Wat is Sojawas? Sojawas wordt gemaakt van sojabonen, een gewas dat iedere keer weer opnieuw gezaaid en geoogst kan worden. Paraffine daarentegen wordt gemaakt van petroleum, een fossiele brandstof die een keer opraakt.
Onze sojawas komt van Noord-Amerikaanse bodem, voornamelijk uit Illinois, Iowa en Indiana. Deze premium sojawas is gemaakt van de olie van sojabonen.
Hoe wordt sojawas geproduceerd? De sojabonen worden eerst geoogst voordat ze worden schoongemaakt, gekraakt, gepeld en tot vlokken gerold. De sojaolie wordt vervolgens uit de vlokken geëxtraheerd en gehydrogeneerd. Het hydrogeneringsproces zet sommige vetzuren in de olie om van onverzadigd in verzadigd.
Sojawas is een duurzaam materiaal en heeft ook nog eens allerlei voordelen ten opzichte van gewone kaarsen van paraffine. Zo branden soja-kaarsen langer dan kaarsen van paraffine en zijn ze om meerdere redenen duurzamer.
Het maken van kaarsen van sojawas is veel natuurlijker dan met paraffinewas, en is nog altijd aanzienlijk goedkoper dan bijenwas. Een sojakaars brandt langzamer en schoner (minder roet) dan sommige van de andere wassoorten. Sojawas houdt geuren heel goed vast, zodat u met deze was heerlijk geurende kaarsen kunt maken.
Kies voor kaarsen zonder paraffine
Kaarsen op basis van natuurlijke was zijn een stuk gezonder omdat daar geen paraffine in zit. Anderzijds zijn ze duurder in aankoop. Denk bijvoorbeeld aan sojawas, bijenwas, koolzaadwas en raapzaadwas.
De brandduur van sojawas ligt tot 50% hoger dan bij paraffine. Met een zelfde hoeveelheid sojawas gaat je kaars dus veel langer branden. Sojawas is makkelijk uit te wassen met water en zeep. Sojawas is een 100% natuurlijk product en stoot geen schadelijke stoffen uit tijdens het branden.
Koolzaadwas is het Europese, milieuvriendelijke alternatief voor de Amerikaanse sojawas en heeft dezelfde goede eigenschappen, maar is echter een stuk milieuvriendelijker omdat de koolzaadwas een minder lange weg moet afleggen om van producent tot afnemer te komen.
In de sojateelt worden steeds meer bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat komt doordat er steeds meer soja verbouwd wordt, maar ook doordat onkruid ongevoelig (resistent) wordt voor bestrijdingsmiddelen en doordat er nieuwe schimmelziektes ontstaan. Deze middelen vervuilen de bodem en het (drink)water.
Wil je weten hoeveel sojawas je nodig hebt voor jouw kaars? Houd dan als richtlijn aan 1 ml water = 1 gram. Voor was is dit niet helemaal hetzelfde, maar kun je gebruiken als handige leidraad om te bepalen hoeveel was je ongeveer nodig hebt.
1. Koolzaadwas. Koolzaadwas is een plantaardige wax voor kaarsen die gemaakt wordt van koolzaadolie, gewonnen uit zaden van de koolzaadplant. We vinden dit de beste kaarsen wax, omdat het een natuurlijke en duurzame keuze is.
Een kaars bestaat uit een katoenen lont, die officieel de pit wordt genoemd, en een brandstof, zoals paraffine, stearine, sojawas of bijenwas. Paraffine en stearine zijn de meest voorkomende brandstoffen. Paraffine wordt gewonnen uit aardolie en stearine uit dierlijk of plantaardig vet.
De gepelde bonen worden dan plat gewalst om de celwand te breken, de olie (ongeveer 19-20% van het gewicht van de sojaboon) wordt geëxtraheerd met behulp van organische oplosmiddelen (hexaan). Het sojaschroot dat achterblijft na het verwijderen van de organische oplosmiddelen wordt direct vermalen tot sojameel.
Weinig consumptie, veel productie
Veruit het grootste deel van de wereldproductie van soja komt uit Brazilië, de Verenigde Staten en Argentinië, waarbij Brazilië de grootste producent is. China is de grootste importeur van soja in de wereld, gevolgd door de Europese Unie (EU).
Sojaolie bevat relatief weinig ongezonde verzadigde vetzuren en relatief veel gezonde onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetten hebben een positief effect op de gezondheid. Daarom kun je een product als sojaolie prima gebruiken als dressing of bakproduct.
Kaarsenlont Rond Nr.
5 voor vrijwel alle types dompel- en gietkaarsen van specifiek koolzaadwas, bijenwas of sojawas.
De peulvrucht soja is rijk aan tal van componenten die ons kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
Naast fytinezuur zitten er in soja veel fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige stoffen die op menselijke hormonen lijken, maar het niet zijn. En van deze stofjes wil je niet te veel binnenkrijgen want dit kan onder andere zorgen voor stemmingswisselingen, disbalansen in de hormoonhuishouding en onvruchtbaarheid.
Niet-duurzaam geteelde soja zorgt voor ontbossing, verwoestijning en erosie. In veel producten zit echter duurzaam geteelde of biologische soja, die niet ten koste gaat van het kappen van regenwoud. Deze soja komt steeds vaker uit Europa.
Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt.Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat er in sigarettenrook zit en die zijn kankerverwekkend.
Duurzamer zijn kaarsen van plantaardige was, bijvoorbeeld van koolzaad, kokos, lijnzaad en soja. Het is dan wel belangrijk dat je kunt achterhalen of deze producten op een milieuvriendelijke manier zijn geteeld. Wat dat betreft zijn bijenwaskaarsen een hele goede optie, gemaakt van de was van verlaten honingraten.
De meeste sojawas heeft een uithardingstijd van 2 weken nodig. Eenmaal gemaakt, bergt u de melts op - een standaard Tupperware-kuip is prima. Laat de was en geur binden. Als de melts zijn uitgehard, probeer dan de olie bij verschillende temperaturen toe te voegen en noteer je bevindingen.
Teveel soja kan zorgen voor intolerantie en daarmee huidproblemen. Ook lijkt de samenstelling van soja veel op het vrouwelijke hormoon oestrogeen, iets dat bij sommige mensen net zoals de anticonceptiepil op basis daarvan juist voor acne zorgt. Helaas is soja dus niet voor iedereen de perfecte vervanger voor zuivel.
Gebleken is dat het aanbrengen van stoffen uit soja de elasticiteit en dikte van de huid kunnen verhogen. Daarnaast bevat het stoffen die pigmentvlekjes door de zon verminderen, en werkt het talgregulerend. Precies die combinatie van eigenschappen maakt dat je soja of soja-extract vaak terugvindt in antiagingproducten.
Waxinelichtjes 2.0 – alle voordelen zonder de nadelen
Doordat je geen paraffine brandt in huis en er geen fijnstof vrijkomt, is het niet schadelijk voor de gezondheid.