Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) was het Nederlandse koloniale leger in Nederlands-Indië. Het heeft officieel bestaan van 1814 tot 1950. Het Nederlands-Indische leger ressorteerde onder het ministerie van Koloniën en bestond uit beroepsmilitairen die binnen of buiten Nederlands-Indië geworven werden.
De Nederlandse regering besloot de Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen - onvrijwillig - naar Nederland te halen. Dat zou voor hun eigen veiligheid zijn. Hun verblijf zou tijdelijk zijn, een paar maanden, omdat hen een eigen Molukse staat was beloofd.
In 1951 kwamen zo'n 4000 KNIL-militairen en hun gezinnen naar Nederland. Nederlands-Indië werd in 1942 door Japan bezet. De onderdrukking duurde drie jaar. Na de Japanse capitulatie riepen de nationalistische leiders Soekarno en Hatta in augustus 1945 de onafhankelijke Republiek Indonesië uit.
Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) was het Nederlandse koloniale leger. Het bestond officieel van 1814 tot 1950.
Oprichting van het KNIL in 1814
Nadat eind achttiende eeuw de VOC failliet was gegaan, gingen de bezittingen van de VOC over op de Nederlandse staat. Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger werd officieel opgericht op 28 augustus 1814, kort na het definitieve herstel van het Nederlandse gezag in Indië.
Vroeger heette Indonesië Nederlands-Indië. Het was een kolonie van Nederland.
De interneringskampen werden door het Japanse bezettingsleger gebruikt om Nederlanders en mensen van andere nationaliteiten, die nog in het land verbleven, te interneren. Er waren krijgsgevangenkampen voor militairen, en kampen voor burgers.
De Molukkers hadden op 25 april 1950 hun eigen republiek (RMS) uitgeroepen, maar Indonesië had inmiddels het gezag hersteld. Omdat de KNIL-soldaten en hun families daar niet langer veilig waren zag de Nederlandse regering geen andere optie dan de Molukkers tijdelijk naar Nederland te brengen.
Bij Defensie werken ruim 68.000 militairen, burgers en reservisten. Om de krijgsmacht ook in de toekomst sterk te houden zijn elk jaar nieuwe medewerkers nodig.
Kijk voor meer informatie op deze pagina. In deze strijd zette Nederland in de jaren 1945-1949 ruim 200.000 militairen in, onder wie 95.000 dienstplichtigen en 25.000 oorlogsvrijwilligers uit Nederland.
Molukkers komen oorspronkelijk uit Indonesië, dat tot 1949 bij Nederland hoorde. De Molukkers voelden zich verbonden met de Nederlanders en hadden ook voor hen gevochten. De nieuwe Indonesische regering beviel hen niet.
100.000 (Indische) Nederlanders onmiddellijk of binnen enkele jaren naar Nederland. Het waren met name overlevenden van de Japanse bezetting (binnen- en buitenkampers) en de Bersiap. De opzet was aanvankelijk tijdelijk verblijf in Nederland om bij te komen van de Japanse bezetting (1942-1945).
Relatief grootste populatie Molukkers in Leerdam
1 Behalve Leerdam gaat het verder om: Vught, Assen, Culemborg, Doesburg, Krimpen aan de IJssel, Appingedam, Tiel, Zuidplas en Middelburg. In deze gemeenten ligt het aandeel Molukse inwoners tussen de 2 en 3 procent.
Indonesiers komen uit indonesie, in het algemeen. Molukkers van de molukken, een specifiek deel: De Molukken (Maluku) is een eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, gelegen tussen (met de klok mee) Celebes, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en Timor.
De tegenwoordig meest gebruikte is "Molukker", de term voor de oorspronkelijke inwoners van de eilandengroep de Molukken. Een van de eilanden in deze eilandengroep is Ambon. Voor 1970 werden de Molukkers dan ook vaak met "Ambonezen" aangeduid.
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht.
In 2019 telden alle leden van de NAVO gezamenlijk 3,245 miljoen militairen (2015: 3,125 miljoen). De Verenigde Staten telden 1,3 miljoen militairen, gevolgd door Turkije met ruim 445.000 man. Frankrijk telde ongeveer 208.000 militairen, Duitsland 180.000, Nederland had er 40.000 en België 25.000.
Het Russische leger
Rusland besteedde het laatste jaar 44,6 miljard dollar aan zijn leger. De strijdkrachten hebben zo'n 798.000 actieve militairen in dienst en kunnen een beroep doen op 2.572.500 reservisten.
Daarnaast hebben de Molukse eiland ook verschillende gerechten waar ze bekend om staan zoals: Papeda (pap gemaakt van meel van de sagopalm). Asam pedis (varkens krabbetjes gestoofd in een zure maar pittige saus. Asam pedis kan ook met andere delen van het varken bereid worden of met kip).
Eerder hadden Molukkers op 25 april 1950 op het eiland Ambon een eigen republiek uitgeroepen, de Republik Maluku Selatan (RMS), uit protest tegen de opheffing van de deelstaat Oost-Indonesië.
De Molukkers in de noordelijke Molukken (huidige provincie Noord-Molukken) zijn vooral moslim en de Molukkers in de centrale en zuidelijke Molukken (huidige provincie Maluku) zijn vooral christelijk. De meeste katholieken van de Molukken leven op de Tanimbar-eilanden en de Kei-eilanden.
De geallieerde macht probeerde tevergeefs de Indische eilanden te verdedigen. Nederlands-Indië werd onder andere aangevallen vanwege de grote hoeveelheid grondstoffen, zoals tin en aardolie, die van cruciaal belang waren voor de Japanse oorlogsindustrie.
Nederland vindt Japan erg gevaarlijk, want in Azië ligt de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). Daarom verklaart de Nederlandse regering in ballingschap Japan de oorlog op 8 december 1941. Dit gebeurt vanuit Londen. Ook de Amerikanen en de Britten verklaren Japan op 8 december de oorlog.
Nederland bundelt haar vloot met Groot-Brittannië, Australië en Amerika. Maar ook samen kunnen de landen niet op tegen de goed georganiseerde en ervaren Japanse marine en luchtmacht. Ze verliezen de beslissende Slag in de Javazee op 27 februari 1942. Twee dagen na de zeeslag landt het Japanse leger op Java .