Andere voorbeelden van materialen die niet snel statisch worden zijn: Papier. Katoen. Hout.
Wol en polyester, zijn twee voorbeelden van stoffen waarbij staticiteit vaker voorkomt. Draag linnen of katoen als je statische kleding wilt vermijden.
Droge lucht zorgt ervoor dat onze kleding wel eens statisch kan worden. Sommige stoffen zoals polyester zijn hier meer gevoelig aan dan andere. De frictie tussen jouw droge huid en de stof zorgt ervoor dat jouw kleding statisch geladen kan worden.
Gebruik een statische reducerende spray
Er zijn speciale antistatische sprays waarmee je het statische effect van jouw kleding teniet doet. Als je deze niet in huis hebt, kun je het ook nog proberen met een plantenspuit met water. Spuit de plekken die aan je huid blijven plakken met een beetje water nat.
Heldere kunststoffen PVC, PMMA en Polycarbonaat
Antistatische kunststof materialen worden gekenmerkt door het feit dat er door wrijving geen statische lading kan worden gedetecteerd.
Zijde laadt zich nauwelijks statisch op. Zijde kan veel vocht opnemen (tot 40%) zonder dat de stof vochtig aanvoelt. Het beschikt tevens over iso-thermische eigenschappen waardoor het bij warm weer koel aanvoelt en bij koud weer juist behaaglijk warm.
Viscose is niet statisch, dit komt door de natuurlijke stof waarvan viscose is gemaakt. Zo heb je geen last van kleding die plakt aan je lichaam of andere kleding.
Wol is niet statisch doordat het vocht absorbeert vanuit de lucht. Hierdoor verzamelt het geen statische elektriciteit en wordt jij dus niet 'opgeladen'. Er zijn nog veel meer voordelen van een wollen tapijt.
Bij stoffen zoals nylon, acryl en fleece bouwt de lading van statische elektriciteit zich gemakkelijker op dan bij katoen of linnen. Dat heeft te maken met de materiaal-eigenschappen van die stoffen. Zo geven schoenen met rubberzolen een veel grotere kans op schokjes dan schoenen met leren zolen.
Bel of laat 112 bellen. Zorg voor je eigen veiligheid en haal zo snel mogelijk de stroom eraf. Trek de stekker uit het stopcontact of schakel de stroom uit in de meterkast (draai de stop eruit of zet de schakelaar om). Zodra het slachtoffer niet meer onder stroom staat, kun je eerste hulp verlenen.
1: Sommige materialen, zoals wol en plastic, verliezen of ontvangen gemakkelijk elektronen, waardoor het materiaal statisch wordt.
Geanodiseerd aluminium wordt steeds meer in de elektronica branche toegepast. Metallisch aluminium is een uitstekende elektrische geleider, vergelijkbaar met de geleidbaarheid van goud. De anodiseerlaag die uit aluminiumoxide bestaat is juist een uitstekende elektrische isolator.
Andere voorbeelden van materialen die niet snel statisch worden zijn: Papier. Katoen. Hout.
Alternatieven voor wol zijn onder andere katoen, flanel, synthetische vezels en ramievezel. Veganisten gebruiken vaak garen zoals: Acrylgaren van huismerken of Stylecraft special DK.
Het grootste nadeel van wol is het onderhoud. Het krimpt snel als je het op een te hoge temperatuur wast. Het beste is om je kledingstuk op het wolwasprogramma of op de hand te wassen. Ook kan de stof kriebelen.
Acryl (of polyacryl) is een sterke, zachte synthetische vezel die veel op wol lijkt, met als voordeel dat acryl minder snel slijt en bovendien goedkoper is. De vezels zijn sterk, bestand tegen slijtage (duurzaam) en niet kreukgevoelig.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig.
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Hoewel velen dit denken is satijn, in tegenstelling tot zijde, geen materiaal. Satijn is een weeftechniek, in principe kan ieder materiaal dus satijn geweven worden. De satijn weeftechniek bestaat er uit dat de garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor een soepele en glanzende stof ontstaat.
Satijn kan geweven zijn van katoen, zijde, polyester en andere materialen. Vaak bedoelen we met 'satijn' een satijn van 100% polyester. Polyester is een 'sythetische' soort, gemaakt van aardolie. Katoen komt van een plant.
Voer een brandtest uit: Neem een klein stukje stof en verbrand het voorzichtig. Echte zijde geeft een geur af die lijkt op verbrand haar en laat een fijne as achter. Synthetische stoffen daarentegen verspreiden meestal een plasticachtige geur en smelten eerder dan dat ze verbranden.