Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon. Dit kledingstuk niet strijken, omdat dit tot schade kan leiden.
Synthetische stoffen
Stoffen met synthetische vezels zoals acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Deze kunt u na het wassen gewoon op een hanger drogen en hebben geen strijkbeurt nodig. Was de stoffen niet warmer dan 40 graden om krimpen te voorkomen.
100% polyester wassen en strijken: voorzichtig zijn
Strijk dit materiaal alleen als het echt nodig is. De meeste kreukels verdwijnen al tijdens het drogen. Soms kun je ze er zelf uitwrijven.
Over het algemeen mogen synthetische vezels zoals nylon of viscose en kwetsbare stoffen (zoals bijvoorbeeld zijde en wol) alleen op lage temperaturen worden gestreken. Katoen en linnen zijn vrij ongevoelig voor warmte. Deze zijn dan ook bestand tegen hoge temperaturen tijdens het strijken.
Acryl wordt gemaakt uit een verwerking van kunststoffen die verkregen worden uit organische grondstoffen zoals aardolie en aardgas. Deze stoffen worden bewerkt met bepaalde chemicaliën. Bij het maken van polyester gebeurt dit door de massa eerst te verhitten. Acryl wordt echter verwerkt in koude vloeistof of met stoom.
Hoewel het niet krimpt, kan acryl niet te heet gewassen worden, niet in de felle zon worden gedroogd en ook niet in de droger. Acryl is relatief goedkoop te produceren, maar niet duurzaam.
Acryl wassen
Acryl is een stof die sterk op wol lijkt. In tegenstelling tot wol kan deze stof echter met een stuk minder voorzorg gewassen worden. Kleding van acryl kan namelijk in het gewone wasprogramma op 30 graden worden. Let er wel op dat je het niet te heet wast, want dan krimpt het acryl.
Overhemden die niet kreuken zijn inmiddels vrij breed over de markt verkrijgbaar. Vrijwel alle merken bieden strijkvrije, kreukvrije of easy care overhemden aan. Voor strijkvrije overhemden hoef je helemaal niet meer te strijken. Kreukvrije en easy care overhemden kunnen heel snel gestreken worden.
Kijk uiteraard even op het etiket hoe warm het kledingstuk gestreken mag worden. Heeft het strijkijzertje één stip dan moet je koud strijken, met twee stippen warm en met drie kun je het heet strijken. Staat er een kruis door het strijkijzer heen, dan mag je het uiteraard niet strijken.
Het fijne aan synthetische vezels is dat ze bijna niet kreuken en je ze in veel gevallen niet hoeft te strijken. Drogen op een hanger is vaak genoeg. Maar wanneer het kledingstuk wel een beetje gekreukt is, kan je het beste strijken op de laagste stand (110°).
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig. Extra tip: hang kleding op in de badkamer terwijl je gaat douchen.
Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon.
Stomen is meestal een betere (en veiligere!) manier om kreukels uit polyester te halen. Hang het vochtige polyester overhemd op en behandel het met de kledingstomer, waarbij je direct contact met het materiaal vermijdt. De hete stoom zal kreukels verwijderen en je kledingstuk binnen een paar minuten laten drogen.
Kreukvrije stof
Na het wassen hoeft polyester ook zelden gestreken te worden. Gewoon buiten laten drogen is voldoende.
Een kledingstomer is een ideale manier om kreukels uit kledingstukken van synthetische materialen, zoals polyester, te halen! Als je synthetische stoffen strijkt, moet je goed opletten dat de stof niet smelt. Bij stomen heb je dit probleem niet.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Delicate stoffen als kant en wol mogen niet in direct contact komen met het strijkijzer. Gebruik dus een vochtige doek als je deze stofsoorten strijkt. Zorg dat de doek vochtig is en niet kletsnat.
Strijk eerst de kant waar de knoop zit en vervolgens de andere kant. Na de mouwen strijk je eerst het rechter voorpand, daarna de achterkant, dan het linkervoorpand. Als laatste strijk je het rugstuk bovenaan. Broeken: spijkerbroeken en casual broeken leg je recht op de plank, de voorkant naar boven.
Of een shirt snel kreukt hangt af van de stofkeuze. De vuistregel is: hoe dikker de stof, hoe netter die blijft. Tweelaags katoen (2-ply) kreukt bijvoorbeeld minder snel dan enkellaags katoen (1-ply).
Het is dus helemaal geen probleem als u uw non iron overhemd strijkt. Tijdens het strijken gebeurt hetzelfde als wanneer u het overhemd aandoet en het glad valt door de lichaamswarmte. Dus heeft u een passie voor strijken, dan zijn non iron overhemden alsnog goed om aan te schaffen.
Een werktrui van acryl is warm bij het dragen, wat door de één als voordeel kan worden gezien en door de ander als nadeel. Doordat synthetische vezels een gering vermogen hebben tot vochtopname, is de kans op zweten groter in dergelijke kleding.
Wol, acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pluisjes. Wanneer je het stuk draagt en wast ontstaat er wrijving en bijgevolg dus loshangende bolletjes en pluisjes. Voorkomen is beter dan genezen!
De stof Acryl lijkt heel erg op wol, zonder dat het kriebelt. De stof wordt wel aan wol toegevoegd om wol zachter te maken. De stof isoleert de warmte goed, zelfs beter dan wol maar daarentegen kan het bijna geen vocht opnemen.