Een bakwagen is kort gezegd een lichte versie van een vrachtwagen. Deze wagen beschikt over een bak (ook wel de laadvloer genoemd) en een cabine die samen op één cassis (onderstel van een voertuig) zijn gemonteerd. Er zijn verschillende soorten bakwagens verkrijgbaar.
Een bakwagen kan gezien worden als een schakel tussen een normale vrachtwagen en een bestelwagen. Diverse merken vrachtwagenfabrikanten voeren bakwagens als deel van het assortiment. In het Vlaams wordt de term ook wel gebruikt om een kruiwagen aan te duiden.
het maximale laadvermogen van de bakwagen: 500, 750 of 1.000 kg. of je extra's nodig hebt voor meer veiligheid of gemak.
Camionette = Een camionette is een kleine vrachtwagen, die het midden houdt tussen wat men in Nederland een bestelwagen en een bakwagen noemt.
Op basis van de samenstelling zijn er drie soorten vrachtwagens te onderscheiden: Trekker met oplegger (trailer) Vaste combinatie vrachtauto en aanhangwagen. LZV (langere en zwaardere vrachtautocombinatie, ook wel 'Ecocombi')
Een bulkauto is een vrachtwagen met of zonder aanhangwagen of een vrachtwagen voorzien van een koppelschotel met een oplegger die bedoeld is voor het vervoer van stort- of bulkgoed zoals: Weipoeder.
Vrachtauto's zijn alle motorrijtuigen die geen personenauto, bestelauto, motor of autobus zijn, met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg. De toegestane maximummassa van een vrachtauto bestaat uit het ledig gewicht van de vrachtauto plus het laadvermogen van de vrachtauto.
Om een vrachtwagen te besturen, heeft u een vrachtwagenrijbewijs (groot rijbewijs) nodig. Voor zwaardere vrachtwagens is dat rijbewijs C. Voor lichtere types is rijbewijs C1 voldoende.
De afmetingen van de laadruimte (een CityBOX) zijn: 4.20 meter lang, 2.11 meter breed en 2.32 meter hoog. De afmetingen van de bakwagen met laadklep liggen vast, maar u heeft wel verschillende extra opties.
Toelichting. Een grote wagen voor goederenvervoer heet in de standaardtaal een vrachtwagen of een vrachtauto. Vrachtauto wordt overwegend in Nederland gebruikt, maar komt ook in België voor. Vrachtwagen is zowel in België als in Nederland het meest voorkomende woord.
N1 BA zijn begrippen uit het Belgische "Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen". Dit is een Nederlands Politie forum.
De computer vergelijkt per voertuig het gewogen gewicht met het toegestane gewicht. Het gaat om: het totaalgewicht: dat mag niet hoger zijn dan 50 ton. het kentekengewicht: het maximale gewicht dat is toegestaan voor dit kenteken.
De toegestane maximum massa is beperkt tot maximaal 40 ton. In overeenkomsten tussen landen onderling worden soms hogere massa's toegestaan. Nederland hanteert standaard 50 ton.
Met een Vrachtauto rijbewijs C mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) meer dan 3500 kg bedraagt. Let op! Met een Vrachtauto rijbewijs C mag u géén beroepsmatig vervoer verrichten.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Gemiddeld verbruikt een vrachtwagen 30 tot 40 liter brandstof per 100 km. Het verbruik hangt logischerwijs af van de grootte en de lading van de vrachtwagen, maar ook van de omgeving waar deze in rijdt: in een stedelijk gebied of juist tussen meerdere steden.
Vraag jij je af wat het aantal pallets is dat past in een bakwagen? De meeste bakwagens zijn voorzien van een Citybox. De standaard afmeting daarvan is 420 x 210 x 232 cm, de inhoud is 20.5 m³. In totaal passen er 8 EPAL Europallets + de pompwagen in de Citybox.
Mooi dus, dat wij vaak een aantal bakwagens op voorraad hebben die zijn teruggekeurd van 5- ton naar 3,5 ton. Dat is het maximum wat u mag rijden met een B-rijbewijs. Het is technisch mogelijk om deze bakwagens te beladen tot een totaalgewicht van 5- ton, maar wettelijk gezien mag dit tot 3,5 ton.
Voor sommige gemotoriseerde voertuigen heeft u geen rijbewijs nodig. Voorbeelden zijn sommige voortbewegingstoestellen, bepaalde twee- en driewielers, trage voertuigen en sommige voertuigen voor personen met een handicap. Bij de tweewielers hoeft u geen rijbewijs te halen voor de bromfiets klasse A.
Theorie voor het C-rijbewijs is nu tevens je CCV-B diploma (het chauffeursdiploma in de volksmond). Theorie is niet moeilijk. Er zijn enkele speciale regels die je moet kennen voor vrachtwagens, maar 90% lijkt op de theorie voor je B-rijbewijs, goed te doen dus.
Zo zie je vaak een bestelwagen waar je pakketje in zit en is een vrachtauto herkennend als een vervoersmiddel die grote vrachten heen en weer brengt. Tussen een bestelwagen en een vrachtwagen zit echter nog een wagen die ook wel een bakwagen wordt genoemd.
Dit komt omdat er twee verschillende soorten vrachtwagens zijn; een vrachtwagen zonder aanhanger en een vrachtwagen met aanhanger. Dit betekent dat je bij een vrachtwagen met aanhanger op een andere manier moet sturen en rijden. Daarnaast noem je een vrachtwagen rijdend onder het rijbewijs CE: een trekkend voertuig C.
Een oplegger of trailer is een aanhangwagen, die geen eigen vooras heeft en waarvan dus een belangrijk deel van het gewicht op het trekkend voertuig (de trekker) rust. Een combinatie van een trekker en een oplegger noem je ook wel een vrachtwagencombinatie.
Reacties. Maximale snelheid die deze voertuigen mogen rijden.