Is uw kelder echter voldoende fris, schenk de wijn dan gewoon op keldertemperatuur. Grote rijpere wijnen worden nooit zo koud gedronken als jongere of gewone wijnen. Als u oude wijn te veel gaat koelen, gaat de smaak verloren. Indien nodig kunt u hem even koelen in een ijsemmer.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren (geen zorgen, we leggen het je zo uit!) Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst. Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden. Wat geeft deze wijnen hun uithoudingsvermogen? Balans.
Bezinksel of droesem bestaat meestal uit samengekleefde rode kleurstoffen en tannines (looistoffen) en komt het vaakst voor in rode wijn. Door voorzichtig te schenken, hoeft u de wijn niet over te schenken. Het laatste beetje is dan wel niet drinkbaar.
Er is namelijk een trucje om je zure wijn weer in zijn oude en dus lekkere staat terug te krijgen. En het wondermiddel dat je nodig hebt is: mierikswortel. Snijdt de mierikswortel in stukjes en laat het intrekken. Proef de wijn en als je er nog niet tevreden mee bent moet je het recept herhalen.
Je denkt een lekkere fles wijn open te trekken maar je ruikt zwavel, verbrand rubber, rotte eieren en afgebrande lucifers. Geen paniek.
De wijn heeft weinig geur en ruikt nog wat naar overrijpe appels en noten. Of naar een slechte sherry. Hij heeft dan ook het typische notige karakter met een chemische ondertoon in de smaak. Maderisatie is een mooi woord voor een fout in de wijn die vaak wordt veroorzaakt doordat een wijn verkeerd bewaard is.
Je overgebleven wijn kun je goed in een stoofgerechten gebruiken, je kunt er saus van maken en je kunt perfect je eigen rode wijnazijn maken. Zo hoef je nooit meer wijnazijn te kopen en heb je altijd je eigen lekkere wijnazijn.
Een geopende fles wijn blijft ongeveer 3 tot 4 dagen goed. Een wijn die afgesloten is met een schroefdop gaat vaak iets sneller achteruit dan een geopende fles met een kurk. Tip: wanneer je een geopende rode wijn in de koelkast bewaard gaat hij minder snel achteruit dan wanneer je de fles op kamertemperatuur bewaard.
Bij de gemiddelde, goedkopere fles witte wijn kunt u ervan uitgaan dat de houdbaarheid zo'n 2 jaar is. Het gaat hier echter om een uiterste houdbaarheid. Het kan per type wijn verschillen of de wijn ook na 2 jaar nog lekker is.
Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.
Giet gewoon je restje witte wijn in een mal voor ijsblokjes, en gooi in de koelkast. Volgende keer dat je een fles opentrekt (wel liefst dezelfde soort), heb je heerlijk gekoelde ijsblokjes die niets afdoen aan de smaak. Mag het extra fancy? Voeg er dan wat stukjes aardbei of framboos aan toe.
Een geopende fles wijn kan je meestal nog twee tot drie dagen bewaren. Bewaar de wijn wel in de koelkast, dan wordt de smaak van de wijn het beste behouden. Het verschilt per wijnsoort hoe lang je deze exact kunt bewaren. Uiteraard is direct na openen de smaak van de wijn op zijn best.
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Overigens beïnvloedt de aanwezigheid van wijnsteen en ander residu noch de kwaliteit van een wijn, noch onze gezondheid. Als conclusie kunnen we dus trekken dat bezinksel in de wijn eigenlijk onschuldig is en je kunt het door de wijn voorzichtig te behandelen scheiden van de wijn.
Droesem – ook wel depot, moer of bezinksel genoemd – is de drab van vaste stoffen die in wijn achterblijft na het gistingsproces (de fermentatie) of na een bepaalde tijd van rijping | opvoeding van de wijn. De droesem kan bestaan uit wijnkristal, wijnsteenzuur, kleurstoffen en tannines.
Steeds meer wijnbouwers kiezen ervoor niet te filteren, om op die manier een maximum aan smaakeigenschappen en aroma's te bewaren. In dat geval kan de wijn lichtjes troebel ogen en wat bezinksel hebben. Hier gaat om vaste materie dat bezinkt in de fles.
Rosé wijnen zijn geen bewaarwijnen. Hoofdregel is dat de houdbaarheid van rosé wijn een jaar tot maximaal 2 jaar is, het heeft de voorkeur om een rosé wijn binnen een jaar te drinken. Deze wijnsoort wordt er namelijk niet beter van wanneer deze langer bewaard wordt.
Sommige druiven hebben amper tannine, maar andere staan er bol van. Bekende voorbeelden zijn cabernet sauvignon, tannat en nebbiolo. Een wijn met veel tannine, zoals een Bordeaux van een hoge kwaliteit, kun je dus langer bewaren. Bovendien zal de tannine naar verloop van tijd rijpen en een zachter mondgevoel geven.