Het breken van vliezen zelf voel je niet. Wel kun je merken dat je iets warms en nats tussen je benen voelt. Alsof je een klein beetje urine verliest terwijl je sport of lacht. Dat vocht kan in kleine beetjes komen en misschien denk je in het begin niet eens aan gebroken vliezen en vruchtwater.
Als je vliezen breken kan het aanvoelen als een soort plopje en hebben veel vrouwen het gevoel dat ze in hun broek plassen. Het kan een scheutje zijn, een golf(je) of echt een plons. Doordat de meeste kindjes aan het eind van de zwangerschap mooi indalen, fungeert het koppie een beetje als een kurkje op het bekken.
Zijn mijn vliezen gebroken? Wanneer je vliezen breken, zal je dit herkennen aan het vrijkomen van vruchtwater. Dat vruchtwaterverlies kan in kleine beetjes komen, maar ook in een grote golf vruchtwater. De vliezen kunnen op meerdere plekken breken.
24 uur na het breken van de vliezen zal ook een kweek van de vagina worden afgenomen met een wattenstokje om te onderzoeken of er risicovolle bacteriën aanwezig zijn. Als je meer dan 24 uur gebroken vliezen hebt, moet de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden.
De vliezen kunnen al gebroken zijn, dit kan eigenlijk in elke fase gebeuren, soms is er vruchtwaterverlies voordat de ontsluitingsweeën beginnen. Zijn de vliezen in deze fase nog niet gebroken, dan kunnen wij de vliezen breken tijdens een inwenig onderzoek.
Ingedaald hoofdje
Als het hoofdje nog niet goed was ingedaald, dan is dit aan je verteld. Wanneer je vliezen breken en het hoofdje is nog niet (goed genoeg) ingedaald, dan is het belangrijk om direct de verloskundige te bellen en te gaan liggen. We komen dan langs om te controleren of het hoofdje goed is ingedaald.
Probeer zo min mogelijk te gaan zitten wachten en zorg voor een beetje afleiding. Ga eens lekker bij een vriendin koffie drinken of maak nog een mooi fotoboek. Misschien ben je wel bang dat wanneer je net van huis weg bent de bevalling begint. Het is echt niet nodig om daarvoor thuis te blijven.
Als het zeker is dat de vliezen gebroken zijn, dan wordt het wachten tot de weeën komen. Over het algemeen mag je 24 uur thuis afwachten of je spontaan weeën krijgt. Daarna moet je naar het ziekenhuis omdat het risico van het ontstaan van een infectie bij de baby groter wordt naarmate de vliezen langer gebroken zijn.
Het grootste verschil: afscheiding is slijmerig en plakkerig, terwijl vruchtwater juist waterig is. Afscheiding blijft tussen je vingers plakken, terwijl vruchtwater al snel verdampt. Ook is afscheiding vaak reukloos of ruikt het een klein beetje zurig, terwijl vruchtwater juist zoetig ruikt.
Sommige artsen adviseren om geen seks meer te hebben in de laatste maand van de zwangerschap, omdat de vliezen dan elk moment kunnen breken. Andere artsen zeggen dat seks in de laatste maand juist wel kan. Er wordt vaak gezegd dat sperma het hormoon prostaglandine bevat, wat de bevalling kan opwekken.
De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen 's avonds of 's nachts starten.
Neem ook contact op als je (vermoedelijk) vruchtwater verliest. Bel ons ook als je buikpijn hebt. Als je 1 uur regelmatige pijnlijke weeën hebt die elke 4-5 minuten komen en 60 sec duren. Wanneer je vliezen breken, beoordeel je de kleur van het vruchtwater.
Het is dus zaak dat de baby zo lang mogelijk in deze beschermende zak met vocht blijft zitten. Als de vliezen breken vóór de 24ste weken dan zijn de overlevingskansen voor de baby klein. De kans op een vroeggeboorte is aanzienlijk en zeventig procent van de kinderen overlijdt.
Als wij de vliezen breken doet dit geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm water lopen. Ook daarna maak je steeds opnieuw vruchtwater aan, zodat je kindje nooit 'droog' ligt. Als je nog geen sterke weeën hebt mag je niet in bad, vanwege de kans op infectie.
Twee mogelijkheden om de bevalling in te leiden
Je vliezen worden thuis gebroken door je eigen verloskundige. Daarna wordt er gewacht tot de weeën vanzelf op gang komen. 2. Je vliezen worden in het ziekenhuis gebroken en de bevalling wordt verder ingeleid met een infuus met weeën-opwekkers.
Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling: Het begin van de weeën. Verlies van slijmprop. Vliezen breken.
Hoewel een bevalling in veel gevallen begint met weeën kan het ook zijn dat eerst de vliezen breken. Als dit het geval is, zult u vruchtwater verliezen. Dit kan een flinke plas zijn, maar in enkele gevallen ook maar een klein beetje; net zoals bij urineverlies. Daarom dat dit verwarrend kan zijn.
Als je vruchtbaar bent, is de baarmoedermond zo zacht als je oorlel of lippen en staat hij een beetje open. Buiten deze vruchtbare dagen is de baarmoedermond harder, als het topje van je neus, en gesloten. Deze veranderingen van de baarmoedermond kun je door inwendig zelfonderzoek herkennen.
Het kan ook sijpelen of misschien start het wel met een kleine golf. Tegen het einde van je zwangerschap heb je zo'n 2 liter vruchtwater bij je. Deze hoeveelheid komt er in ieder geval niet in 1 keer uit. Je baby houdt ook wat tegen omdat deze al voor de uitgang ligt.
In 10% van de gevallen begint de bevalling met het spontaan breken van de vliezen. In ongeveer 70% van de gevallen komen de weeën daarna binnen 24 uur spontaan op gang. Als je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn spreken we van 'langdurig gebroken vliezen'.
De verloskundige kan met haar vingers meten in hoeverre de ontsluiting is gevorderd. Het voelen van de baarmoedermond. Naarmate de bevalling vordert, wordt de baarmoeder weker en de baarmoederhals korter. Hierdoor kan de verloskundige een inschatting maken van de vordering van de bevalling.
Vruchtwater ruikt wat weeïg of zoet. Wanneer de baby in het vruchtwater heeft gepoept heeft het een groene kleur (als erwtensoep), maar geen andere geur. We noemen het dan meconiumhoudend vruchtwater. Meconium is de eerste ontlasting van de baby en bestaat uit vetten en donshaartjes, er zitten nog geen bacteriën in.
Poepen tijdens de bevalling is misschien iets waar je liever niet over praat, maar toch overkomt het 9 van de 10 vrouwen! Eigenlijk is het dus een heel normaal verschijnsel, en het is niet gek als het jou ook gebeurt.
Slechts een op de twintig moeders bevalt exact op die datum, 280 dagen of 40 weken na de bevruchting. De gemiddelde lengte van een zwangerschap was slechts 38 weken, maar er bleek een variatie van maar liefst 37 dagen te zijn. Dat wil zeggen dat de meeste moeders bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap.
Je bent alleen nog maar bezig met bevallen. In 90 % van de gevallen begint de bevalling met weeën. De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken.