Algemeen Nederlands is: roomijs.
Het is onder meer in Nederland wettelijk bepaald dat roomijs enkel vet mag bevatten van melk en geen enkel ander eiwit mag bevatten anders dan melkeiwitten. Er worden vaak eidooiers toegevoegd aan roomijs, waarmee het dan geen roomijs meer genoemd mag worden. Voor vanille-ijs wordt de melk gekookt met vanillestokjes.
Slagroomijs. Slagroomijs lijkt erg op roomijs, maar heeft een iets hoger vetgehalte. Dit komt doordat er slagroom aan toegevoegd is, in plaats van de minder vethoudende room.
Sterker nog, water is het ingrediënt dat het grootste aandeel heeft in de receptuur. In roomijs gemiddeld zo'n 65% en in sorbetijs zelfs nog meer. Water is water zou je zeggen. Toch is dit afhankelijk van de plaats waar het drinkwater wordt gewonnen.
Het roomijs moet minstens 50% melk en een bepaalde hoeveelheid eieren bevatten. Er wordt geen extra water toegevoegd.
Eidooiers en andere ei-bestanddelen worden in consumptie-ijs gebruikt als bindmiddel. Het zorgt voor een romige smaak in het ijs, maar kan bij een te grote hoeveelheid zorgen voor een ei-smaak. Deze ei-smaak combineert vaak niet goed met andere smaken.
Softijs heeft dezelfde samenstelling als roomijs. Roomijs wordt een lange tijd in de vriezer bewaard zodat het hard wordt, terwijl softijs op een temperatuur van ongeveer 5 graden wordt gehouden zodat het een vloeibaar mengsel blijft. Softijs bevat per toef 16 gram suiker (vier suikerklontjes) en 5 gram verzadigd vet.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Tips om een gezondere keus te maken
Kies voor waterijs of sorbetijs, en juist niet voor roomijs. Wil je toch een vergelijkbare smaak, kies dan yoghurtijs. Kies liever één bol in plaats van twee, om de smaak toch geproefd te hebben maar zo goed als de helft van de calorieën te schelen.
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.
Het verschil in calorieën
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
De herintroductie kwam na de reizen van Marco Polo in de 13e eeuw, die vanuit Perzië de sherbet meebracht naar Italië. Dit was een bevroren drankje met fruitsmaak. Catharina de'Medici bracht het ijs waarschijnlijk vanuit Italië mee toen zij in 1533 trouwde met de Franse koning Henry II.
Softijs. Er wordt wel eens beweerd dat je bij softijs meer risico loopt op een voedselinfectie, en dat je het als zwangere vrouw niet moet eten. Onderzoek laat zien dat je het veilig kunt eten, ook als je zwanger bent. Wel is het zo dat de machines schoon moeten zijn en de ijsmaker hygiënisch moet werken.
Winnaar van de ijs test is Häagen-Dazs Belgian chocolate die van de deskundige jury een 8 als rapportcijfer kreeg. Dit is absoluut geen goedkoop ijs, maar de prijs van circa 11 euro per liter wordt goedgemaakt door de hoge kwaliteit en de lekkere smaak.
Vers roomijs wordt gebruikt als softijs, en na 12 uur rijpen in de vriezer is het roomijs. Het verschil met slagroomijs zit in de bereiding. Bij slagroomijs wordt het slagroom eerst opgeklopt waardoor het ijs uiteindelijk luchtiger wordt.
Laat het ijs zachter worden voor het scheppen
Dit is ongetwijfeld de meest gegeven tip om ijs beter te kunnen scheppen. Je kan het ijs inderdaad wat zachter laten worden door het op voorhand uit de diepvriezer te halen. Het is niet de bedoeling om het ijs te laten smelten! Ideaal is een half uur in de koelkast.
Welke ijsjes minste suiker? Waterijsjes zijn de beste keus. Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën.
Ysco vanille light beker met stevia is een heerlijk bourbon ijs zonder toegevoegde suikers.
Roomijs wordt, de naam zegt het al, gemaakt van vette room. Kies daarom minder vaak voor roomijs en kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld yoghurtijs. Het heeft een vergelijkbare smaak, maar is een gezondere keuze. Ter vergelijking: 1 bolletje yoghurtijs bevat ongeveer 70 kcal en 1 bolletje roomijs ongeveer 100 kcal.
Voor je gewicht zijn waterijsjes sowieso de beste keus want die bevatten per stuk zo'n 50 kilocalorieën. Een goede tweede is sorbetijs: neem je twee bolletjes, dan zit je aan ongeveer 90 kilocalorieën. De echte calorieënbommen zijn roomijsjes, daarmee eet je zo ruim 200 kilocalorieën weg.
Wil je graag zo weinig mogelijk calorieën binnen krijgen? Dan kies je het best voor een waterijsje (40 kcal) of een bolletje sorbetijs (40 kcal). Yoghurtijs bevat 70 calorieën en roomijs 100 calorieën. “Roomijs bevat relatief veel verzadigd vet en suiker”, aldus De Vries.
IJs behoort tot de gefermenteerde producten. Dit betekent dat jouw lichaam moeilijk verteerbaar voedsel hierdoor gemakkelijker kan opnemen. De goede bacteriën in zulke producten kunnen stoffen die je spijsvertering belasten, afbreken.
Een standaard softijsje heeft de smaak van vanille, maar vaak is er ook keuze uit aardbei, chocola en banaan. Tegenwoordig worden er vaak ook meer trendy smaken aangeboden zoals tropisch fruit en koffie.