De snijwijze: het allerbeste is om van het binnenste naar het buitenste puntje te snijden, als je een rond wieltje brie hebt maar ook als je al een afgesneden stuk hebt. Klinkt misschien logisch, maar je hebt barbaren ertussen zitten die zonder schaamte overdwars snijden — en dat is dus zeker niet goed voor de smaak.
Beide worden beschreven als nootachtig, fruitig, grasachtig, en zelfs paddenstoelachtig, maar Brie is milder met een romige, boterachtige smaak, terwijl Camembert een diepere, meer aardse en intense smaak en aroma heeft. Brie staat erom bekend een milde smaak te combineren met een fijnere textuur.
Ook heel belangrijk: zorg dat die mooie ambachtelijk brie van de kaasboer wel eerst op kamertemperatuur is voor je hem gaat eten, want dan komt alle smaak pas vrij en wordt de textuur smeuïger. Minstens 45 minuten van tevoren uit de koelkast halen dus.
Het verschil tussen namaakbrie en echte brie
Ze worden veelal in grote getalen met hoge snelheid in de fabriek geproduceerd. Waar een Brie de Meaux tot wel zes tot acht weken moet rijpen voordat het stuk kaas kan worden verkocht, is een roombrie met binnen ongeveer tien dagen verkoopklaar.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.
Brie en camembert worden nog vaak door elkaar gehaald. Logisch, want ze lijken ook best op elkaar: het zijn beiden kazen van koemelk en komen uit dezelfde streek.Het verschil zit hem in de room.Deze wordt namelijk wél bij de brie toegevoegd, maar niet bij de camembert.
Zeker zachte kazen als brie, geitenkaas of mozzarella snij je makkelijk met een flosdraad. Leg de kaas op het draad en trek de uiteinden gekruist door de kaas heen voor perfecte plakjes. Gebruik natuurlijk wel flosdraad zonder smaakje om te voorkomen dat de kaas naar pepermunt gaat smaken.
Van wittekorstkazen, zoals brie en camembert, is de hele kaas eetbaar. Dus ook de korst. Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten. Van rodekorstkazen is de korst niet eetbaar.
Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert. Het invriezen tast de structuur van deze kazen te veel aan. Zachte kazen bevatten namelijk meer vocht en dit gaat kristalliseren in de vriezer.
Zoals we intussen al weten, bestaan blauwe kazen zoals Roquefort en kazen met een beschimmelde witte rand zoals Camembert en Brie uit schimmels. Bij blauwe kazen (Penicillium roqueforti) zien we schimmels in de holtes binnenin de kaas.Het gaat om een blauwgroene schimmel in een borstelachtige vorm.
Brie is een zachte Franse kaas met een witschimmelkorst die gemaakt wordt van koemelk.
Brie is misschien wel de bekendste Franse witschimmelkaas. Dit Franse kaasje is vernoemd naar de regio Brie in de Champagnestreek. Brie is beschermd, maar er zijn inmiddels ontzettend veel imitaties. Traditioneel heet brie 'Brie de Meaux' of 'Brie de Melun'.
Beiden lijken veel op elkaar. Zo zijn ze allebei gemaakt van koemelk, maar aan brie wordt nog room toegevoegd. Hierdoor bevat brie een hoger vetgehalte dan camembert en is de smaak romiger.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Zachte witte kazen zoals brie en camembert hebben een korst die je prima kunt eten. Deze kazen krijgen hun karakteristieke uiterlijk door de schimmel Penicillum camamberti. Dit is een 'goedaardige' schimmel die familie is van penicilline en de schimmel op droge worst.
Let je op je lijn en vermijd je daarom brie, camembert en andere smeuïge en oh zo smakelijke kazen? Er is geen reden om zo streng te zijn voor jezelf. De meeste zachte kazen zijn minder calorierijk dan harde (48+) kazen zoals Gouda en Leerdammer, waarvan 100 gram ongeveer 28 gram vet bevat.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Zachte kazen zijn de kazen die zich over je kaasplank draperen of zelfs uit laten smeren. Denk aan roombrie, maar ook mozzarella en roomkaas. Deze kazen kun je het minst lang bewaren omdat ze het meeste vocht bevatten. Ze blijven één tot twee weken goed, het liefst in de originele verpakking.
Ja, je mag kaas meenemen in het vliegtuig. Maar zorg wel dat het geen vloeibare kaas is. Kaas mag mee naar landen in de EU, maar ook naar landen als Amerika. Wil je 100% zeker zijn dat het mee mag, stop het dan sealed in je ingecheckte bagage en niet in je handbagage.