft om natuurbescherming
Oekraïne maakt deel uit van het "Groene Hart van Europa", waar grote natuurgebieden en wilde dieren nog relatief ongerept zijn. 16% van het land is bedekt met bossen, en er zijn 50 waterrijke gebieden geclassificeerd als "Ramsar"-gebieden van internationaal belang.
Ruim 94 procent van de 16,4 miljoen hectare landoppervlakte van Suriname bestaat uit bos.
“Zo'n 15 procent van de Amazone is nu ontbost. En dat gaat richting de 20 procent. Het betekent dat 80 procent – zo'n 5,7 miljoen vierkante kilometer – nog overeind staat. En zo'n 40 tot 50 procent daarvan heeft officieel een beschermde status.
Ontbossing gebeurt doordat oerwoud wordt gekapt of platgebrand. De meeste van deze branden zijn aangestoken om land vrij te maken voor weilanden voor koeien, mais en mijnbouw. Vroeger werd Amazonewoud vooral gekapt voor de teelt van soja voor veevoer, maar sinds het Sojamoratorium in 2008 is dat verboden.
In die periode werd ontbossing op de ene plek nog gecompenseerd door bebossing elders. Na 2013 is de oppervlakte bos afgenomen tot ruim 364 duizend ha in 2017. Er verdween ongeveer 20 duizend ha bos en er werd ongeveer negenduizend hectare nieuw bos elders aangeplant.
Het gaat slecht met insecten en weidevogels, er is net een internationaal rapport verschenen waarin staat dat de biodiversiteit achteruit holt als we niet tijdig ingrijpen. Bij veel mensen is het kwartje gevallen: de natuur staat er slecht voor. En het kappen van bomen versterkt dat gevoel.”
"Een beetje boom is al gauw 8.000 euro waard." Dat een boom grote ecologische waarde heeft is bij de meeste mensen wel bekend. Maar boomtaxateur Joost Verhagen legt uit dat het voortijdig kappen van bomen ook nog eens flink wat geld kost. De kennis over de baten van een boom kan beter, vindt Verhagen.
De kosten voor het kappen van een boom variëren van gemiddeld € 400 voor een kleine boom (14-20 cm omvang, 4-6 m hoog) tot € 800 voor een grote boom (vanaf 35 cm omvang, 7-15 m hoog). Daarnaast heeft de standplaats van de boom invloed op de prijs.
Suriname heeft een BNP van 2404 miljoen dollar.
Suriname is in principe een veilig land. Raadpleeg voordat je naar Suriname gaat wel altijd het actuele reisadvies.
Naast het feit dat Suriname geen witte stranden heeft, heeft Suriname ook geen helderblauw water. Al het natuurlijke water in de Surinaamse rivieren is hartstikke zwart. De recreatieoorden met het surrogaat strand liggen allemaal langs de diverse rivieren die het land rijk is. En dat water is dus allemaal zwart.
Het totale oppervlakte aan bos in Turkije nam sinds 2002 toe van 20,8 miljoen hectare naar 22,6 miljoen hectare. Pakdemirli liet weten dat Turkije grote doelen heeft voor 2023. “We willen tot dan 7 miljard jonge bomen planten. Zo zal dertig procent van de totale oppervlakte van Turkije uit bosgebied bestaan.”
Ruim 10 procent van het landoppervlakte in Nederland is bos. Dat komt overeen met 3 447 km2, ofwel het totale landoppervlak van Friesland. Per inwoner is 211 m2 bos beschikbaar.
De 1.699.000 ha nationaal bos op het vasteland van Frankrijk is verdeeld in 1.426 bossen. Vijfentachtig procent van deze massieven is bebost.
Op nummer 1 in de lijst staat Indonesië: dankzij de 17.000 eilanden, 50.000 kilometer aan kustlijn en meer dan 50.000 vierkante kilometer koraalrif, wint Indonesië het met een eindstand van 7,77.
Lonely Planet riep Noorwegen al eens uit tot mooiste land ter wereld en dat is natuurlijk niet voor niets. Dit Scandinavische land barst van de fantastische landschappen en is daarom één van de mooiste plekken van Europa.
1. Moraine Lake - Canada. Moraine Lake in het Banff National Park in Alberta, Canada. Het hele natuurgebied is werkelijk schitterend, maar dit meer straalt zulke serene rust uit dat het een welverdiende plaats heeft in de top 100 van mooiste plekken ter wereld.